Virant pravi, da trenj v koaliciji glede novega zakona ni. Foto: BoBo
Virant pravi, da trenj v koaliciji glede novega zakona ni. Foto: BoBo

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je po kolegiju koalicijskih partnerjev spomnil na zavzemanje DeSUS-a, da bi bil Kad znotraj holdinga (SDH) samostojen in da bi del kupnin od državnega premoženja, h kateremu so večji del prispevali upokojenci, namenili za stabilnost pokojninske blagajne.

Guverner centralne banke Boštjan Jazbec in Uroš Čufer bosta zato članom izvršnega odbora DeSUS-a predstavila koncept zakona, je povedal Erjavec, sodelovali pa bodo tudi predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije, ki imajo do tega podobno stališče kot DeSUS. Erjavec sicer računa, da bi lahko bil zakon za obravnavo na vladi pripravljen v roku dveh tednov.

S Čuferjem o zakonu še SD
Z ministrom Čuferjem se bodo glede sprememb zakona pogovarjali tudi v SD-ju, pa je pojasnil predsednik stranke Igor Lukšič. Nekaj pripomb glede zakona so Čuferju že posredovali. Spomnil je, da se je SD že zavzemal, da se obdržijo namembnosti posameznih blagajn. Sicer pa Lukšič meni, da ta zakon ne bi sprožil zaostrovanj v koaliciji.

Tudi po besedah prvaka DL-ja Gregorja Viranta ni nobenega dvoma ali spora v koaliciji glede tega, da mora biti zagotovljeno odvajanje sredstev iz Kada za pokojninsko blagajno. Pred kolegijem pa je Virant kot ključno izpostavil, da SDH čim prej zaživi in da zagotovijo vrhunske nadzornike, ki bodo politično neodvisni.