Slovenija
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 9 glasov Ocenite to novico!
false
Revizorji so vlogo vlade in pristojnega ministrstva preučevali, ker sta zadolžena za načrtovanje postopkov, nacionalno agencijo za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) pa, ker je odgovorna za oblikovanje in izvajanje postopkov evalvacij in akreditacij. Foto: BoBo

Dodaj v

Ali so javna sredstva za visoko šolstvo porabljena nenamensko?

Negativno mnenje revizorjev za visoko šolstvo
14. april 2016 ob 11:25
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Računsko sodišče je vladi, šolskemu ministrstvu in Nakvisu pri revidiranju ureditve in izvajanja postopkov evalvacij, akreditacij ter podeljevanja koncesij med letoma 2010 in 2013 izreklo negativno mnenje.

Revizorji so vlogo vlade in pristojnega ministrstva preučevali, ker sta zadolžena za načrtovanje postopkov, nacionalno agencijo za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) pa, ker je odgovorna za oblikovanje in izvajanje postopkov evalvacij in akreditacij.

Neučinkovitost postopkov, s katerimi naj bi Nakvis izvajal zunanje zagotavljanje kakovosti visokega šolstva, so pripisali nejasnim, nenatančnim in nerazumljivim pravnim podlagam. Po njihovem mnenju sistem šolstva v delu, ki se nanaša na zagotavljanje kakovosti in raznovrstnosti študijskih programov, ni bil ustrezno načrtovan.

Neučinkovitost podeljevanja koncesij je Računsko sodišče pripisalo nejasnim, nenatančnim, nerazumljivim in nelogičnim pravnim podlagam. Prav tako je menilo, da ni mogoče ugotoviti, ali in kako so izvedeni postopki prispevali k ustrezni kakovosti in raznovrstnosti študijskih programov, ministrstvo in vlada pa nista izkazala, da sproti spremljata in merita doseganje ciljev.

Kakšno kakovost zagotavlja Nakvis
Po mnenju Računskega sodišča v reviziji sploh ni bilo mogoče ugotoviti, kakšen je dejanski prispevek Nakvisa pri zagotavljanju kakovosti študijskih programov, ministrstvo in vlada, ki sta odgovorna za področje koncesij, pa nista ugotavljala potreb po koncesioniranih študijskih programih in zagotovila drugih mehanizmov, ki bi lahko spodbujali konkurenčnost visokošolskih zavodov.

Zaradi neučinkovitosti ureditve in izvajanja postopkov so študijski programi v povprečju financirani v manjšem obsegu in zato slabše kakovosti, ugotavljajo revizorji in dodajajo, da se zaradi ohlapnih meril število akreditiranih in s tem javno veljavnih študijskih programov povečuje, obseg javnih sredstev za visoko šolstvo pa ne.

Tveganje za nenamensko porabljena sredstva
Ker pa tudi ni potrjeno, da so akreditirani študijski programi dejansko raznovrstni in potrebni glede na pričakovanja družbe, obstaja tveganje, da država glede na cilj kakovosti in raznovrstnosti študijskih programov nenamensko porablja javna sredstva, saj jih lahko namenja tudi za programe, ki ne zagotavljajo nujno pričakovane ravni kakovosti izobrazbe diplomantov in ki ob večjem številu podobnih programov niso potrebni, še dodaja Računsko sodišče.

Računsko sodišče je od vseh organov zahtevalo odzivna poročila, v katerih morajo izkazati popravljalne ukrepe za odpravo ugotovljenih nesmotrnosti, hkrati pa je podalo priporočila za izboljšanje nacionalni agenciji za kakovost poslovanja v visokem šolstvu.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Amber
# 14.04.2016 ob 12:31
"Ali so javna sredstva za visoko šolstvo porabljena nenamensko?"

Brez dvoma.
Sklonjen
# 14.04.2016 ob 17:35
@G.C.... prazen in nevreden članek!
Sklonjen
# 14.04.2016 ob 11:52
Pri nas so javna sredstva, kot ovce brez pastirja... njami!
Park
# 14.04.2016 ob 13:44
Ali so javna sredstva za visoko šolstvo porabljena nenamensko?

Ja za pripravljenost profesorjev!
IndyBob
# 14.04.2016 ob 13:05
Nakvis je tako ali tako samo agencija za zaposlovanje zasluznih kadrov in preverjanje ustreznosti visokosolskih programov "sa tekovinama..."

http://www.finance.si/8840775/Kaj-hudica-je-NAKVIS-kjer-je-sluzila-Makovec-Brenciceva-in-koliko-nas-stane
SamoRes
# 14.04.2016 ob 12:45
Če jim je enkrat dovoljeno da preveč izplačane dodatke vrnejo le za 10 mesecev, potem je jasno da je tam še stotine nepravilnosti.
RJSlo
# 14.04.2016 ob 17:49
No ja. Računsko sodišče naj opravi podrobno revizijo celotnega sektorja Vzgoja, izobraževanje in visoko šolstvo ter svoje ugotovitve predstavi javnosti. Npr. od 01. 01.1992 - 31. 12. 2015.
mrblack
# 14.04.2016 ob 12:48
Ah kjeeeeeee.
Kazalo