Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 82 glasov Ocenite to novico!
Protestniki
"Mineva eno leto od prvih protestov 15. oktobra 2011 in stanje, na katero smo takrat opozarjali, počasi postaja realnost. Bankirsko-politična elita na hiter in pritlehen način preureja zakone in si podreja institucije, da lahko razproda vse, kar je Sloveniji še ostalo," opozarjajo organizatorji protestnega shoda, ki ga v ponedeljek popoldne pripravljajo na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Foto: MMC RTV SLO
Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja opozarja, da je intenzivno varčevanje na področju javnega sektorja, "zlasti na prebojnih delih, kot so izobraževanje, kultura in znanost, neproduktivno in prej poglablja recesijo, kot pa nudi rešitve za izhod iz nje". Foto: BoBo
Andrej Vizjak
Minister Andrej Vizjak meni, da protesti predstavljajo "normalno reakcijo" oz. "pogajalsko taktiko" sindikatov. Foto: BoBo

Dodaj v

Bo v ponedeljek vstal Maribor, sredi novembra pa vsa Slovenija?

Za sredino novembra napovedani množični protesti
28. oktober 2012 ob 13:33
Maribor/Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pogajanja o pokojninski in delovnopravni reformi se bodo sicer še nadaljevala, a hkrati bodo potekale tudi priprave na demonstracije - v Mariboru bo namreč v ponedeljek protestni shod proti vladi.

"Pridružite se nam na mirnem protestu na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, 29. oktobra 2012 ob 15. uri in dalje, kjer bomo zahtevali odstop premierja in vlade ter dokazali, da vsak posameznik šteje," so zapisali organizatorji protesta. "Bankirsko-politična elita na hiter in pritlehen način preureja zakone in si podreja institucije, da lahko razproda vse, kar je Sloveniji še ostalo," je v imenu organizacijskega odbora povedala Janja Vidmar.

Nezadovoljstvo je sprožilo predvsem to, da je vlada v državni zbor poslala neusklajena predloga pokojninske reforme in reforme trga dela, pa tudi vladna napoved novih, še obsežnejših in udarnejših varčevalnih ukrepov. Množične proteste proti načinu reševanja krize v državi so zato napovedali tudi nekateri sindikati - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacija sindikatov javnega sektorja (KSJS), najverjetneje tudi sindikalna konfederacija Neodvisnost, pridružili naj bi se še Študentska organizacija Slovenije in Zveza društev upokojencev Slovenije, v sindikatu Pergam in v Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije pa se bodo o morebitni udeležbi odločili po praznikih.

Kdo vse bo na protestih?
Protestni shod so napovedali za sredino prihodnjega meseca, neuradni datum pa naj bi bila sobota, 17. november. Sindikati namreč ostro nasprotujejo vložitvi neusklajenih reform v zakonodajni postopek: "Socialni dialog je zelo pomemben in pri nekaterih temah, kot sta pokojninska reforma in reforma trga dela, ni dobro iti naprej neusklajen. To sindikate namreč postavlja v popolnoma drug položaj," pravi Andrej Zorko iz ZSSS-ja, predsednik KSJS-ja Branimir Štrukelj pa opozarja, da je intenzivno varčevanje na področju javnega sektorja, "zlasti na prebojnih delih, kot so izobraževanje, kultura in znanost, neproduktivno in prej poglablja recesijo, kot pa nudi rešitve za izhod iz nje".

V sindikalni centrali Solidarnost so pojasnili, da njihovi člani večinoma prihajajo iz zasebnega sektorja, zato se v organiziranje tokratnih protestov ne bodo vključili, a jim tudi ne nasprotujejo, sindikalna konfederacija Alternativa pa se novembrskih protestov ne bo udeležila, saj menijo, da je pri pogajanjih o obeh reformah še vedno mogoče doreči ključne rešitve v točkah, ki so zdaj še odprte.

Za delodajalce so protesti neodgovorno dejanje
Delodajalci večinoma ocenjujejo, da so demonstracije sicer legitimno, a neodgovorno dejanje. Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič poudarja, da država živi predvsem na račun zadolževanja ter da so reforme in krčenje javne porabe neizbežni, generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole pa pravi, da je do konca pogajanj le še nekaj tednov, zato je treba v tem času ves napor nameniti iskanju rešitev.

Da je odločitev za proteste slaba, se strinja podpredsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Ivan Jani Ulaga, ki je posvaril, da vsaki protesti za delodajalca pomenijo izpad prihodka ter nezaupanje domačih in tujih partnerjev, generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer pa je prepričan je, da gre za "neresno in neodgovorno ravnanje nekaj ljudi, ki imajo zdaj v šahu dva milijona ljudi".


Minister v demonstracijah vidi pogajalsko taktiko
Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak pa meni, da protesti glede na vsa odprta vprašanja v družbi in predvideno krčenje mase plač za javni sektor predstavljajo "normalno reakcijo" oz. "pogajalsko taktiko" sindikatov. Nekaj "normalnega" pa je tudi, da vlada vztraja pri racionalizaciji delovanja države, meni Vizjak, ki upa, da bo na sindikalni strani kljub vsemu dovolj razuma in odgovornosti za sprejetje nujnih reform.

Odprtih ostaja še veliko vprašanj
Pogajanja o pokojninski reformi se bodo sicer nadaljevala v ponedeljek z obravnavo odprtih vprašanj. Sindikati trdijo, da je razen števila let v obdobju za obračun pokojnine odprto še praktično vse - izpostavljajo vprašanja odstotkov za odmero pokojnine, prehodnih obdobij, ukinitve dodane dobe za študij, nižjih pokojnin za ženske v prehodnem obdobju, upokojitvenih pogojev za starejše delavce na zavodu za zaposlovanje in upokojitvenih pogojev za tiste, ki so začeli delati pred 18. letom starosti.

