Bo vladi uspelo še kaj doseči s sindikati? Foto: BoBo
Bo vladi uspelo še kaj doseči s sindikati? Foto: BoBo

Ker dogovor o ukrepih na področju plač v javnem sektorju, vključno s spremenjeno plačno lestvico, velja le do konca leta, se bo nujno dogovoriti o ukrepih za naprej, pri čemer si je vlada tudi v nacionalnem reformnem programu za cilj postavila še dodatno znižanje sredstev za stroške dela.

Glavni pogajalec na vladni strani, notranji minister Gregor Virant, je pred dnevi potrdil, da je vlada pogajalska izhodišča za pogajanja s sindikati že sprejela. Sindikatom naj bi jih predstavili v drugem tednu maja. Njegov predlog pa naj ne bi šel v smer nadaljnjega linearnega zniževanja pravic, ampak v smer strukturnih ukrepov, ki bodo omogočili zmanjšanje števila zaposlenih in druge oblike racionalizacije, je še pred sprejetjem izhodišč pojasnil Virant.

Čakajo nas resne težave
Nekateri sindikalni pogajalci so namreč že pred časom napovedali, da so se pripravljeni usklajevati le o podaljšanju varčevalnih ukrepov, ne pa tudi o dodatnem znižanju plač. Na pogajalski proces pa zdaj utegne vplivati tudi dejstvo, da nas čakajo predčasne volitve, katerih datum sicer še ni znan.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič se je ob tem že pretekli teden spraševal, ali bodo sploh še imeli kredibilnega sogovornika glede na to, da vlade morda kmalu ne bo več. Predsednik konfederacije Pergam Janez Posedi pa je dejal, da je na podlagi preteklih izkušenj mogoče pričakovati precejšnje težave s proračunom za naslednje leto. Če namreč ne bo nobenega dogovora s sindikati, ima država resno težavo, ker so trenutno veljavni ukrepi začasni, je dodal.