Slovenija
Slovenska zastava
Gre za dolgoročni postopek, kjer mediatorji organizirajo srečanja po vsej državi, posamezniki, ki so bili prizadeti, pa imajo priložnost povedati svojo plat zgodbe. Ko so posamezniki slišani in razumejo tudi druge, mediator uvede v postopek dialog, katerega cilj je, da se vzpostavi razumevanje med prizadetimi. Foto: BoBo
Spomenka Hribar
Po mnenju Spomenke Hribar je sprava mogoča le zunaj ideologije. Foto: BoBo
Andreja Valič Zver
Za Andrejo Valič Zver je predpogoj za spravo delovanje pravne države. Foto: BoBo

Dodaj v

Bi k spravi v razdeljeni slovenski družbi lahko pomagal postopek mediacije?

Kako naj sprava poteka v praksi?
26. september 2016 ob 17:42
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Društvu mediatorjev Slovenije želijo razdeljeni slovenski družbi ponuditi postopek sprave oz. rekonciliacije.

V društvu opažajo, da se delitve iz polpretekle zgodovine prenašajo iz generacije v generacijo in povzročajo hude težave pri delovanju družbe. Zato so v sodelovanju s pravno fakulteto pripravili mednarodno konferenco, na kateri želijo razviti vrsto mediacije, ki se imenuje rekonciliacija. Po besedah predsednice organizacijskega odbora Gordane Ristin želijo ponuditi postopek, kako naj sprava poteka v praksi.

Gre za dolgoročni postopek, kjer mediatorji organizirajo srečanja po vsej državi, posamezniki, ki so bili prizadeti, pa imajo priložnost povedati svojo plat zgodbe. Ko so posamezniki slišani in razumejo tudi druge, mediator uvede v postopek dialog, katerega cilj je, da se vzpostavi razumevanje med prizadetimi.

Organ bi ustanovila država
Mediatorji bi med postopkom ugotavljali, kakšne so želje prizadetih, in jih prenesti centralnemu organu.

Tega bi morala po besedah Ristinove z zakonom ustanoviti država, kot denimo svet pri uradu predsednika republike, ministrstvu za pravosodje ali sodnem svetu. Kot je dodala, bi bilo idealno, če bi državni zbor denimo podpisal deklaracijo o postopku sprave in dal zeleno luč, da se ta lahko začne.

Za vsak spor potrebna dva
V okviru dvodnevne konference so danes na pravni fakulteti pripravili tudi okroglo mizo, na kateri so udeleženci spregovorili o spravi v samostojni Sloveniji.

Sociologinja Spomenka Hribar je opozorila, da je sprava mogoča le onstran ideologije, "med ljudmi kot ljudmi", ki morajo drug drugemu priznati dostojanstvo. Za direktorico Študijskega centra za narodno spravo Andrejo Valič Zver pa je pogoj spravnega procesa delovanje pravne države, ki v Sloveniji po njenih besedah še precej šepa. Na področju sprave morajo tako delovati politika, pravosodje in izobraževanje.

Valič Zverova je spomnila, da je večina postkomunističnih držav pravno obračunala z zločini nekdanjih totalitarnih sistemov, v Sloveniji pa ni bilo lustracije. Hribarjeva se sicer strinja, da bi morali biti zločinci identificirani, a "če se bomo šli zdaj lustracijo, pa res ne bo nikoli miru".

Direktorica študijskega centra je še dejala, da ima vsaka slovenska družina svojo družinsko zgodbo, a zgodbe polovice so morale biti do samostojnosti zamolčane. Hribarjeva pa je opozorila, da sta pri vsakem državljanskem sporu potrebna dva. "Medtem ko se išče samo en sovražnik, boljševizem, nihče na desnici ne vzame v obzir tega, kakšna je bila vloga desnice med vojno," je dejala.

Predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman pa se ne strinja, da na področju sprave v Sloveniji ni bilo narejenega nič: "Slovenija je naredila vse, kar se v tako zmedenih in konfliktnih političnih razmerah lahko naredi." Mediacija pa je po njegovem mnenju priložnost, da se začnemo pogovarjati, kako bomo pokopali svoje mrtve.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Rasta75
# 26.09.2016 ob 17:57
Spet eno pogrevanje že tisočkrat prežgane juhe...
mb128
# 26.09.2016 ob 18:00
Mislim, kakšna rekonciliacija neki lepo prosim. Zadeva je čisto preprosta, vsaj po moje. Obsoditi je potrebno oboje, ergo tako komuniste kot domobrance! Domobrance zaradi kolaboracije komuniste pa zaradi izvensodnih pobojev. Gre torej za sankta simplisitas in nikakor mi ne gre v glavo zakaj eni tako kompicirajo.
Aj Kju
# 26.09.2016 ob 18:09
to temo pogreva predvsem SDS pa še to zaradi političnega interesa. to je čisto izkoriščanje vseh (po)vojnih žrtev za politične cilje!!!

odprite vse arhive, identificirajte vse krivce in žrtve, obdolžite odgovorne, nam pa dajte s tem vprašanjem že enkrat mir!
gorcin
# 26.09.2016 ob 18:04
A pravna država tudi pomeni, da ne moreš dobiti službe po strankarski liniji?
Tao3
# 26.09.2016 ob 18:02
Jaz sem takoj za, vendar ne vidim možnosti dokler bo Ivan Janez Majer Janša hujskal del naroda.
Bivši uporabnik
# 26.09.2016 ob 17:57
Ve se kdo je zmagal, onih drugih, ki bi radi prirejali zgodovino pa nimajo glasanja!
Heli0s
# 26.09.2016 ob 18:15
Pa to je to, kar se rabi v Sloveniji, še en organ! Brilijantno!

Treba je poskrbeti, da bo vseboval vsaj 3 komisije in 5 odborov. Vsaj 50 novih zaposlenih + dodatki in sejnine.
jaskelainen
# 26.09.2016 ob 18:09
Kakšna je sprava, ko izdajalci na vsak način želijo iz sebe narediti žrtve iz NOB pa agresorja? Najprej naj se iskreno opravičijo za zločine, ki so jih pomagali storiti (in so jih storili tudi sami) ter za izdajo svojega naroda, potem se pa lahko pogovarjamo. Kakor jaz vem, je bila sprava (in roka pomiritve podana izdajalcem) že leta 1990 v Kočevskem rogu. Kdaj se bodo izdajalci svojega naroda poklonili žrtvam, ki so jih oni povzročili? Se iskreno pokesali, opravičili in prosili za odpuščanje?

Takrat bo sprava, iskrena sprava. Dokler se pa zmagovalci opravičujejo poražencem, do takrat pa ne bo nič.
Kobilica-poet
# 26.09.2016 ob 18:13
..kakšni so rezultati študijskega centra za narodno spravo od leta 2008 naprej...???

...samo okrogle mize in simpoziji ne štejejo...!!!
Torzo
# 26.09.2016 ob 18:11
konferenco, na kateri želijo razviti vrsto mediacije, ki se imenuje rekonciliacija

Oziroma, normalno po slovensko: sprava

Ampak vem, rekonciliacija se sliši tako učeno pa inteligentno.
genniuuss
# 26.09.2016 ob 18:30
kot prvo,

ljudje ki so do sedaj delili narod,
ne smejo sodelovati kot mediatorji.
Ernesto
# 26.09.2016 ob 18:27
Kot je nekdo napisal, obsoditi zločine obeh strani. Vendar je problem v tem, da beli že od 1990 poizkušajo z revizijo zgodovine in to enačijo s spravo, to pa ne bo šlo skozi. Mediacija več kot 70 let po dogodkih je pa čista neumnost, glede na to, da je večji del akterjev že pokojen.
Borg
# 26.09.2016 ob 18:25
Predpogoj za spravo je, da najprej vsi svoje zločine priznajo. Povojnih pobojev ne zanika nihče. Kolaboracijo pa vztrajno zanikajo, kljub jasnim zgodovinskim dejstvom.
smoke4fun
# 26.09.2016 ob 18:18
Kva pa če se nehamo obremnjevat z zgodovino?
aktivist
# 26.09.2016 ob 18:38
Danes arheološko izkopavajo povojne poboje domobrancev. Me zanima kdaj bodo začeli odkopavati na Svetem Urhu. Ali pa cerkev še vedno ne dovoli besed na ta račun?!
Valjhun Kajtimar
# 26.09.2016 ob 18:12
Hehehehew.... Ta postopek bi pomagl samo društvu mediatorjev (napolnit žepe)....kaka beda.
Vongobongo
# 26.09.2016 ob 18:11
Ne nas hujskat ;) HUJSK , HUJSK ;)
matjazkampic
# 26.09.2016 ob 19:00
Od vojne je minilo 71 let. Koga bi želeli te veleumi spraviti? Udeležence NOB, ki že nekaj let ležijo v grobovih na žalah ali tiste zadetke, katerih sploh ni bilo zraven? Kako lahko sploh poslušate in objavljate take nebuloze, očitno umobolnih osebkov? O kakšni družbi to govorijo? Kdo je razglasil to njihovo dvovrstno družbo? Izginejo naj že...
nemoremsespomnit
# 26.09.2016 ob 18:35
"Bi k spravi v razdeljeni slovenski družbi lahko pomagal postopek mediacije?"

Ne. Ne zato, ker je pri mediaciji potrebno sodelovanje obeh strani. "Sodelovanje" pa pomeni predvsem samokritičnost, objektivnost, dialog. Pri nam trenutno ni pričakovati "sodelovanja" nobene od strani, ker je ta situacija zaželjena.

Druga plat omenjenega v članku pa je, da se z rekociliacijami teh napetosti ne da izničit. Največje "zdravilo" za te težave so zaposlitve, stabilnost, varnost.., torej na kratko: zadovoljni ljudje. Kajti, ko preživetje ni postavljeno pod vprašaj, ko ljudje z delom lahko izpolnjujejo in zadovoljujejo svoje potrebe ( in potrebe družine), ko svoj prosti čas napolnjujejo s kvalitetnimi vsebinami, potem se v hipu ideološka, verska, politična in druga podobna vprašanja postavijo v drugi plan. Tako pa, kar je tudi nekako človeško, za svoje nezadovoljstvo iščemo (večkrat tudi upravičeno) razloge na vseh možnih "bojnih" poljih z enostavnimi, črno belimi razlagami, zakaj nam je slabo, oz. zakaj nam ni bolje.

Torej ne, te konference so po moje strel v prazno. Je pa res, da se sliši lepo, za kakšno poročilo pred nekimi volitvami pač bo prišlo še kako prav...
STANE
# 26.09.2016 ob 18:31
Sprava je bila izvršena v Kočevskem rogu,kjer sta se Kučan in Šušter poklonila žrtvam obeh strani...Obsodba povojnih zločinov je bila že stokrat izrečena,medtem ko druga stran še priznati noče,da je sodelovala z sovražnikom,oziroma išče izgovore.Res pa je,da nekaterim sprava ne paše,ker na podlagi deltve naroda nabirajo politične točke
mostnica
# 26.09.2016 ob 18:25
Sprava? Med narodnimi izdajalci in borci za svobodo?
vnk
# 26.09.2016 ob 18:39
Dalje, vrnejo naj vse, kar so v imenu zločina "nacionalizacije" pokradli poštenim ljudem.

Kaj pa RKC in premoženje, ki so si ga oni nakradli, a takrat je pa OK vzet poštenim ljudem?
aktivist
# 26.09.2016 ob 18:32
Me zanima kdaj se bo ukinil center za narodno spravo v Novi Gorici, ki vemo za katero politično opcijo, ki ga je ustanovila, deluje in piše zgolj zgodbe ubogih domobrancev. Hkrati pa gre za trošenje denarja davkoplačevalcev in nima nobene koristne funkcije.
STANE
# 26.09.2016 ob 18:26
Obsodite tiste, ki so klali slovenski narod, in njihove potomce, ki danes na račun svojih abmoralnih, morilskih dedkov, ki so nosili rdečo zvezdo na glavi,
Konom
Ti bi pa kar potomce obsodil !!!
Martek
# 26.09.2016 ob 20:52
Razkol ni vec med partizani in domobranci, temvec zagovorniki enih in drugih. To pa se ne bo koncalo niti takrat, ko niti 90-letnikov ne bo vec, ce se ne razcisti. Dejstva naj razcistijo zgodovinarji, brez pritiska o reviziji zgodovine. Cloveske kosti pa naj izkopljejo kriminalisti. Arheologi naj se ukvarjajo z mumijami.
Jay-B
# 26.09.2016 ob 18:51
Ma kakšna sprava neki ?
Abotne klero-fašistične manifestacije, ki jih nikjer v Evropi ne bi tolerirali. Zato je škandal, da se naši politiki udeležujejo recimo Barbara rova ali pa Grahovega, 1. gre za simpatiziranje z v 2. svetovni vojni poraženo stranjo (žrtve zavezniškega nasilja)
2. pa je proti-ustavno (država in Cerkev sta ločeni!).
Zgodovina je jasna, da so katoliki pobili mnogo več ljudi, zato je perverzno, da komunistom naprej mečejo poboje in podobno. Naj pometajo pred svojim krvavim pragom, imajo za nadaljnih 2000 let dela.
Sprava je pa možna zgolj med dvema enakovrednima subjektoma v sporu – klero-domobranski izdajalci pa to niso.
Lepo prosim, kje v Evropi pa se vidni politiki udeležujejo mitingov kolaborantskih formacij iz časa 2. svetone vojne?
Mmmmm – na Balkanu (ustaši, četniki, domobranci, …).
Rusija, ZDA, Velika Britanija in Francija bi morale našim politikom poslati protestno noto.
To cerkveno fehtanje za spravo je nehigienično.

Spravno dejanje je bilo izvršeno s povojno lustracijo sodelavcev z okupatorjem, ki so tako bili kaznovani in je bilo narodni časti zadoščeno.