Delodajalci pa med pomembna interesna vprašanja, ki še niso rešena, uvrščajo register težkih in zdravju škodljivih delovnih mest ter prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Alchemist
# 28.10.2012 ob 14:01
Čudno da prav Maribor, v vzhodni Sloveniji ima Janša daleč največ podpornikov.
krosnjar
# 28.10.2012 ob 14:25
In kaj bo po demonstracijah bolje? Kaj bo bolje, če vlada ustreže vsem zahtevam sindikatov, če ustreže vsem zahtevam opozicije ali če pride Janković za mandatarja in PS prevzame vodenje države? Kaj bo bolje? Kaj bo bolje, če še okrepimo javni sektor in mu povečamo plače? Saj to zadnje je edini (skriti) cilj vodij shoda. Ko so ponižani delavci ostajali brez plač, prispevkov in so životarili se zanje s shodi ni postavil ne Semolič, ne Štrukelj, ne Janša, ne Turk in ne Janković! Ko so jih lastniki podjetij kradli so jim pa vreče držali.
Nagnati je treba vse politikante in špekulante, leve in desne in ne zganjati nekih shodov, ki jih vodje izkoristijo za lastne interese na vaših hrbtih. Upam, da ne bodo tam mahali še z Jugoslovanskimi zastavami in Titovimi slikami, kot je modno zadnje čase, ker potem vse skupaj nima nobenega smisla.
Forex
# 28.10.2012 ob 14:14
Super bravo stavka! Boste naredili Slovenijo bolj konkurenčno? Več delavnih mest? Stavka brez ene same IDEJE? Mal bi se zamislil, na vašem mestu . A važno je rušenje vlade, ker ta krade? Naj Vas vprašam kdaj v zgodovini Slovenije ste videli koliko v številkah se zadolžujemo? Pod katero vlado??? In ta vlada je diktatorska? MY ASS! 2.6 milijarde letno več pufa, ker se ne strinjate z urepi, ki jih je svet sprejel že konec stoletja? 2 mil. Slovenk in Slovencev, zmore brez tega očitno? Mi smo pametni kt drek, a se ne zavedate, da kopljete grobove svojim otrokom, vnukom pravnukov... Mene ne bo zraven, vso sreča in upam, da ga ne bo preveč!
el CARTEL
# 28.10.2012 ob 13:38
ki je posvaril, da vsake demonstracije za delodajalca pomenijo izpad prihodka ter nezaupanje domačih in tujih partnerjev

am.. sej to je point demonstracij.. ljudje ne demonstrijajo ker so zadovoljni ali ker bi radi povečali prihodke delodajalcem :)
bazaDANTE
# 28.10.2012 ob 14:42
Bo v ponedeljek vstal Maribor, sredi novembra pa vsa Slovenija?
.
dvomim, vse je že bilo videno !
.
ZBRALI SE BODO V GLAVNEM PRIVILIGIRANCI MARIBORSKE DRUŽBE,
ki nemorejo razumeti da za VSE nekdo plača.
Do sedaj so to v glavnem plačevali delavci z plačami do 600€
.
Postavlja pa se vprašanje Kdaj se bomo zbrali tisti ki reforme podpiramo in imamo poln kur... stoletne KUMUNISTIČNE diktature v takšni ali drugačni obliki, barvi, frazi,....
Bo glavna govornica Godona ali kakšen blesavi sindikalist ?
TineB
# 28.10.2012 ob 14:37
Edino kar se bo v MB zgodilo bo to, da bodo najbolj podivjani člani Viol te demonstracije izkoristili za svoje vandalistične izpade in bodo razbijali po mestu za brez zveze. Razbijali ulično opremo, izložbe, kurili smetnjake, kaka avto prevrnili ali celo zažgali itd. Na koncu bo samo škoda, ki jo bodo itak krili iz tega ali onega proračuna - iz denarja davkoplačevalcev tj vseh nas.

Saj povsod se mirne demonstracije sprevržejo v izgrede, ko se na ulice podajo razni ekstremisti ala neonacisti, neomarksisti, antiglobalisti in horda, ki sama sebe imenuje "nogometni navijači", pa to niso, ampak ponavadi navadni huligani, ki pač nogometno navijanje izkoriščajo za svoje bolne potrebe po razbijanju.
TineB
# 28.10.2012 ob 14:33
Grčija gori, Španija in Portugalska protestirata, Italijani so nejevoljni ... reforme gredo pa dalje. Denar je pač sveta vladar. Vedno je bil, vedno bo. Vse ostalo so iluzije in pravljice za otroke.

Protesti gor ali dol, karavana gre dalje.

Se ne spominjate bankrota Argentine? Totalna štala, kaos, množični protesti, nasilni izgredi, beda, lakota, leta in leta životarjenja, da so se potem lahko pobrali in so danes uspešna in razvita država.

Če država troši prekomerno, če si ljudje ustvarjajo neprislužen lažni standard, če gredo državne rente izbranim pajdašem, če se pajdaški eliti omogoča bogatenje na račun utaje davkov in drugih kršitev zakonov , če se javni sketro razraste prekomerno, če se socialna država razraste prekomerno ... pa še siva ekonomija, korupcija, neučinkovitost itd ... vse to so znane formule za pot v bankrot. Pomaga le sanacija, šok terapije, huda odrekanja ... Počasno okrevanje.

Protesti nič ne pomagajo in zaležejo. So le ventil, kako izraziti svoj obup, haska na odločitve pa nimajo.
kuruc
# 28.10.2012 ob 14:32
Kdo je kriv za tako stanje!
Sodno norčevanje: nesposobni, nedelavni, podkupljivi sodniki

In kdo jih nastavlja že ves čas???????
Danger_Mouse
# 28.10.2012 ob 14:40
Samo en odgovor bi želel slišati od vseh tistih, ki kličejo evropsko trojko v Slovenijo in sicer kakšna bo po vašem razlika med evropskim diktatom Grčiji in željenim evropskim diktatom Sloveniji.
Velika večina levičarjev vas namreč podpira helensko ljudstvo v njihovem boju proti, kakor pravite "nehumanemu diktatu in varčevanju" na zahtevo Evrope.
Kaj pravzaprav pričakujete od evropske trojke, ki bi prišla k nam? Da bo prinesla lizike in belgijske slaščice? V primeru evropske intervencije bodo najhujše posledice nosili prav tisti, ki sedaj najbolj zvesto marširajo za Svizcem.
krosnjar
# 28.10.2012 ob 16:19
Rešitve je potrebno iskati pri Kraljiču, Akrapoviču, Zakrajšku, Boscarolu... in ne pri Štruklju, Janši, Jankoviću, Turku, Semoliču..., ki so del problema.
Untamle
# 28.10.2012 ob 14:53
"... je v imenu organizacijskega odbora povedala Janja Vidmar."

