Andrej Vendramin je maturiral v Gorici. Ko je že služboval kot učitelj, so fašisti njega in družino nasilno preselili v Nonantolo pri Modeni. Tam se je odvila njegova herojska zgodba reševanja judovskih otrok in mladostnikov. Foto: Arhiv Cvetka Vendramina
Andrej Vendramin je maturiral v Gorici. Ko je že služboval kot učitelj, so fašisti njega in družino nasilno preselili v Nonantolo pri Modeni. Tam se je odvila njegova herojska zgodba reševanja judovskih otrok in mladostnikov. Foto: Arhiv Cvetka Vendramina

Učitelj Andrej Vendramin, rojen 17. maja 1891 v Štmavru, je namreč rešil več kot 70 preganjanih mladih Judov. Za "neznanega pravičnika iz Solkana", kot ga Podbersič imenuje, zdaj potekajo priprave na proces priznanja statusa "pravičnika med narodi", torej na status reševalca Judov med holokavstom.

Kdo so pravičniki med narodi
Naziv "pravičnik med narodi" označuje Nejude, ki so med holokavstom tvegali življenje, da bi rešili Jude. Trenutno je priznan 24.811 osebam iz 47 držav. Na tem seznamu je tudi sedem Slovencev. Izraz "pravičnik" je uvedla ustanova Jad Vašem (dobesedni prevod je "Spomenik in ime") iz Jeruzalema. To je spominsko, muzejsko in dokumentacijsko središče, v katerem ohranjajo spomin na okoli 6 milijonov Judov, pobitih med holokavstom. Sedmim Slovencem s tem statusom – sploh prva pravičnica iz Slovenije oziroma ob imenovanju je bila iz Jugoslavije, je Zora Piculin – se bo torej kmalu pridružil osmi, Andrej Vendramin.

"Kdor reši eno življenje, reši ves svet"
To je verz iz talmuda, ki je vodilo pri imenovanju pravičnikov. Najbolj znan pravičnik med narodi je zagotovo nemški podjetnik Oscar Schindler, o katerem je režiser Steven Spielberg posnel večkrat nagrajeni film Schindlerjev seznam. Grozljive smrti v koncentracijskih taboriščih je rešil več kot 1.200 Judov. Slovenci, ki so na seznamu Jad Vašem, pa so: Zora Piculin, Ivan in Ljubica Župančič, Ivan Breskvar, Andrej Tumpej, Uroš Žun in Martina Levec Markovič. Zora Piculin, ki je bila tako kot Vendramin doma iz Solkana in ki je prva Slovenka na judovskem seznamu, je rešila dečka, makedonskega Juda.

In kako Izrael zaznamuje status pravičnikov? Še živeče povabijo v Jeruzalem, kjer v Aleji pravičnikov posadijo drevo, preminulim pa se oddolžijo z napisom v Vrtu pravičnikov med narodi, ki so ga v Jad Vašemu postavili leta 1996.

Reševal je otroke in mladostnike
Andrej Vendramin (1891-1978) je maturiral je v Gorici. Ko je že služboval kot učitelj, so fašisti njega in družino nasilno preselili v Nonantolo pri Modeni. Tam se je odvila njegova herojska zgodba reševanja judovskih otrok in mladostnikov. Pomagal je dvema skupinama judovskih beguncev, ki so z območja nekdanje Kraljevine Jugoslavije bežali pred nacisti.

Prva skupina je štela 40 mladih. Do mesteca Nanontela so se pod vodstvom Josefa Indiga, Juda iz Virovitice, prebili poleti 1942. Nekaj mesecev pozneje, aprila 1943, se jim je pridružilo še 33 otrok, jugoslovanskih Judov. Večinoma so bili sirote. Pomoč so iskali pri krajevnem zdravniku Giuseppu Morealiju, antifašistu, ki je bil judovskim beguncem naklonjen. Povezal jih je z don Arrigom Beccarijem, župnikom v Nonantoli. Skrivališče za večino judovskih beguncev sta uredila v stavbi župnišča, preostale pa so skrivale zanesljive krajevne družine. V popolni tajnosti so jim pripravljali prebeg v Švico. In tu se je v reševalno akcijo vključil učitelj Andrej Vendramin z vso družino. Najprej je bil prevajalec za begunske judovske otroke in mladostnike, saj je odlično govoril italijansko in nemško, nato pa je pomagal pri skrivanju in ponarejanju dokumentov zanje.

"Beg nedolžnih" že v filmu
Usoda 73 judovskih otrok in mladostnikov, ki so se s pomočjo Andreja Vendramina vendarle rešili (preživeli so vsi razen enega), je že zajeta v filmu Beg nedolžnih, ki ga je italijanska televizija RAI pred desetimi leti posnela po knjižni predlogi enega izmed judovskih beguncev te skupine iz Nonantole. Večina teh judovskih otrok je po vojni odšla v Palestino, nekaj jih je ostalo v Švici, manjšina se je vrnila v Jugoslavijo, peščica pa je odšla čez lužo, v ZDA. O Vendraminu kot rešitelju so govorili tudi leta 2001, ko so v Nonantoli odprli veliko fotografsko razstavo s spomin na dogajanje med vojno in v opomin na žrtve ter begunce. Tudi na judovske sirote, ki jim je pomagala trojka: duhovnik don Beccari, zdravnik Moreali in učitelj Andrej Vendramin iz Solkana.

Zgodovinar Renato Podberšič, ki je v celoti zaslužen za obuditev spomina na Andreja Vendramina, pa je prepričan, da si tudi osmi "slovenski pravičnik" zasluži svoj dokumentarec. Tudi zato, ker slovenskih Schindlerjev sploh ne poznamo.