Predstavniki ZSSS-ja so se po krajšem protestu pred vlado hitro razšli. Foto: BoBo
Predstavniki ZSSS-ja so se po krajšem protestu pred vlado hitro razšli. Foto: BoBo

Po končani konferenci se je okoli 200 sindikalistov odpravilo pred vladno poslopje, kjer trenutno še poteka seja vlade. V krajšem protestu so predstavili svoja stališča, vladnim predstavnikom pa izročili svoje zahteve.

Med 15 točkami, ki so jih izročili vladnim predstavnikom, navajajo, da je stalno ponavljanje omejevanja porabe velika strateška napaka politike varčevalnih ukrepov. Ostro nasprotujejo tudi napovedi o zniževanju mase sredstev za plače v višini petih odstotkov. Na področju trga dela in plač pa so proti stališču iz programa, naj trendi na področju plač vključno z minimalno plačo podpirajo konkurenčnost.

Reforme znižujejo delavske pravice
"Program pomeni pot, ki uničuje že tako razrahljano socialno državo, ki znižuje delavske pravice, ki še dodatno slabša življenje upokojencev in dolgoročno zapira možnosti mladim, da si ustvarijo dostojno življenje," je povedal predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič.

V Sloveniji ne potrebujemo skrajnega varčevanja in nadaljevanja poti, ki bo krizo in življenje ljudi še poslabšala, je poudaril in dodal, da potrebujemo nacionalni program trajnostnega razvoja in premišljene naložbene politike, s katerim bi lahko zagnali gospodarstvo in odpirali kakovostna delovna mesta.

Po njegovih besedah so državljani tisti, ki morajo povedati, kakšna naj bo država, ne pa finančne institucije. "Delavske pravice niso sovražnik razvoja države in blaginje, pač pa pogoj zanju," je še opozoril Semolič.

Nasprotovanje razprodaji državnega premoženja
V ZSSS-ju tudi nasprotujejo nepremišljeni prodaji državnega premoženja. "Zahtevamo jasno strategijo razvoja Slovenije in šele po tem, če bo sprejemljiva, se lahko pogovarjamo o prodaji podjetij," je dejal sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladislav Rožič in dodal, da prav tako nasprotujejo zmanjševanju števila zaposlenih, delavskih pravic in plač ter zviševanju delovne intenzivnosti.