Janja Vidmar, neuspela kandidatka na listi Zares, 2008, sicer odkrita simpatizerka levice.
zapatist
# 28.10.2012 ob 13:37
Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak pa meni, da demonstracije glede na vsa odprta vprašanja v družbi in predvideno krčenje mase plač za javni sektor predstavljajo "normalno reakcijo" oz. "pogajalsko taktiko" sindikatov.

Vizjak sicer ni nek intelektualec ali strokovnjak, pa vendar se mi zdi, da mogoče celo najbolj normalen vodilni SDSovec.

V konkretnem primeru na primer ne vidi neke zarote in ne nastopi paranidno, temveč ohrani demokratično in spoštljivo držo.
Milkyway
# 28.10.2012 ob 14:43
Dobro, pa kaj bi se vi to meni radi v Sloveniji pobili ? A vas pred 70 leti ni izučilo ? Ker če mislite nasprotniki vlade, da JJ ne more spraviti ljudi na cesto ste pa hudo naivni. In kaj potem ? Bo spet brat brata ? Namesto, da bi se raje posvetili bistvu problemov Slovenije in poiskali kakšne konstruktivne rešitve, si vi želite na silo spremembo oblasti. Vsake 4 leta imamo volitve in ali vam je mar slovenski narod kriv, če ste vse stavili na žrebca, ki ne ve do 46 štet ?..
ledzeppelin
# 28.10.2012 ob 14:29
Zadnje leto dni je za strašenje priljubljen nek neoliberalizem, nasmejal sem se, ko je Lorenci ta teden v Mladini kot v pravljici napisal, da so neoliberalisti skrivači in kako jim je prioriteta slabo ljudi in družbe. Še bolj se bom smejal, če se bo protestiralo proti temu navideznemu zlu. Ko protestiraš proti namišljenim problemom, se zgodi podobna burleska zgodba kot pred borzo.
tretje oko
# 28.10.2012 ob 14:20
@Forex

hahahaha...si me pa nasmejal:D:D niti pod razno nisem mel v mislih Jankovića...
myname007
# 28.10.2012 ob 14:16
Večina seveda ne ve proti čemu bodo demonstrirali. In ta izjava ni mišljena kot žalitev bodočih demonstrantov. Mišljena je samo, da prisili tiste, ki bodo to prebrali v razmislek.

Republika Slovenija kot država ne obstaja več od leta 1994, ko je bil opravljen korporativni sovražni prevzem naše republike. Republiko je prevzela korporacija REPUBLIKA SLOVENIJA in povezane korporacije (ministrstva, sodišča, uradi, zavodi, itd.). To pomeni tudi, da so vsi "politiki", torej poslanci samo PR svojih strank, ki so tudi korporacije. In to korporacije, ki delujejo popolnoma neustavno in ki zavajajo VSE ljudi v tej deželi, da so naši predstavniki. "Država" je korporacija, ki dela za svoj in dobiček svojih lastnikov in investitorjev, ljudje pa smo preko sistema pogodbenega prava (admiralty maritime law oz. UCC) samo donatorji tega podjetja in pod pogoji koporacije občasni upravičenci do sredstev.

Če mislite, da govorim neumnosti, si oglejte ravnanje trenutne "vlade" - to je dobesedno korporativni krizni management in kot prvo se seveda zmanjšuje stroške poslovanja (javne storitve). Cel sistem je popolnoma nelegitimen, ljudje pa smo tako neuki, da nasedamo prevari, ki jo vršijo omenjena podjetja in dejansko temu sistemu dajemo legitimnost preko sistema, ki mu napačno rečemo volitve. To niso volitve, to je samo igra, ki poskrbi, da lahko korporacije še naprej vršijo svoje legitimizirane goljufije. Če bi volitve imele moč, da karkoli spremenijo, bi jih že davno prepovedali. Tako kot v Sovjetski zvezi, pa potrebujejo soglasje ljudi za svojo igro. V SZ so ljudje glasovali s pištolo na glavi, ampak vseeno so glasovali.

Čas je da se ustavi to igro, da se korporaciji REPUBLIKA SLOVENIJA odvzame vsa pooblastila, ki jih imajo za upravljanje z našo lastnino in da se se to in ostale korporacije toži zaradi kraje identitete in zavajanje, za goljufije in kraje. Če vemo, da je REPUBLIKA SLOVENIJA samo korporacija in da deluje pod pravno doktrino, ki jo prava država ne sme uporabljati, potem je jasno, da so vsi t.i. davki plačani popolnoma nelegitimno in da ljudje nimamo nikakršne dolžnosti plačevati dajatev korporacijam, niti nam ni potrebno prevzemati odgovornosti za plačilo dolgov te korporacije. Čas je, da se zavemo svoje moči in da jo začnemo uveljavljat v polni meri. Naredimo to deželo za ljudi, ne za korporacije. Na novo pomlad, ko zima očisti staro in preživeto.
Bombek
# 28.10.2012 ob 17:36
Narod na ulice dovolj imamo izkoriščanja...da vidimo, če nas je kaj Slovencev in Slovenk v hlačah....
SAM
# 28.10.2012 ob 15:18
Ja, demonstracije je najlažje organizirat, to vedo še srbski mitingaši in nogometni navijači. Malo težje je povedat, kaj bi kdo drug naredil, da bi bilo boljše in to na tak način, da bi bili vsi zadovoljni. Jaz se bojim Lukšića, ki ima ideje, da bi treba srednjemu razredu vzeti še več kot 50 %. Da ne govorim o mafijašu, ki mu tečejo sline po javnem denarju, kot steklemu psu.
Milkyway
# 28.10.2012 ob 14:54
Who knows od kod pa denar za smiselne investicije in kaj to zate sploh je ? Trenutno država troši 2 milijardi več kot pokasira ! Da slišim tvoje predloge....
kuruc
# 28.10.2012 ob 14:52
Kdo briše dobre komentarje. A sedaj je že beseda žrebec preveč žaljiva za op----rja.
krosnjar
# 28.10.2012 ob 14:34
myname007 - odličen prispevek. žal resničen.
najprej bi morali doseči spremembo volilnega sistema, da bi volili poslance neposredno in ne tistie, ki nam jih partije nastavljajo v izvoljive okraje. predlog zaresa (edina dobra stvar od njih) iz prejšnjega sklica je bil dober in v tej smeri. najprej je imel kar široko podporo, potem so ga ignorirali.
el CARTEL
# 28.10.2012 ob 13:41
se strinjam.. vizjak je kar malce čuden SDS-ovec, ne vidi grožnjo v komunistih, nima paranoje in ne histerizira po nepotrebnem.. verjetno je faljen poskus indoktrinacije SDS-a..

ima pa še vedno glavno kvaliteto, ki se zahteva - pokorščina janši.. šele če bi povzdignil glas, ko janša dela narobe, potem bi lahko rekli, da res ni SDS material..
zapatist
# 28.10.2012 ob 17:29
@Metla
Kater radar bos sedaj pozgal :)?

Sem proti kakršnemu koli vandalizmu.
K_ris
# 28.10.2012 ob 16:58
@vojnaslo91

Moje mišljenje, da investicije niso ukrepi za konkurenčnost ampak ravno nasprotno. Zavirajo konkurenčnost. Rast gospodarstva bi investicije spodbujale takrat, ko bi imeli konkurenčnost in ne pa monopol državnih podjetij (v državni lasti). Se motim?

Pravzaprav težko razumem, kaj si želel povedati. Ne glede na lastništvo podjetij imajo namreč investcije dvojen učinek. Kot prvo so del agregatnega povpraševanja (gre namreč za nakupe proizvodov ali storitev drugih podjetij) in zato že takoj vplivajo na višji BDP. Kot drugo pa investicije dolgoročno zvišujejo proizvodne kapacitete in znižujejo stroške proizvodnje, kar oboje zopet vpliva na povečanje BDP.
zapatist
# 28.10.2012 ob 16:16
Torej kaj pravite podporniki SDS a.
Se vam zdi zahteva po uresničitvi 10 plus 100 pravilna in na mestu? Kot vem ste ta "program" podpirali....
myname007
# 28.10.2012 ob 15:24
Večina ne dojame, a? Poslu in politiki (ista zadeva) je v interesu, da ljudje mislimo da smo brez moči. Deli in vladaj.

Ne pričakujte rešitve ali mesije od kjerkoli ali od kogarkoli. Samo mi ljudje lahko spreemnimo zadevo. In to zato, ker samo mi ljudje delamo in ustvarjamo. S tem, da delamo cca 2-3 dnevno za sebe in svoje družine, preostanek tega časa pa za "državo" (korporacijo). Ko bi vsaj ta denar šel za skupnost in za reševanje konkretnih problemov, bi imeli bistveno manj problemov. Tako pa ta denar, ki je rezultat našega dela, korporacija razdeli glede na svoje interese, ne glede na naše interese. V procesu pa večino tega denarja preusmeri v zasebne žepe svojih simpatizerjev.

Če se prepirate glede leve-desne opcije, za trenutek naredite korak nazaj in se zamislite - ali je smiselno, da nam nemoralni ljudje diktirajo moralo? Ali je smiselno da goljufi vodijo posle? Ali je smiselno, da nam ljudje, ki ne priznavajo sodišč diktirajo po kakšnih zakonih moramo delati in živeti? Pozabimo na trenutek, da podjetja ne morejo sprejemati zakonov, ampak samo podzakonske akte, predpise, uredbe itd.

Naša dolžnost je da smo ljudje en do drugega, ne glede na narodnost, raso, spolno usmerjenost, finančni položaj, starost ali glasbeni okus. Ni pa naša dolžnost podpirati korporacij, ki nam lažejo da so država in nam kradejo rezultate našega dela, diktirajo kaj in kako naj delamo in namerno sesuva možnost ljudi za dostojno življenje. Zakaj? Ravno zato, da ljudje iščemo rešitev od teh istih korporacij. Temu se reče problem - reakcija - rešitev. "Država" ustvari razmere kjer omeji in sesuje zdravi zasebni sektor (torej podjetja, ki ne goljufajo in ne špekulirajo), potem počaka na odziv ljudi (demonstracije) in ponudi "rešitve", ki jim zagotavljajo več nadzora, več centralizacije in več dobička. To, kar se dogaja v tej deželi od odcepitve dalje, je veleizdaja in kriminal.

Razmislite kako je možno, da ljudje ki jim plačamo za to, da opravljajo delo v obče dobro (vsaj mislimo tako), tega dela ne opravijo in potem mi nosimo stroške zato, medtem ko njih ščiti koncept omejene odgovornosti? Resno, dragi soljudje - začnite uporabljati možgane, ne samo oči, ko "volite" kandidata z lepšimi očmi in ušesa, ko "volite" kandidata, ki uporablja več tujk, katerih pomena, ne pozna niti kandidat, niti vi. Nehajte ploskati goljufom samo zaradi tega, ker se pojavijo na TV-ju v elegantni obleki in kravati in govorijo totalne neumnosti. Sam ne morem več gledati nobene "politične" zadeve ker VEM, kaj govorijo in vem da govorijo neumnosti. Poslušat te ljudi, kako razlagajo o ekonomiji, mi je približno isto, kot poslušat mesarja, kako razlaga o programiranju v C+. Glupo.
TineB
# 28.10.2012 ob 14:25
Zeeeeh ...
K_ris
# 28.10.2012 ob 17:57
@Hephaestus

Žalostno je, da se za narodne tribune predstavljajo ljudje, ki v svojem življenju niso naredili ničesar razen tega, da so bili pri koritu in vlekli javni denar.
Žalosno je, da taki predstavljajo rešitve problemom, ki jih sami sploh ne razumejo.


