Slovenija
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 47 glasov Ocenite to novico!
Vseslovenska vstaja 9.2.3013
9. februarja se je na 4. vstaji na ulicah Ljubljane zbralo okoli 5.000 ljudi. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

5. vseslovenska ljudska vstaja bo 27. aprila

V okviru vstaje naj bi se akcije odvijale tudi pred 27. aprilom
18. marec 2013 ob 10:14,
zadnji poseg: 18. marec 2013 ob 10:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

"27. aprila bo pomlad spet tu. Pomlad ljudstva," napoveduje Facebookova skupina 5. Vseslovenska Ljudska Vstaja. Peta vstaja se bo torej odvila na dan upora proti okupatorju, prej dan Osvobodilne fronte.

Na spletnem družbenem omrežju Facebook je omenjena skupina objavila zapis, v katerem pravi, da se bo "5. vseslovenska ljudska vstaja zgodila na dan, ko smo vstali! 27. april 2013. Dan, ko se bomo znova združili!"

Vstaja "naroda"
Vstajo omenjena skupina vidi predvsem skozi narodno prizmo. Tako so zapisali: "Slovenke, Slovenci in vsi tukaj živeči se od Prešerna naprej dvigujemo kot narod."

Po spominu na začetek upora proti okupatorju v drugi svetovni vojni se skupina spominja leta 1991, ko "smo z nepopustljivostjo, z enotnostjo in s pametjo ustvarili državo Republiko Slovenijo. Svobodno in suvereno. Tokrat plenilci niso prišli od zunaj, ampak od znotraj. Izdali so nas tisti, ki smo jim najbolj zaupali."

Na Facebookovi strani opozarjajo, da hočejo "plenilci" zdaj uničiti še "naše ceste, naše vode, našo elektriko, našo energetiko, naše gozdove, naša semena, naše mleko! Naša polja in našo zemljo! Iz Slovenije hočejo narediti avtocestno postajališče. Bencinsko črpalko za tiste, ki gredo prek naše dežele na jug."

V soboto, 27. aprila, bo tako potekala peta vstaja, so zapisali na Facebookovi strani, "zato da pokažemo, da hočemo suvereno državo Republiko Slovenijo. Da hočemo pravno in da hočemo socialno državo. Da hočemo vladavino ljudstva."

Kot smo izvedeli, se za zdaj nekatere druge skupine, ki so bile prav tako dejavne znotraj protestniškega gibanja, kot sta Antikapitalistični blok in Odbor za pravično in solidarno družbo, do novega datuma vstaje in sploh do udeležbe na njej, še niso opredelile.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo