Reforma trga dela bo vodila v izboljšanje človeškega kapitala, kar bo ustvarilo tudi vzdržnejši pokojninski sistem, je prepričan komisar Andor. Foto: MMC RTV SLO
Reforma trga dela bo vodila v izboljšanje človeškega kapitala, kar bo ustvarilo tudi vzdržnejši pokojninski sistem, je prepričan komisar Andor. Foto: MMC RTV SLO
Evropska in slovenska zastava
Nadaljuje se niz srečanj s podporniki reform. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Vizjak
Ob robu mednarodne konference se je Andor srečal z ministrom Andrejem Vizjakom. Foto: BoBo
Ribištvo
Nekatere ribiške ladje gredo v razrez. Foto: MMC RTV SLO
Ribiči: Evropa nas bo uničila
Evropski komisar podprl vladne reforme

V Ljubljani poteka mednarodna konferenca Reforma trga dela: Nove priložnosti za boljši jutri, ki se je v okviru obiska Slovenije udeležuje tudi evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje Lazslo Andor. Na konferenci je podal uvodni nagovor in se ob robu konference sešel še z ministrom za delo Andrejem Vizjakom, s katerim sta imela "resen in vsebinski dialog o predlaganih reformah".
Komisarjev obisk v Ljubljani poteka tik pred pogajanji o reformi pokojninske in delovnopravne zakonodaje. Bruselj že vrsto let opozarja, da sta ti reformi nujni.

Za Evropo izjemno pomemben mesec
Andor je v nagovoru opozoril, da je ta mesec za evropsko politiko zelo pomemben in da so bili v njem narejeni pomembni koraki za izhod iz krize. Izpostavil je predlog Evropske komisije o bančni uniji in odločitev nemškega ustavnega sodišča, ki omogoča zagon stalnega mehanizma za zaščito evra.
Težave: visoka brezposelnost med mladimi
Ta dogodka sta zelo pomembna, še posebej zaradi precej negativnih podatkov iz prve polovice letošnjega leta. Veliko evropskih držav se je znašlo v recesiji, dve pa se spopadata z resnim gospodarskim zastojem. Izpostavil je visoko brezposelnost v Španiji in Grčiji, še posebej med mladimi. Ta je dosegla in presegla 50 odstotkov.
Slovenija: nizka zaposljivost starejših
Opozoril je tudi na stanje v Sloveniji, ki je od leta 2011 zmanjšala obseg zaposljivosti pod povprečje EU-ja, hkrati pa ima eno najslabših zaposljivosti med starejšimi ob izjemno hitro starajočem se prebivalstvu. Po drugi strani pa so mladi v Sloveniji z začasnimi pogodbami med najbolj zaposljivimi v Evropi, je dodal.
"Brezposelnost se lahko še zaostri"
Ker v kratkem ne moremo pričakovati izboljšanja položaja, se je treba osredotočiti na področje zaposlenosti, je pozval. Brezposelnost se lahko zaradi gospodarske krize še zaostri, dolgoročna brezposelnost pa lahko pripelje do erozije družbe in obenem zmanjša gospodarsko učinkovitost.
Reforma trga dela za oživitev zaposlovanja
Za oživitev zaposlovanja je po komisarjevem mnenju zelo pomembna reforma. Njen pristop mora biti osredinjen v odpiranje novih delovnih mest, pri čemer so priložnosti predvsem na področjih okolja, informacijske tehnologije in zdravja. Pri reformi sami se je Andor zavzel za fleksibilnost, ki ne bi povzročila naraščanja brezposelnosti, podporo pri produktivnosti najranljivejših skupin, več pomoči iskalcem zaposlitve, večjo mobilnost trga dela, izboljšanje kvalifikacij in krepitev socialnega dialoga.
Posebej pohvalil enotno pogodbo o zaposlitvi
Evropski komisar je pozdravil predlagane reforme slovenske vlade oz. njene napore, da izboljša vzdržnost sistema in se spopade s segmentacijo. S predlagano reformo trga dela bodo po njegovi oceni pridobili tako delavci kot podjetja. Posebej je pohvalil enotno pogodbo o zaposlitvi, ki naj bi dala večjo spodbudo za izboljšanje produktivnosti dela, človeškega kapitala in kvalifikacij. Prav človeški kapital je izjemno pomemben in omogoča povečano udeležbo mladih na trgu dela. Po njegovem prepričanju bo to vodilo tudi v vzdržnejši pokojninski sistem.
"Reforme gredo v pravo smer"
Andor in Vizjak sta se strinjala, da se reforme trga dela ne da sprejeti brez temeljitega dogovarjanja s socialnimi partnerji. Minister je kot pomembno sporočilo sestanka izpostavil komisarjevo trditev, da gredo vladne reforme v pravo smer. Prepričan je sicer, da skuša vladni predlog najti ravnotežje med pričakovanimi potrebami gospodarstva in podjetij, vezanimi na konkurenčnost, in željami zaposlenih in sindikatov, vezanimi na varnost.

