Alenka Smerkolj bo nasledila Bulčevo. Foto: Služba Vlade RS-a za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Alenka Smerkolj bo nasledila Bulčevo. Foto: Služba Vlade RS-a za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

Da bo Smerkoljeva njegov predlog, je Cerar pojasnil v izjavi novinarjem po koalicijskem vrhu. Smerkoljevo bo za ministrico predlagal v prihodnjih dneh, medtem ko o mogočih kandidatih za gospodarskega ministra še molči.

Smerkoljeva je bila od 15. oktobra državna sekretarka v omenjeni vladni službi. Na to mesto je prišla iz NLB-ja, kjer je bila direktorica področja finančnih trgov. V bančništvu je doma in na tujem delala skoraj 26 let.

V okviru področja finančnih trgov je bila Smerkoljeva odgovorna za upravljanje z bilanco banke in skupine NLB ter za trgovanje s finančnimi instrumenti, investicijsko bančništvo, skrbniške storitve ter poslovanje s finančnimi institucijami.

Profesionalno kariero je Smerkoljeva začela leta 1988 na področju medbančnih odnosov in jo na mednarodnem področju tudi nadaljevala kot vodja kreditno-garancijskih poslov banke, vmes je vodila sektor za poslovanje s finančnimi institucijami in mednarodno poslovanje, spomladi 2008 pa je prevzela vodenje sektorja za pridobivanje virov na kapitalskih trgih. Poleti 2009 je prevzela tudi zakladništvo NLB Skupine. Področje finančnih trgov v NLB-ju je vodila od februarja 2011.