Se vidi, da se nekateri zgodovino in politične ideologije učijo pri verouku.
Predvsem je neko nabijanje v smeri, da naj bi tolibanski izdajalci po 2. svetovnivojni bili likvidirani brez obsodb.
Tu je potrebno omeniti, da je OF nazadnje jeseni 1944 izdala amnestijo s pozivom, da naj nehajo kolaborirati, če ne bodo ustrezno kaznovani. Isto jih je pozval kralj begunske vlade (veleizdaja kse jeaznovala s smrtjo že v času kraljevine Jugoslavije). Ker so se svojih zločinov zavedali, so ustaši in domoSranci pobegnili na Koroško, kjer so jih zajeli Angleži in jih v skladu z določbo Jaltske konference (kolaborante se vrne v domovine, kjer so izvajali zločine). Cerkev je velike ribe (npr. ”blaženega mučenika” A. Pavelića) po t.i. ”rat lines” pretihotapila v Ameriko, male ribe pa pustila na cedilu. Za vsakega vrnjenega kolaboranta je bilo ugotovljeno, kdo je, kateri enoti pripada in kaj je ta enota med vojno počela.
Cel svet ve, kdo so bili partizani (priznani kot del zaveznikov na Tehernaski konferenci 1943), kdo pa pripadniki italijanske MVAC (vaške straže, po domače) in pa pomožnih policijskih enot SS (domobranci, po domače).
In takele neo-klerofašistične bakanalije si lahko privoščijo edinole v Sloveniji in na Hrvaškem morda - v Franciji ali Veliki Britaniji bi jih nabrcali, da bi po zraku leteli v Vatikan. Nekateri imajo srečo, da je večina Slovencev tako apatičnih, da se jih vsaj pasivno tolerira.
Ta-črni ne iščejo resnice na podlagi dokazov in indicev, ampak imajo že vnaprej izdelano ”resnico”, za namen vzpostavljanja katere izkrivljajo dokaze in indice.
Če župnik reče, da je nebo zeleno, je za njih zeleno, vtis modrine je pa zarota udbe, komunistov in stricev iz ozadja.
”Namen srečanja je molitev za pokojne, spravo in odpuščanje med slovenskim narodom”
ad. pokojni – za njihovo tragično usodo je kriva Cerkev, ki jih je zaslepljena od sovraštva do komunizma nahujskala, da so prejeli orožje, denar in obleko od okupatorja, ki je imel jasen namen po uničenju našega naroda. Molitve so v režiji te-iste Cerkve, sklepam da.
ad. sprava – no, to blesavo zamisel ne bomo nikoli več jemali resno. Dokler se RKC na kolenih ne opraviči za vse zločine, ki jih je storila in dopuščala.
ad. odpuščanje – kaj? Da bi kolaborantom odpustili narodno izdajo? Teoretično bi lahko, samo bi s tem dajali slab zgled bodočim generacijam. Bolje da ne in se naj kolaboranti in njihovi ideološki, ali pa celo biološki, potomci v tišini sramujejo svoje izdajalske vloge.
genniuuss
# 26.09.2016 ob 18:39
je pa tako,
kdor ima čisto vest, tudi sprave ne rabi.
vnk
# 26.09.2016 ob 18:38
Že prvi komentar mi pove, da je to sfaljena ideja, kar rabimo je bolje zdravstvo, da lahko nudimo psihično pomoč tistim zares potrebnim.
nov
# 26.09.2016 ob 18:38
BTW. Definicija sprave? Ali lahko kdo razloži? SdS ima sigurno svojo teorijo. Nikoli sprave, da se lahko Sds politika še naprej napaja in dobiva glasove volilcev, ki mislijo, da je SdS na njihovi strani?!? In Center za razdvajanje slovenskega naroda se financira iz davkoplačevalskega denarja in deluje za politiko SdS? Zakaj?!
firtoh
# 26.09.2016 ob 22:12
Miha01
Moj fatr in njegov fatr sta imela Goli otok za sabo,nikoli komunista,cerkve sta se izogibala kot vampir cesna.Imamo/oce in brat/veliko kmetijo,ki jo je oce podedoval od svojega oceta,ki je bil kvizling.In nismo bili revni,ker nismo bili v partiji.
Mati je hodila v cerkev, ceprav ji je oce prepovedal in sta se na smrt skregala vsakokrat,ko je zvedel,da je bila pri masi.Tako,da mati je bila zatirana,ampak od oceta in ne partije.Pa se Francozinja je bila in v vsakem primeru sumljivi element.
Morda smo bili pod nadzorom ampak jaz tega vtisa nisem nikoli dobil.
Tako,da ne bi krivil komuniste za neuspeh ,revscino in neizobrazenost.Razen ce si se pecal s politiko,ki ni bila na liniji.Ce pa si se brigal za sebe si pa vozil.Poleg tega se je dalo solat ob delu,tako da pomanjkanje izobrazbe lezi izkljucno na tebi.
Meni tudi oce ni hotel placevati studija v Ljubljani,ker sem sel na Visoko zdravstveno,namesto na kmetijski faks.Je rekel,da je to za babnce.Pa sem delal preko studentskega servisa ves cas solanja in mu nisem za studij dolzan niti centa.Ko sem za zeno pripeljal Italjanko,je pa to bilo izdajalstvo prve vrste,ker je ded pred fasisti, s Primorske zbezal na Kozjansko.
kovalenkov
# 26.09.2016 ob 20:58
Slovenska družba ni razdeljena, ker ni sprave. Slovenska družba je razdeljena, ker jo iz dneva v dan uspejo deliti politiki, ki na podlagi ideoloških tem tudi prejemajo oz. izgubljajo glasove.