Ali opisuješ jutrišnje protestnike ali našo vlado? Iz opisa namreč ni jasno razvidno...
zapatist
# 28.10.2012 ob 16:27
Da še enkrat ponovim svoj poziv k narodni enotnosti. Predlagam, da se Slovenci v teh hudih časih odrečemo razprtijam in stopimo skupaj. Vem, da večini od nas program 10 plus 100 ni bil na mestu, pa vendar obstaja 20 procentov ljudi, ki ga podpira. Če se oni nočejo odreči podpori, pa dajmo mi narediti svojo simbolno gesto in žrtev.

Pristopimo k podpornikom tega programa.
Vsi skupaj pojdimo na ulice in zahtevajmo:

10 plus 100!!!
10 plus 100!!!
10 plus 100!!!

Kaj pravite SDS ovci. Poštena ponudba ali ne? Ste zraven?
SP 2006
# 28.10.2012 ob 16:13
Kangler vabi v Maribor čim večje število demonstrantov in sporoča, da naj kar najhitreje pridrvijo do mesta dogodka. Najhitrejše čakajo lepe nagrade.
Milkyway
# 28.10.2012 ob 16:01
Zapatist eden je napisal Janja Vidmar, kandidatka Zares za državni zbor 2008 !
Milkyway
# 28.10.2012 ob 15:57
Šmrk, šmrk kobalt mi očita, da sem otroče ! :-)
In v čem sem se zmotil, če pa je JJ od 1993 lider SDS-a ?
Spomniš me na enga anar-hijo, ki je tudi vedno imel NE janšizmu...

Kris kaj pa so kontra predlogi, če se že nekaj ruši... Trenutno je edino en predlog: Samo da JJ ni predsednik vlade. To meni osebno ni dovolj !
Milkyway
# 28.10.2012 ob 15:18
Po minusu sodeč ziher a nje ?
Smešno, če ne celo patetično...
Isto kot če jaz pišem ZA zdravo slovensko levico, brez forumašev, tajkunov in udbašev... :-)
NE salon levičarjem ! ;)
zapatist
# 28.10.2012 ob 23:38
@mirnčan

Pa dajva
zapatist
# 28.10.2012 ob 23:30
@Mirnčan
Ja naj bi tudi opozicija. Ampak čisto realno gledano imajo večjo moč od opozicije

Bi tudi opozicijo ukinili? Bo malo bolj stabilno, se ti ne zdi? Baje pa se tudi upokojenci nekaj pritožujejo, pa kulturniki, pa učitelji...
hm, le kako bi tole stabiliziral...imaš kakšno idejo?
Ćićo
# 28.10.2012 ob 15:59
Zahvalite se Kučanu in njegovemu Forumu 21...
tudi Štrukelj bi lahko vprašal svojega tasta, kam so šli vsi milijoni in milijarde iz NLB...
kdaj bo kdo odgovarjal...Kramar najbrž nikoli
kolibri123
# 28.10.2012 ob 13:54
še posebej pa je zanimiva zadnja knjiga Prikrivanja, kjer so opisane tudi poti, po katerih je z vplivom javnih tožilcev njegov primer pokvarjenega črnoborzijanstva z orožjem in izginjanaj stotin milijonov gotovine iz teh poslov neznano kam uspešno pometen pod preprogo in zastaran.

Človek kot je Janez Janša niti od daleč ne bi smel biti prisoten v kakršnem koli upravljanju javnih zadev in javnega denarja, saj je s tonami umazanega putra na glavi idealna lutka, ki na poteg in v zaščito lastne in še prenekatere riti prodaja in uničuje Slovenijo. Zadnji posel v ZDA je kričeč pokazatzelj: Hrvati in najbolj zaostale afriške države so se na istem trgu zadolžile za 2 procenta nižje kot butast posel, ki ga na janšev poteg izvršil minister Šuštaršič, ki nas je zapufal po 6 % obrestni meri.

Za primer dam vprašanje: Kolikšna je bila obrestna mera za Janšev privatni kredit v avstrijski banki, kjer se je zapufal za svoje posle?
Frapancipi
# 29.10.2012 ob 08:31
Žurnal 24 10.4.2012: "Luksuzna vozila Primorja
Črnigoj pred rubežniki vozila skril na pokopališču
V petek so rubežniki na pokopališču zaplenili tri luksuzna vozila v lasti Primorja, med drugim mercedesa Dušana Črnigoja. V četrtek skupščina delničarjev o usodi Primorja.
Na. M./Ljubljana
10. 4. 2012, 08:06

Črnigoj je pred rubežniki neuspešno skril svoj mercedes.
Rubežniki so v petek zaplenili tri luksuzna vozila v lasti Primorja, mercedesa S in dva audija A6. Prvega je vozil Dušan Črnigoj, prvi mož ajdovskega gradbinca, druga dva pa zdajšnja šefinja Marjana Novak in šef Primorja Holdinga Jože Brecelj, poročajo Finance.

