Policistom tudi poleti ne manjka dela, je povedal naš gost. Foto: MMC RTV SLO
Policistom tudi poleti ne manjka dela, je povedal naš gost. Foto: MMC RTV SLO
Radar
V primerih hudih prekrškov bo po novem mogoč takojšen odvzem vozniškega dovoljenja. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Kapun za MMC o prometni varnosti

Vodjo sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije pri Generalni policijski upravi smo med drugim povprašali tudi, koliko dela imajo policisti v poletnem času in kaj je njihova naloga ob zastojih. Kot je povedal, so ceste v mestih bolj prazne, zato je v mestnih središčih manj dela, obenem pa so predvsem ob koncih tedna usmerjeni na odprte ceste, kjer se pojavljajo turisti. Zlasti so potrebne dodatne sile na mestih, kjer so dela na cesti in tam, kjer se pričakujejo zastoji, denimo v bližini mejnih prehodov in nekdanjih cestninskih postaj, je pojasnil.

V primeru daljšega zastoja policisti delujejo predvsem na motornih kolesih, da lahko hitro opredelijo vzrok zastoja, ki ga bodisi odpravijo bodisi se povežejo z vzdrževalci cest. Če ovire ni mogoče odpraviti, pa je bistveno nadziranje prometa, predvsem kot dajanje nasvetov in preprečevanje objestnim voznikom, da na teh območjih delajo prekrške, je še povedal Kapun.

Več o varnosti na cestah v prometnih mesecih, o zmanjšanju smrtnosti na cestah in o tem, kako se vozniki znajdejo v krožišču Tomačevo, lahko izveste v videu na desni strani novice.

Dodatna usposabljanja za voznike začetnike
Gosta ste povprašali tudi o dodatnih usposabljanjih za voznike začetnike. Kot je povedal, so ta po mnenju strokovnjakov nujno potrebna, saj s tem mladi vozniki dobijo dodatne izkušnje in informacije o problemih v cestnem prometu.

Včasih se zdi, da policisti skrbno pazijo na manjše prekrške, večji prekrškarji pa se nekako izmaknejo. Kako je s tem? "Delo policije se vedno bolj usmerja v večkratne kršilce cestno prometnih predpisov. Dokaz je tudi to, da je vedno več zaseženih vozil, za zaseg katerih je pogoj ponavljanje hujših prekrškov. Temu dajemo zelo velik poudarek. Hkrati v zakonodaji, ki se zdaj pripravlja, predvidevajo dodatne ukrepe, ki bodo še bistveno strožji za večkratne kršitelje. Predvidevajo se namreč takojšen odvzem vozniškega dovoljenja za hujše prekrške, takojšnji postopek na sodišču in prepoved vožnje v času postopka," pojasnjuje naš gost.

Celoten arhiv klepeta je na voljo tukaj.

Po Ljubljani s kolesom?
Kako pa je z vožnjo s kolesom v prestolnici, kjer kolesarske steze povsod niso urejene, po drugih površinah pa ni dovoljeno voziti? "Mnogokrat je kolesarska steza v Ljubljani že na vzporedni cesti, ki pripelje do istega cilja. Tudi vožnja s kolesom po površinah za pešce ni povsod prepovedana, vendar je treba vedeti, da imajo na teh conah pešci prednost in da morajo kolesarji paziti nanje in jih ne smejo ogrožati," je še povedal naš gost.

Ivan Kapun za MMC o prometni varnosti