Bo nekdo moral oditi? Foto: BoBo
Bo nekdo moral oditi? Foto: BoBo
Cerar ne izključuje prevetritve ekipe

Premier je v izjavi novinarjem ob robu seje DZ-ja poudaril, da se vlada na vseh področjih trudi pri svojem delu. Vendar bodo na začetku leta ponovno ocenili, kaj so naredili, ali so bile prednostne naloge v tem letu izpolnjene, "kdo je morda kje naredil dovolj ali ne". To je po njegovih besedah stvar analize.

Vedno obstaja tudi možnost rekonstrukcije pri enem ali več ministrstvih. "To je tudi moja odgovornost, da skrbim, da vlada deluje usklajeno in da ministri opravijo svoje naloge," je poudaril.

Nenavadno se mu ob tem zdi, da je veliko kritik in napadov na vlado, saj da vsi gospodarski in socialni pokazatelji kažejo bistven napredek. "To, da nas župani, gospodarstvo, sindikati in druge skupine nenadoma tako kritizirajo, je marsikje pretirano," meni Cerar, a hkrati priznal, da je treba še veliko postoriti.

Vlada po njegovih besedah zelo intenzivno dela in se sam nima časa ukvarjati z vsemi kritikami, sploh ne tistimi, ki so neutemeljene.

Hočejo odhode ministric in ministra
V zadnjih dneh oz. tednih namreč sledijo pozivi k odstopu ali razrešitvi posameznih ministrov. Med drugim so občinski predstavniki k odstopu pozvali ministra za finance Dušana Mramorja, zdravniške organizacije k odstopu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, pozivi so tudi k razrešitvi ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar.

Neuradno je na tnalu tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, in sicer zaradi težav pri pogajanjih s policisti.

Na plečih premierja
Koalicijski partnerji presojo o delu ministrov prepuščajo predsedniku vlade. Po besedah prvaka DeSUS-a Karla Erjavca je vlada prejela mandat in je prav, da ga izpelje. "Za tiste ministre, ki tega ne zmorejo, pa se bo moral premier odločiti, kaj bo storil," je pristavil.

Prvaku SD-ja Dejan Židan se zdi pomembno, da premier pove, kako ocenjuje delo posameznih sektorjev, nujno pa je, da tudi koalicija pove, kako je zadovoljna z izvedbo koalicijske pogodbe. Zato pričakuje, da bodo o vsem tem govorili tudi na koalicijskem vrhu. Delo ministrov SD-ja ocenjuje kot dobro, je pa po Židanovih besedah pomembno tudi stališče predsednika vlade.

Ministri imajo zaupanje koalicije
Po vedenju podpredsednika DeSUS-a Tomaža Gantarja se v koaliciji o rekonstrukciji vlade za zdaj niso pogovarjali, presoja glede dela ministrov pa je stvar premierja, meni.

Dotaknil se je tudi pozivov k odstopu Kolar Celarčeve. Zdravniške organizacije so po njegovem mnenju očitno izgubile upanje in potrpljenje, da gredo zadeve v pravo smer. "Pričakovane so bile rešitve, ki jih doslej ni bilo, zato s te strani njihovo zahtevo razumem," je priznal Gantar.

Od ministrice tako pričakuje, da bo januarja predstavila rešitve in videnja zdravstvene reforme. "O rešitvah danes vemo zelo malo, razen tega, da želimo obdržati javno zdravstvo, s čemer se tudi v DeSUS-u strinjamo," je dodal poslanec.

Glede ministrice za kulturo iz vrst DeSUS-a, je dejal Gantar, bi težko ocenil, ali uresničuje pričakovanja, a jo v stranki podpirajo, prav tako ministre SMC-ja. Želijo pa kar nekaj odgovorov na različnih področjih.

Poslanec SD-ja Matjaž Nemec je po drugi strani možnost rekonstrukcije vlade težko komentiral. V stranki za zdaj zaupajo vsem ministrom SMC-ja. Težav pa je veliko in od premierjeve spretnosti je odvisno, kako jih bo premostil, je poudaril. Kot težavna področja je navedel schengensko vprašanje, pogajanje s policisti in težave na področju zdravstva.

Cerar ne izključuje prevetritve ekipe