Kot še pišejo, si je Črnigoj novi luksuzni mercedes, vreden med 130 in 170 tisoč evrov, omislil avgusta lani, ko je že bilo znano, da Primorje ne plačuje podizvajalcev in da je pred zlomom.
Zaposleni v Primorju naj bi omenjene avtomobile pred rubežem skrili na ajdovskem pokopališču, še prej pa naj bi z njih odstranili registrske tablice. Kot še poroča časnik, naj bi trajalo kar nekaj ur, da so rubežniki avtomobile našli na pokopališču, jih naložili in odpeljali.
Primorje se na dogodek še ni odzvalo.
"
Člani Državnega sveta

Arčon Matej
Bahun Drago
Binder mag. Stojan
Cipot Rudi
Črnigoj mag. Dušan
Dragar Toni
Fajt Rajko
Fras Darko
Golob prof. dr. Janvit
Jan dr. Zoltan
Jenčič Mihael
Jerkič Lidija
Kavčič mag. Blaž
Kekec Bojan
Klemenc Marijan
Korže Jože
Kovšca Alojz
Lampret Jernej
Majes Branko
Meh Borut
Mencinger prof. dr. Jože
Mihelčič Jože
Otoničar Vincenc
Ozimič Milan
Papič Bojan
Peršak Anton
Popovič Boris
Požun Peter
Reven Rastislav Jože
Rus dr. Andrej
Semolič mag. Dušan
Slivšek Jože
Ščernjavič Drago
Štrukelj Branimir
Šuštaršič Boris
Verbič Jernej
Vnučec Bogomir
Vrisk Peter
Zupančič Cveto
Žura Drago

1. NE VEM, KAKO MORE BITI TAKŠEN ČLOVEK ČLAN DRŽAVNEGA SVETA!
2. VELIKO SINDIKALISTOV (Semolič, Štrukelj, Ščernjavič), KI SE SEDAJ REPENČIJO, JE ČLANOV DRŽAVNEGA SVETA! ALI NE GRE TUKAJ ZA NAVZKRIŽJE INTERESOV?
jureh
# 29.10.2012 ob 08:29
Žalostno, a sindikati v Sloveniji ne izvajajo dejavnosti, ki bi bile povezane s sindikalističnim delovanjem, pač pa so politična stranka v ilegali ... Njihov cilj je destrukcija in plenjenje slovenske države!
zapatist
# 28.10.2012 ob 23:13
@Mirnčan
Ampak dejansko so sindikati edini ki povzročajo izjemno nestabilen političen sistem.

Kaj pa vem...baje tudi opozicija
K_ris
# 28.10.2012 ob 22:40
@MIRNČAN

A v nasprotnem primeru pa je potrebno razpustit vlado in parlament?
K_ris
# 28.10.2012 ob 22:05
Leta 1989 so demonstracije iz Janše naredilo pomembno politično figuro, zato me čudi, da niti on niti njegovi privrženci ne pozdravljajo demonstracij v letu 2012.
lidija7
# 28.10.2012 ob 21:29
Aresnica
Creedence Clearwater Revival uff, božansko,,,zdaj si me pa našel. :)
RealDeal
# 28.10.2012 ob 18:20
Za metla in enako misleče...

Te dni je na sedanji predvolilni sceni videti številne voditelje gibanj in strank. Imajo polna usta obljub in »zanesljivih rešitev« za izhod iz sedanjega položaja. Ko bi se le spomnili znamenite Einsteinove modrosti, da je probleme mogoče učinkovito reševati le, če se dvignemo nad raven, na kateri so nastali! Zgodovinski spomin človeka je presenetljivo kratke sape – največkrat se izgubi že na mejah mandata predhodne vlade. A kratkoročna naravnanost je napaka, ki jo drago plačamo. Največkrat nas streznijo le hude preizkušnje. Bog daj, da bi nas pravočasno srečala pamet.

Modri se zavedajo, da se za zunanjim vtisom vedno skriva globlji motiv. Ko se dvignemo nad raven problemov, v katerih smo se znašli, dojamemo, da so ti le nujno potrebne lekcije za našo duhovno rast. Nikakor nismo žrtve režima, zlobnih elit, finančnikov, tajkunov in premetenih povzpetnežev, pa tudi ne podivjane narave, ki vse očitneje kaže svoj »bes«; vsi ti so naši učitelji, ki pripomorejo k plemenitenju našega značaja, k duhovni rasti in dvigu zavesti. Pravzaprav so navedeni le instrumenti evolucije, ki od generacije do generacije napreduje k svojemu cilju. Narava – ali Bog, če hočete – nas kot skrbna mati vodi v smeri našega napredka.

Kakšne lekcije nam torej na pladnju prinaša sedanji trenutek? Kaj pomenijo finančne, gospodarske, socialne, ekološke in vse druge krize? Česa nas učijo?

Najprej si zastavimo vprašanje, kakšno je skrito sporočilo naravnih nesreč in katastrof, katerih število in intenzivnost v nas vse bolj stopnjuje tesnobo. Zagotovo gre za relativiziranje pomena materialnega bogastva in bujenje vprašanja o smislu kopičenja. Kakšen smisel imajo dolgoletni napori in odrekanje, če potres ali povodenj v nekaj minutah odnese vse? Česa nas uči ta lekcija? Vodi k spoznanju, kako pomembni sta solidarnost med ljudmi in sočutje in kako dragoceno je, da družba skrb za sočloveka postavlja dovolj visoko. Budi zavedanje, da ima plemenit značaj mnogo večjo veljavo kot marljivost, podjetnost in učinkovitost; kaže, da je odprto, sočutno srce pomembnejše kot hladen razum.

