23. januarja sindikati javnega sektorja načrtujejo tudi shode. Foto: BoBo
23. januarja sindikati javnega sektorja načrtujejo tudi shode. Foto: BoBo
Javni sektor družno v stavko

"Vlada se je še vedno pripravljena pogajati o načinu prilagoditve znižanju mase plač, ker pa je denarja premalo, se vlada o samem znižanju ne bo pogajala," je v odziv na napovedano stavko dejal minister za javno upravo Senko Pličanič.

Ob tem je Pličanič dejal, da javni uslužbenci z zahtevo po ohranitvi mase plač izsiljujejo celotno prebivalstvo, da bi ohranili svoj položaj. Ta je po mnenju ministra precej boljši kot v zasebnem sektorju, zato Pličanič od javnega sektorja pričakuje, da bodo to sprejeli "bolj odgovorno kot do zdaj".

Pličanič zato pričakuje, da bodo pogajanja s sindikati javnega sektorja šla predvsem v smeri načina krčenja mase plač, kjer po mnenju ministra odpuščanje ne predstavlja edine poti. Pri tem Pličanič meri na reorganizacijo dela, ki bi privedla do racionalnejšega izvajanja samih procesov.

Ne bo pouka, delale bodo samo dežurne lekarne ...
"Ne bo dejavnosti, ki niso zakonsko določene, torej minimuma. Ta je običajen za nedelje in praznike," podrobnosti pojasnjuje vodja stavkovnega odbora Janez Posedi in dodaja, da to pomeni, da v šolah ne bo pouka, da bodo lekarne delale po dežurnem urniku, podobno pa bo veljalo tudi za zdravstvene ustanove, poroča Radio Slovenija.

Za javne uslužbence 23. januar sicer ne bo dela prost dan: "Ljudje bodo presodili, kje bodo. Glede na to, da načrtujemo shode po Sloveniji, je pričakovati, da ne bodo ves dan tam."

Javni uslužbenci bodo danes prejeli decembrske plače, čeprav je vlada 20. decembra z uredbo o začasnem financiranju proračuna izplačilo prestavila na 10. januar. Sindikati javnega sektorja so namreč 21. decembra umaknili referendumsko pobudo o zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014, ta pa sta začela veljati. Uredba je tako postala brezpredmetna.

Pozivi vladi, naj se opredeli do zahtev
V Koordinaciji stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja znova pozivajo vlado, da se opredeli do zahtev, ki so jih posredovali sredi decembra lani in v katerih zahtevajo, da jih vlada prizna za enakovredne socialne partnerje ter da mase plač za javne uslužbence za leti 2013 in 2014 dodatno ne zniža.

Tudi zato so razočarani nad tem, da je vlada decembra lani pripravila predlog spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Ta po njihovih besedah znova pomeni "grob oblastniški poseg v veljavno kolektivno pogodbo". Ravnanje vlade ostro obsojajo, državni zbor pa pozivajo, da predlog zavrne.

"Večina niso vsi"
Ministrstvo za pravosodje in javno upravo je v odzivu na stavko zapisalo, da je za vlado socialni dialog izjemno pomemben ter ga razume kot enega izmed temeljev demokratične pravne in socialne države. Zato so se tudi vedno pripravljeni pogajati, stavkovne zahteve pa bodo proučili in predlagali potrebne odločitve.

''Seveda pa je stališče ministrstva, da denarja za tako velik javni sektor enostavno ni. Ne smemo pozabiti, da je javnim uslužbencem morda uradno delodajalec res država, vendar so v resnici v službi državljank in državljanov. Ti danes z njimi niso v celoti zadovoljni. Velika večina javnih uslužbencev sicer resno, odgovorno in marljivo opravlja svoje delo, vendar pa je povsem jasno, da večina pač niso vsi. Zato je potrebna racionalizacija in zato jo davkoplačevalci upravičeno pričakujejo,'' so sklenili.

Javni sektor družno v stavko