Koncept enotne pogodbe o zaposlitvi je mogoč kompromis, je dejal. Na ta način bi mladi oz. iskalci prvih zaposlitev po njegovih besedah lažje dobili stabilnejše službe.

Minister je obljubil, da bodo tudi v prihodnje poslušali argumente in predloge delodajalcev in delojemalcev. Zadovoljen je, da nobena izmed pogajalskih strani ni vnaprej zavrnila razprave o mogočih rešitvah in da so se socialni partnerji pripravljeni pogovarjati o vsem. Glede prihodnjih pogajanj je zato optimističen.

Kot je še zatrdil, je jasno, da reforma trga dela ne bo zadoščala za izhod Slovenije iz krize, vendar pa je potrebna za boljšo konkurenčnost. Hkrati je za večjo konkurenčnost treba izboljšati še marsikaj drugega. Pri tem je naštel sanacijo bančnega sistema, spremembe na področju upravljanja s kapitalskim premoženjem države, ukrepe za spodbujanje gospodarstva ipd. Ob prvi obletnici mandata vlade bo treba potegniti črto in oceniti njeno uspešnost pri reformnih prizadevanjih, je napovedal.
Niz srečanj s podporniki reform
Gre za tretje srečanje predstavnikov vlade z "visokimi" sogovorniki iz tujine, ki podpirajo vladne reforme, v zadnjem mesecu. Na začetku septembra je bil v Sloveniji José Ángel Gurría, generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), premier Janez Janša pa se je pred tednom dni v Luksemburgu srečal še z vodjo evrske skupine Jean-Claudom Junckerjem.

Lukič: Piarovska veselica okoli novih reform
Goran
Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov je v intervjuju za MMC ta srečanja označil za "piarovsko veselico okoli novih reform", s katero naj bi vlada želela ustvariti "javnomnenjsko sliko, kjer je ta zastraševalna logika neko naravno dejstvo, neko objektivno dejstvo".

Se ponavlja napaka iz Ormoža?
Poleg Andorja je na obisku v Sloveniji tudi komisarka za pomorske zadeve in ribištvo Maria Damanaki, ki si bo v Izoli z ministrom za kmetijstvo in okolje Francem Bogovičem ogledala slovensko ribiško floto. Del te flote čaka na razrez. Nekateri lastniki ribiških ladij so se namreč prijavili in bili izbrani na razpisu Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki je v okviru evropskega ukrepa za trajno ukinitev ribolovnih dejavnosti za razrez ladij namenil več kot 2,2 milijona evrov.

Postavlja se vprašanje, ali se morda s spodbujanjem razreza ribiških ladij ponavlja zgodba, povezana z zaprtjem Tovarne sladkorja Ormož pred slabimi šestimi leti. Evropska unija je takrat Sloveniji namenila 38 milijonov evrov za zaprtje tovarne, a je 35 milijonov odšlo v roke tujih lastnikov. Država od takrat nima lastne proizvodnje sladkorja, prejšnji minister za kmetijstvo Dejan Židan pa je bil prepričan, da učinki reforme evropskega sektorja sladkorja za Slovenijo "nedvomno niso ugodni".

Damanakijeva se bo srečala tudi z ribiči, nevladnimi organizacijami, ministrom za infrastrukturo in prostor Zvonetom Černačem ter člani odbora DZ-ja za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje.

Ribiči: Evropa nas bo uničila
Evropski komisar podprl vladne reforme