Neuspeh in nemoč vlade, napačne politične odločitve, vsiljevanje rešitev - denimo na področju pokojninske politike, trga dela in podobno – tudi v tem se skriva lekcija. A kakšna? Politiki, stranke in institucije nam ponujajo le kozmetične rešitve, ki so daleč od potrebnih vsebinskih sprememb; o tem se znova in znova prepričamo. Njihova prva skrb je zagotoviti si delo in priviligiran položaj. Spoznati moramo, da pomembnih družbenih vprašanj ne moremo prepuščati politikom; sami moramo s potrebno občutljivostjo razmisliti o tem, kakšne so poštene in etične rešitve v skladu s pravičnostjo. Cilji birokracije ne morejo sovpadati s cilji ljudstva, saj prva lahko svojo moč krepi le tako, da jo jemlje ljudstvu in kopiči v svojih rokah. Prebujena družba se mora razvijati v smeri samoorganiziranosti in prevzemanja odgovornosti na pleča vsakega državljana. Lekcija, ki se jo moramo naučiti, je prav ta: prelaganje odgovornosti na pleča drugega pomeni, da ne odločaš več o svoji usodi. Prav »strokovnjaki« so nas pripeljali v sedanji nezavidljivi položaj. Povedano seveda pomeni, da se moramo razvijati v smeri spremljanja in sodelovanja pri reševanju vseh problemov, ki odločajo o našem bivanju in obstoju. Gre torej za prevzem odgovornosti.

Z vlado in institucijami ter njihovim pogosto neetičnimi ravnanji ter zakoni seveda nismo zadovoljni. A njihova koruptivnost je le odraz naše neobveščenosti, neobčutljivosti, nezrelosti in napačnih idealov. S toleriranjem njihovih dejanj dajemo soglasje k njihovim neetičnim metodam in dejanjem. Imamo takšno politiko, kakršno si zaslužimo (beri: volimo). Če toleriramo krivico, ki se zgodi sosedu, soglašamo s tem, da bomo jutri sami soočeni z njo. Če toleriramo kopičenje bogastva in denarja v rokah veljakov in funkcionarjev, to počenjamo zato, ker sta bogastvo in denar tudi za nas najpomembnejši vrednoti, cilj naših prizadevanj. Odrekati njim tisto, za kar si prizadevamo tudi sami, čeprav na drugačen način, ustvarja notranji konflikt v nas, kar nas dela omahljive. Ta lekcija nas torej vodi k vprašanju, ali je prav, da vrednote kot so denar, bogastvo in moč postavljamo tako visoko. Ali je takšna družba sploh lahko poštena? Ali lahko pošteno gospodarstvo sloni na dobičku? Pravzaprav je vprašljivo, ali si pri sedanjih idealih sploh želimo pošteno družbo, če to pomeni odrekanje bogastvu in moči? Toda - ali s sedanjimi vrednotami sploh lahko zgradimo srečno družbo?

Spričo dogajanj pri obravnavi in kaznovanju kriminalnih dejanj je očitno, da ne živimo v pravni državi. Je za to kriva vlada? Predvsem smo krivi mi sami. Če bi denimo pri aferi z orožjem z odločnimi demonstracijami pred parlamentom zahtevali, da se poiščejo storilci, bi se stvar že zdavnaj uredila, z našo pasivnostjo pa smo poslali jasen signal, da takšna dejanja toleriramo in s tem prižgali zeleno luč za njihov razmah. Obtoženi se v takšnih razmerah brez sramu poigravajo s pravosodnim sistemom in rušijo njegov ugled. Ne-pravna država je slejkoprej posledica naše lastne neobčutljivosti, neodzivnosti in apatičnosti ter medlega občutka za pravičnost.

Ko se tresemo v strahu pred izgubo delovnega mesta, ko zabavljamo nad večanjem siromaštva in bentimo zaradi neučinkovitega trga dela, se ne zavedamo, da so tudi to za nas pomembne lekcije. Domišljamo si, da obstaja v življenju varnost. V nas tiči želja po varnosti, nekakšnem miru, zaščitenosti, a to pomeni, da nas življenje, ki je nenehna sprememba, sploh ne zanima; zanima nas varnost. Zaradi nje sledimo avtoritetam, strokovnjakom, gurujem, a nihče od njih, niti Bog, nam ne morejo dati varnosti. Notranja, psihološka varnost ne obstaja. Ne moremo si je zagotoviti tako, da preprečimo življenju spreminjanje s »fiksiranjem« stvari, kajti to je smrt. Tudi v odnosih z drugimi – poslovnih ali osebnih – je ne moremo zagotoviti; če za odnose obstaja vzrok, korist, je to past, ki nas dela odvisne in zato ne-varne. Rešitev je v tem, da utrdimo inteligenco in usmiljenje v nas. Ob teh dveh lastnostih se vprašanje varnosti nikoli ne pojavi.

Velikanski javni dolg nas vse spreminja v ekonomske sužnje. Če bi se zavedali, kako domišljeno orodje izkoriščanja je finančni sistem, ki se opira na še bolj domišljen instrument – denar, če bi vedeli, da smo nekritično sprejeli pravila igre, ki nas postopoma vodi v vse bolj brezpraven položaj, bi že zdavnaj zategnili ročno zavoro. Z opranimi možgani smo postali navdušeni potrošniki, sužnji materialnih dobrin in žrtve kapitalistov ter bančnikov, ki po mili volji pometajo z nami. Očitno nam še ni dovolj hudo, da bi igro spregledali. Morda bomo kot država poleg finančne suverenosti morali izgubiti še fiskalno in nacionalno, da nam bo postalo jasno, kaj nas ta lekcija uči. Luč svobode izgubi, komur je odvzeta luč razuma. Ko se bomo dokopali do resnice o dogajanju v zakulisju globalne politike in spoznali, kako domišljena je manipulacija, v katero smo se pustili ujeti, bo suženjstva konec. Stoletja smo živeli v nevednosti, zaslepljeni s polresnicami in lažmi. Ne gre za zaroto; močnejši in inteligentnejši so vedno zatirali neuke in nemočne. Lekcije, ki jih doživljamo, nas napeljujejo k odpiranju oči, k pridobivanju novega znanja in srčnosti, saj znanje brez srca vodi v pogubo.

Vsi si želimo, da bi v naši deželi naposled zavladal red. Nekateri si domišljajo, da red prinese trda roka, ki onemogoči nered. A to je zmota. Edini resnični red je tisti red, ki ga vzpostavi ljubezen. Vse ostalo so le bolj ali manj prijazne nadvlade, tiranije.

