Premier Cerar je na četrtem mestu po priljubljenosti med politiki. Foto: BoBo
Premier Cerar je na četrtem mestu po priljubljenosti med politiki. Foto: BoBo

Dela vlade ne podpira kar 64,2 odstotka volivcev, medtem ko se 10,5 odstotka vprašanih o tem vprašanju ni opredelilo v anketi, ki jo je objavil POP TV.

Med strankami SDS-u s 13,5 odstotki po priljubljenosti sledi vladajoči SMC, ki bi ga volilo 11 odstotkov volivcev, kar je njegova najnižja podpora do zdaj. Prvo trojico strank končuje Združena levica, ki ima podporo 7,5 odstotka vprašanih.

Sledi opozicijski NSi s 5,6-odstotno podporo, SD bi volilo 5,2 odstotka volivcev, DeSUS pa 4,6 odstotka. Zunajparlamentarni SLS ima podporo 2,6 odstotka vprašanih, preostale stranke imajo podporo okoli enega odstotka ali manj vprašanih.

Število neodločenih volivcev tudi junija ostaja visoko, saj se 11,4 odstotka vprašanih volivcev ne bi udeležilo volitev, 21,5 odstotka jih ne ve, katero stranko bi volili. Da ne bi volilo nobene izmed obstoječih strank, je odgovorilo 11,5 odstotka vprašanih.

Pahor na vrhu
Na lestvici priljubljenosti med politiki na prvem mestu vztraja predsednik republike Borut Pahor, sledi mu evropska komisarka Violeta Bulc. Na tretjem mestu je prvak SD-ja Dejan Židan, sledi mu premier Miro Cerar.

Prvo peterico po priljubljenosti končuje vodja ZL-ja Luka Mesec. Na šestem mestu je predsednica NSi-ja Ljudmila Novak, sledita ji poslanka ZL-ja Violeta Tomič in finančni minister Dušan Mramor. Na 18. mestu je prvak SDS-a Janez Janša, sledi mu ljubljanski župan Zoran Janković na 19. mestu. Dvajseterico pa končuje predsednica ZaAB-ja Alenka Bratušek.

Anketo je za POP TV opravil Inštitut Mediana na vzorcu 708 državljanov.