Slovenija ima svojevrsten pristop, saj druge države civilnih strokovnjakov v okviru skupin OMLT ne pošiljajo v Afganistan. Foto: EPA
Slovenija ima svojevrsten pristop, saj druge države civilnih strokovnjakov v okviru skupin OMLT ne pošiljajo v Afganistan. Foto: EPA
Afganistan
Slovenski veterinarji so cepili živali nomadov. Foto: EPA

To je slovenska posebnost, saj druge države v okviru skupin OMLT (skupina za urjenje in mentoriranje) tega ne izvajajo. Poleg tega so v načrtu tudi številni projekti za afganistanske civiliste.

Slovenija v Afganistan tako poleg vojakov pošilja duhovnika, zdravnika in dva strokovnjaka za civilno-vojaško sodelovanje. Eden izmed njih je tudi Srečko Zajc, ki pojasnjuje, da bosta skupaj s kolegico Melito Šinkovec afganistanskim vojakom skušala pokazati, kako lahko vojska pomaga civilnemu prebivalstvu, denimo ob naravnih nesrečah.

V tem okviru bodo skušali izvesti tudi kakšen projekt za tamkajšnjo prebivalstvo, ki bi ga pod njihovim mentorstvom in tudi z nekaj njihovimi sredstvi izvedli domači vojaki.

Od cepljenja živali do kmetijskih nasvetov
Zamisli za projekte je več. Dva slovenska veterinarja sta tako, denimo, do zdaj izvajala cepljenje živali nomadov, zdaj pa bi to skušali nadgraditi, na primer s kmetijskimi nasveti po radiu. Razmišljajo tudi o sodelovanju med univerzama v Ljubljani in Heratu, tako da bo že novembra na študijski obisk v Slovenijo prišla skupina afganistanskih veterinarjev.

Porodno sobo v vsako vas
Kot enega mogočih projektov Zajc vidi tudi poskus zagotavljanja boljše porodniške oskrbe. Med afganistanskimi ženskami je namreč stopnja umrljivosti pri porodih še zmeraj velika, predvsem zaradi rojevanja doma. Po besedah Zajca bi veliko naredili že, če bi v vaseh uredili porodno sobo z osnovnimi higienskimi potrebščinami. V ta namen imajo na razpolago le nekaj tisoč dolarjev, a za afganistanske razmere to ni tako malo.

Oživljanje keramične obrti v Heratu
Dolgoročnejše projekte za razvojno pomoč Afganistanu načrtuje ministrstvo za zunanje zadeve. Eden izmed njih je načrt revitalizacije keramične obrti in umetnosti v Heratu in okolici. Projekt, ki ga izvajajo skupaj z nemško nevladno organizacijo Help international, je namenjen predvsem izobraževanju beguncev, ki se vračajo v državo.