Strožje kazni bodo veljale za prekrške, ki so statistično povezani z najhujšimi prometnimi nesrečami. Foto: MMC RTV SLO
Strožje kazni bodo veljale za prekrške, ki so statistično povezani z najhujšimi prometnimi nesrečami. Foto: MMC RTV SLO
Kazni za streznitev v prometu

Poslanci so namreč obravnavali sveženj štirih zakonov (zakon o motornih vozilih, zakon o voznikih, zakon o pravilih cestnega prometa in zakon o cestah), ki med drugim vključuje strožje kazni za tiste prekrške, ki so statistično povezani s posledicami hujših prometnih nesreč, in sklenili, da je sveženj zakonov primeren za nadaljnjo obravnavo.

Prometni minister Patrick Vlačič je v razpravi izrazil prepričanje, da bo zakon o pravilih cestnega prometa izboljšal statistiko, ki zaznava upadanje nesreč s smrtnim izidom. Poslanske skupine, razen SDS-a, ki meni, da bo strožji zakon prizadel predvsem socialno šibke, zakonu ne nasprotujejo, a menijo, da ga je treba še dodelati.

Vrnitev vozniškega dovoljenja: pregled in rehabilitacija
Poleg prekoračitve hitrosti za več kot 50 km/h v naselju, vožnje po nasprotnem pasu avtoceste in vožnje pod vplivom alkohola bodo med strožje sankcioniranimi prekrški tudi pobeg s kraja nesreče in odklonitev preizkusa alkoholiziranosti. Te prekrške bodo policisti, če bo zakon sprejet, kaznovali s 1.200 evri globe, 18 kazenskimi točkami in odvzemom vozniškega dovoljenja.

Vozniško dovoljenje bo vozniku odvzeto vse do pravnomočnosti odločitve pristojnega sodišča, ne le za 24 ur, kot velja zdaj, je za Radio Slovenija poročal Robert Škerjanc. Vozniki, ki bodo želeli znova pridobiti odvzeto dovoljenje, se bodo morali udeležiti posebnega zdravniškega pregleda in opraviti rehabilitacijski program, ki ga pripravlja ministrstvo za zdravje.

Na kolo nikoli več brez čelade
Poleg strožjih kazni za najhujše prometne prekrške zakon po drugi strani predvideva tudi zmanjšanje glob za prekrške, ki na varnost cestnega prometa nimajo večjega vpliva. Zakon bo strožji tudi do kolesarjev, saj predvideva obvezno uporabo varnostne čelade za vse kolesarje, ne le za otroke, kot velja zdaj.

Predlog zakona natančneje opredeljuje tudi pristojnosti občinskega redarstva, ki jih našteva taksativno, in tako odpravlja različna tolmačenja o obsegu pristojnosti.

Novosti bosta še obvezno pisanje zapisnika tudi v primeru odklonitve preizkusa alkoholiziranosti in dodatni pogoji za voznika vozila, v katerem se prevaža več kot osem oseb. Poleg že veljavnih določil voznik v zadnjih treh letih ne bo smel biti pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, v kateri je umrl človek, kaznivo dejanje zapustitve ponesrečenca v prometni nesreči brez pomoči, v kazenski evidenci pa ne bo smel imeti več kot sedem kazenskih točk.

Kazni za streznitev v prometu