Zgornje razmišljanje je bežen poskus doseganja resničnih uvidov v probleme našega življenja. Pokazalo se je, da bomo spremenili svet tako, da bomo spremenili sebe: odprli srce, sprejeli na svoja pleča odgovornost za sedanje stanje, da se bomo začeli aktivno zavzemati za prave vrednote. Ko se bomo zbudili iz neobčutljivosti in apatičnosti, se oborožili s pravimi informacijami ter okrepili inteligenco, ko bomo povsem utrdili spoznanje v sebi, da je zunanji svet le odraz naše notranjosti, ne bo težko vzpostaviti družbe, v kateri bodo vladali red, blagostanje in pravičnost.

Love you all :)
zapatist
# 28.10.2012 ob 17:30
@metla
mi treba, ze sluzim dovolj in bom s kokicami premljal kulturo na ulicah hehe

Ok. Ampak ali bi vsaj načelno, če že ne aktivno podprl demonstracije v podporo 10 plus 100?
Danger_Mouse
# 28.10.2012 ob 16:48
Sindikalni boj je ob krčenju pravic delavcev vsekakor legitimen, vendar pa smrdi do neba, ko se za sindikalnim bojem za priborjene pravice (v veliko primerih tudi privilegije) skrivajo osebki, ki so in so bili zelo jasno politično opredeljeni in aktivni.
Če želi Štrukelj dokazati, da se njegovemu sindikalnemu članstvu godi krivica, mu predlagam, naj jih pozove, da podajo soglasje k javni objavi njihovih prihodkov. Ko bom (če bom) na lastne oči videl, da ima vsaj eden od teh plačo, ki ne nižja od povrprečne slovenske plače, se jim takoj pridružim na demonstracijah. Ampak to se seveda ne more zgoditi, ker ima učitelj začetnik v osnovni šoli (razredni pouk) z dnem zaposlitve povprečno slovensko plačo, z nekaj leti delovne dobe in dodatki (razredništvo, otroci s posebnimi potrebami, deljen delovni čas...) pa potem dohodki lepo naraščajo. Poleg policajev, vojakov in zdravnikov so šolniki vedno najbolj glasni in brezkompromisni v svojih zahtevah, vendar je med njimi bistvena razlika v tem, da so upoštevaje tudi razliko v izobrazbeni stopnji dohodki policajev in vojakov večinoma res relativno slabi, medtem ko so dohodki zdravnikov in šolnikov zelo, zelo spodobni. In nenazadnje tudi velika večina šolnikov niso ravno doktorji znanosti. Poleg tega med zdravniki in šolniki obstaja bistvena razlika, zdravnikov namreč primanjkuje, šolnikov pa je več kot dovolj.
Vse našteto me zato utrjuje v prepričanju, da so se ultimati v preteklosti izkazali za učinkovito orožje SVIZ-a in so zato postali modus operandi njihovega dolgoletnega šefa Štruklja, ki je sedaj le-tega prenesel tudi na svojo novo funkcijo. Seveda pa je zaradi ideološkega svetonazora v izsiljevanju desnosredinske vlade še bolj angažiran kot bi bil, če bi na drugi strani pogajalske mize stala leva vlada.
Zato bi bil res zelo vesel, če bi bil tovariš Štrukelj pripravljen predstaviti analizo, koliko trenutno znaša povprečna plača učitelja z univerzitetno izobrazbo (torej podatki brez tehničnega osebja v šolah). In če bo nato še vedno sposoben pogledati v oči slovenskemu delavcu v gospodarstvu...
vojnaslo91
# 28.10.2012 ob 16:46
K_ris

# 28.10.2012 ob 16:18
Prijavi neprimerno vsebino @Forex

Kje vidiš ti kakršnekoli ukrepe za konkurenčnost?
-------------------------------------------------------------
Moje mišljenje, da investicije niso ukrepi za konkurenčnost ampak ravno nasprotno. Zavirajo konkurenčnost. Rast gospodarstva bi investicije spodbujale takrat, ko bi imeli konkurenčnost in ne pa monopol državnih podjetij (v državni lasti). Se motim?
nevem
# 28.10.2012 ob 16:13
Klobasanja o zagonu gospodarstva kar tako, brez ostalih ukrepov je zadnje čase na pretek.Osnova za zagon gospodarstva je edino v konkurenčnosti. Če ne bomo konkurenčni, bomo potonili. Takrat nam sindikati prav gotovo ne bodo pomagali.
Svet danes zahteva energično in elastično podjetništvo. Najdeš tržno nišo, zbereš ekipo, izdelaš projekt in realiziraš, preden Kitajci sploh lahko skopirajo! Ko se projekt izteče, zmanjšaš ekipo na osnovno jedro in iščeš nove priložnosti. V jedru ostanejo najboljši, slabše pa pobere druga ekipa, na začetku ciklusa.

Če bi trg dela takšne sanje omogočal, bi tuje firme pripravljene na investicije, čakale v vrsti na priložnost. Saj imamo dober in izobražen kader. Le motivacije ni nobene. Prav fleksibilni trg dela bi jo še kako vzpodbudil... in mi bi radi z njim na referendum.
Imamo torej sistem, ki omogoča da se... na enega, ki zna plavat, okrog vratu obesi množica, katere se otresa toliko časa... dokler skupaj potonejo!
facon
# 28.10.2012 ob 14:16
Bedniki komunistični, se sploh zavedate, da je Slovencev komaj za eno predmestje malo večjega evropskega mesta? Pa bi delali revolucijo?! Se vidi intelegenca levakov!
K_ris
# 29.10.2012 ob 08:44
@vojnaslo91

Če bo vlada izpeljala potrebne reforme, če bo država poskrbela za bolj ugodno klimo za rast novih podjetij, če bo zagotovila konkurenčnost, se bomo verjetno zadolževali še bolj poceni.

Se ti zdi, da se klima izboljšuje? So v letu 2012 slovenska podjetja postala bolj konkurenčna? Jaz tega res ne opazim...
Kazalo