SDS ostaja najbolj priljubljena politična stranka v Sloveniji. Foto: BoBo
SDS ostaja najbolj priljubljena politična stranka v Sloveniji. Foto: BoBo

SDS podpira 11,7 odstotka vprašanih, junija pa jo je devet odstotkov. SMC ima 11,3-odstotno podporo, junija je imela 7,6-odstotno. Vse druge parlamentarne stranke so ta mesec dobile nižjo podporo med anketiranci. Podpora ZL-ja je z junijske 9-odstotne zdrsnila na 8,4-odstotno, SD-jeva pa s 7-odstotne na 4,4-odstotno.

NSi ima 2,7-odstotno, DeSUS 2,4-odstotno in zunajparlamentarni SLS prav tako 2,4-odstotno podporo. ZaAB se je ustavil na 0,6-odstotni podpori. Več kot polovica anketiranih pa je izjavila, da še vedno ne ve, koga bi volili.

Vlada je julija dobila tudi boljšo povprečno oceno, in sicer 2,60, medtem, ko je junija znašala 2,51. Tudi državni zbor je julija dobil višjo oceno kot junija. Povprečna ocena dela DZ je namreč 2,48, junija je bila 2,41.

Najbolj priljubljen politik ostaja Borut Pahor, njegovi zasledovalci pa so praviloma izgubljali, razen Ljudmile Novak, Mateja Tonina, Matjaža Hana, Lojzeta Peterleta in Dušana Mramorja. Zadnji je ta mesec največ pridobil, najbolj pa je padel Goran Klemenčič, ki sicer ostaja na visokem šestem mestu.

Telefonsko anketo je za uredništvo Dela od 29. junija do 2. julija na reprezentativnem vzorcu 600 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.