Aktivisti gibanj 15o in Mi smo univerza že osmi dan nadaljujejo protestno zasedbo filozofske fakultete. Foto: BoBo
Aktivisti gibanj 15o in Mi smo univerza že osmi dan nadaljujejo protestno zasedbo filozofske fakultete. Foto: BoBo
Odbor opozarja tudi na "nepopisno zmedo", ki vlada glede zakona o plačah v javnem sektorju. Foto: BoBo

Aktiviste podpira tudi akcijski odbor sindikata delavcev fakultete, ki je na dekana naslovil tudi svoje sporočilo. V sporočilu opozarjajo na več zanje perečih vprašanj. Najprej opozarjajo na delitev zaposlenih v visokem šolstvu na tiste, ki odločajo, in tiste, o katerih se odloča. Tukaj izpostavljajo predvsem strokovne delavce, ki da nimajo nikakršne pravice odločanja.

Kot so še zapisali, naj bi bili prisotni tudi vse pogostejša "ponižujoča neusklajenost" med nazivi in delovnimi mesti ter vse večja delovna obremenjenost. Kot težavo pa izpostavljajo naraščajoče število začasnih in pogodbenih zaposlitev "ob žaljivo nizkih honorarjih".

Za akcijski odbor je sporno tudi dejstvo, da kriterij za dodelitev sredstev za raziskovanje oziroma izobraževanje ni kakovost raziskovalnega in strokovnega dela, temveč delovno mesto, ki ga zaposleni zaseda. Hkrati odbor opozarja tudi na "nepopisno zmedo", ki vlada glede zakona o plačah v javnem sektorju.

"Zaposleni za enako delo različno ovrednoteni"
Zaposleni v visokem šolstvu in raziskovanju so namreč razvrščeni v več različnih plačnih skupin in za enako delo različno ovrednoteni, so zapisali. Tukaj omenjajo še "nepripravljenost vlade in krovnih sindikatov" za odpravo očitnih plačnih anomalij.

Odbor kot težavo navaja tudi dejstvo, da zaposleni na nekaterih delovnih mestih, na primer lektorji ali bibliotekarji, nimajo zakonsko zagotovljene možnosti napredovanja v nazive, ker taki nazivi ne obstajajo. Odbor pričakuje, da bo Černe pokazal "kar največjo možno mero razumevanja in strpnosti" ter bo pripravljen na srečanje in pogovor z njimi.

Zahteve: redne zaposlitve, ureditve doktorskega študija ...
Aktivisti gibanj 15o in Mi smo univerza že osmi dan nadaljujejo s protestno zasedbo filozofske fakultete. Med drugim so sodelovali na seji senata, na kateri so obravnavali vprašanje zasedbe. Gibanje Mi smo univerza pa je na Pejovnika in Černeta naslovilo tudi svoje zahteve. Med drugim zahtevajo ureditev doktorskega študija oziroma tretje bolonjske stopnje in vključitev pedagoških dejavnosti v okviru tretje stopnje v redne delovne obveznosti profesorjev in profesoric.

Od rektorja zahtevajo redne zaposlitve za nedoločen čas za vse pedagoške delavce in delavke, od dekana pa zahtevajo, da fakulteta zaposli tudi svoje varnostnike. Na Pejovnika še naslavljajo zahtevo po brezplačnem in univerzalno dostopnem študiju ter možnost akademskega in raziskovalnega dela za vse, ki so ustrezno kvalificirani.