Dobra polovica je takšnih, ki zdajšnje vlade ne podpira. Foto: FUDŠ
Dobra polovica je takšnih, ki zdajšnje vlade ne podpira. Foto: FUDŠ

DeSUS (2 %), NSi (1,9 %), SLS (1,8 %), LDS (0,8 %), DL (0,6 %), SNS (0,5 %) in Zares (0,4 %) ne bi prestopile parlamentarnega praga, še kaže javnomnenjska raziskava, ki so jo na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici opravljali med 14. in 17. majem na vzorcu 906 polnoletnih državljanov.

Anketirance so spraševali tudi, ali podpirajo zdajšnjo vlado. 35,3 odstotka jih je odgovorilo z "da", 56,6 odstotka pa pravi, da vlade ne podpira.

Ukrepi bodo krizo le še poglobili
V okviru ankete so ljudi spraševali tudi, kakšen učinek bodo imeli predlagani vladni ukrepi. 42 odstotkov jih meni, da bodo finančno in gospodarsko krizo še zaostrili, 31,7 % vprašanih pa je odgovorilo, da ti ukrepi ne bodo imeli učinka. Poleg tega pa so anketirance spraševali še, kaj je boljša možnost za uravnoteženje javnih financ, nižanje javne porabe ali višanje davkov in prispevkov. Velika večina (85 odstotkov) se jih je odločila za prvo možnost.

Anketa Dela: 80 odstotkov proti dvigu DDV-ja
Anketa Dela (opravljali so jo 15. in 16. maja na reprezentativnem vzorcu 400 odraslih državljanov) pa je pokazala, da polovica vprašanih sveženj protikriznih ukrepov vlade ocenjuje kot slab. 36 odstotkov jih meni, da je povprečen, osem odstotkov vprašanih pa, da je dober. Kar 80 odstotkov vprašanih pa je dejalo, da dviga obeh stopenj DDV-ja ne podpira.