In zato ne bo pomagala ne mediacija, pa tudi sprave ne bomo videli. Vsaj ne dokler je to v interesu politike.
sig550sniper
# 26.09.2016 ob 18:17
z mediacijami imamo slabe izkušnje... se bojo spet po telefonih menil
DREADLORD
# 26.09.2016 ob 19:40
Kdo bi rad spravil? Direktni udelezenci so ze bolj ne pokojni. Odrasli otroci, zdraj pri 65 letih plus, pa se kar travmirajo? To je vojna norija ze pokojne generacije. Kar so naucili svoje potomce pa je lahko zgolj, da je ideologija zgolj prirocno orodje za vojne dobickarje. Ampak, kljub vecnemu pogrevanju te juhe, se mnogo teh, ni naucilo nic.

In zapomnite si. V vojni je prva zrtev resnica. A kljub temu glede nje obstaja samo ena resnica. Ljudje umirajo.
xerces8
# 26.09.2016 ob 17:58
*si pripravi kokice*
Bivši uporabnik
# 26.09.2016 ob 21:59
Žal je tako , da sprave ne bo . Do naslednje revolucije. Kajti imamo dve opciji. Tisto - ti ki imajo in tisti ki nimajo. Ko bo 50 % slednjim prekipelo se bo ponovila zgodba z začetka 2.svet vojne. Zakaj je bila komunistična revolucija? Da prinese ljudem enakost. In v 80% se je to uresničilo.Danes človek ne pozna človeka , če je prvi bogat , drugi pa reven. 20% elite ima vse v rokah. Kako dolgo še?
SamoRes
# 26.09.2016 ob 19:22
S kolaboranti ni sprave, sprava je lahko v primeru državljanske vojne, tu pa je šlo za domoljube proti okupatorjevi pomožni sili, lahko se opravičijo in to je to.
Valički pa ukinite ta inštitut za rehabilitacijo domobranstva, ni videti, da bi se ukvarjala z zločini domobranstva in Cerkve.
Skratka, drugorazredna tema, mladi se še osamosvojitve ne spominjajo, nehajte že s to spravo, če je ne bi pogrevali po medijih se nihče še spomnil ne bi.
Coen
# 26.09.2016 ob 18:53
Imamo že dovolj megle, ne rabimo dodatne.
Valjhun Kajtimar
# 26.09.2016 ob 18:25
Glejte,.... Sprave ne bo, dokler jo bo kdo omenjal, govoril o njej, zahteval in se z njo ukvarjal.....
felipesko
# 26.09.2016 ob 22:44
Valič Zverova je spomnila, da je večina postkomunističnih držav pravno obračunala z zločini nekdanjih totalitarnih sistemov, v Sloveniji pa ni bilo lustracije.

Menda si lustracije zelo želi njen mož Milan,kot bivši komunist,ki bi rad vsem dokazal,da je bil zanič komunist,nedejaven,nedalaven,nepripaden ideji,a je vseeno ponosen,da je pripomogel k sestopu barab,katerim je on pripadal zgolj formalno,niti pod razno jim ni plačeval članarine zato,ker bi mislil,tako,kot partijci.....
Je pa velik zagovornik lustracije,kot vsi komunisti,ki so delali le dobra dela in so danes zbrani okrog komunista,ki sploh ni bil komunist......
cairns
# 26.09.2016 ob 20:55
Za vsak spor potrebna dva

Točno tako. Zmagovita stran, torej partizanska, ni v sporu z nikomer. Zakaj pa bi sploh bili, saj je zgodovina ovrednostila njihov prispevek in jih označila kot del protihitlerjevske koalicije.

V sporu, verjetno sami s seboj in z resnico, so le kolaboranti oz, hitlerjevi hlapci. Oni bi radi revizijo dogodkov in bi radi zgodovino napisali na novo. Od tu izhaja ves konflikt ki je umetno ustvarjen. Časa se ne da zavrteti nazaj, zato naj obmolknejo in naj priznajo svoje napake in prosijo odpuščanja. Tako kot so to naredili že pred leti partizani.
Ernesto
# 27.09.2016 ob 01:05
Moje stališče sploh ni tako zelo levičarsko kot ti misliš, razen, če je levičarsko to, da so mu partizani bližje kot beli. Problem je bolj v takih kot ti, ki mislij, da so vsi, ki spoštujemo NOB, avtomatično levičarji, tudi to, da sem proti Janši me ne dela levičarja, sploh, ker imam pri določenih nacionalnih vprašanjih precej desničarska stališča in partizane cenim predvsem kot slovenske patriote (kar so v večini tudi bili) in ne kot komuniste ;). Kapiš.
gorcin
# 26.09.2016 ob 22:02
Kakšna je razlika med namenom in delovanjem služb kot so CIA, Stasi, BND, SDV, Mosad, MI5...? Za koga delajo? In kaj so delali?
božo1
# 26.09.2016 ob 20:23
Nobene sprave ne potrebujemo. Tisti, ki imajo potrebo in iskreno zeljo naj to storijo med sabo.
V mojem imenu ne potrebujem in ne morem priznati nobenega spravljanja med tistimi, ki se sovrazijo.
Ples
# 26.09.2016 ob 19:42
Sicer pa vsi pozabljamo, da v vsaki vojni norci še bolj pobebavijo, in to na katerikoli strani. Nobena vojska ni 100-% dobrega srca, vsaka ima orožje z enim samim namenom - da pobija. In kot vidimo, je vse bolj trendi pobijat civiliste, skoraj bolj kot nasprotno vojsko :(

Mene je strah prihodnjih vojn, ne preteklih.
LjudjeSoOvce
# 26.09.2016 ob 18:35
Ne rabimo sprave, ker bo zanjo poskebel EMŠO.
jarovit
# 26.09.2016 ob 18:08
Direktorica študijskega centra je še dejala, da ima vsaka slovenska družina svojo družinsko zgodbo, a zgodbe polovice so morale biti do samostojnosti zamolčane.
-----------------------------
Sprava po slovensko.
Te ne bo nikoli.
MitjaM
# 27.09.2016 ob 05:58
veza,
jazbi se pa vprašal, koliko je pa sploh takih, ki furajo očitno cerkveni ideološki koncept sprave (beri: revizijo polpretekle zgodovine). Njabrž kvečemu 30%.
MitjaM
# 27.09.2016 ob 05:26
sprava je možna zgolj med dvema enakovrednima subjektoma v sporu - pomožne policijske enote SS (domobranci) ali italijanska protikomunistična milica (vaške straže) pa to niso
zavezniki.press
Ernesto
# 27.09.2016 ob 00:57
In kaj sem jaz drugega napisal kot, da je treba obsoditi zločine obeh strani, nikakor pa ne pristati na revizijo zgodovine, res ne vem kaj skačeš.
SamoRes
# 26.09.2016 ob 22:55
anamor
# 26.09.2016 ob 21:49
Ko bo0do partizani odgovarjali za svoje zločine, kateri so enakovredni fašističnim in nacističnim zločinom.

Zgodba se začne nekako tako, da je Hans prišel to deželo narediti spet nemško, nekaj Janezov je hotel izseliti, nekaj pobiti, preostale pa spremeniti v Johannese. Par rdečih Janezov se s tem ni želelo sprijazniti in je želelo Hansu povedati,da je to slovenska dežela in da bo Janez ostal Janez.
Nekaj belih Janezov pa je drugim Janezom začelo govoriti o brezbožnem komunizmu, si pripelo pištole in iz prižnic začelo groziti z ognjem in mečem proti temu, da bi se kdo uprl Hansu...nadaljevanje zgodbe poznate, beli Janezi so bili kaznovani ker so Hansu pomagali deželo delati spet nemško in so pobijali in izdajali družine navadnih in rdečih Janezov.
Danes se pa najdejo nekatere gospe v letih, ki bi rade svojim vnukom pripovedovale, da je Rdeča kapica kriva, ker je požrla volka Hansa in njegovih par belih kozličkov.
Kazalo