Ob polnoči bo začel veljati volilni molk, ki bo veljal vse do zaprtja volišč v nedeljo. Na ministrstvu za notranje zadeve bo v času volilnega molka delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah. Foto: BoBo
Ob polnoči bo začel veljati volilni molk, ki bo veljal vse do zaprtja volišč v nedeljo. Na ministrstvu za notranje zadeve bo v času volilnega molka delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah. Foto: BoBo
Državni zbor
V enajstih slovenskih občinah so bile nadomestne županske volitve potrebne, saj so bili do zdajšnji župani decembra lani izvoljeni za poslance, spremembe zakonodaje na področju nezdružljivosti funkcij pa opravljanje obeh ne omogočajo več. Foto: BoBo

Župane bodo tako dobile občine Slovenj Gradec, Krško, Duplek, Bovec in Destrnik, prvi in verjetno edini krog nadomestnih županskih volitev pa bo tudi v Ljubljani.

Drugi krog v Dupleku je bil pričakovan, saj je na nadomestnih volitvah kandidiralo kar 11 kandidatov. Med njimi sta bila najuspešnejša neodvisni kandidat Mitja Horvat in skupni kandidat SLS-a in SDS-a Danijel Štumberger, ki sta dobila vsak po dobrih 19 odstotkov glasov. Eden od njiju bo na županskem mestu nasledil zdajšnjega poslanca Janeza Ribiča.

OBČINAKANDIDAT %

Bovec
(drugi krog)

Siniša Germovšek (Uroš Sovdat in skupina volivcev) 39,3 %

Davor Gašperšič
(SDS) 36,3 %
Destrnik
(drugi krog)
Albin Vajngerl (SLS) 43,3 %

Vladimir Vindiš
(SDS) 46,00 %
Duplek
(drugi krog)
Mitja Horvat (Majda Zajc in skupina volivcev) 19,95 %

Danijel Štumberger
(SLS in SDS) 19,17 %
Krško
(drugi krog)

Miran Stanko (SLS) 46,38 %

Cvetko Sršen
(SDS) 30,38 %

Slovenj Gradec
(drugi krog)
Andrej Čas (Franjo Murko in skupina volivcev) 23,00%

Ksandi Javornik
(Ernest Miheljak in skupina volivcev) 25,93%


Novi župani bodo zamenjali dolgoletne
V Destrniku bo dolgoletnega župana Franca Pukšiča nasledil Vladimir Vindiš iz SDS-a ali pa Albin Vajngerl iz SLS-a. Občino, ki po podatkih statističnega urada meri 34,4 km2, združuje 17 vasi in ima 2707 prebivalcev, je Pukšič vodil kar 18 let.

Za mesto bovškega župana, ki ga je po izvolitvi za poslanca zapustil dolgoletni župan Danijel Krivec, se bosta potegovala neodvisni kandidat Siniša Germovšek in kandidat SDS-a Davor Gašperčič. Novi župan, čigar mandat bo trajal dve leti in pol, bo županoval ozemeljsko veliki občini, saj se ta po velikosti uvršča na 4. mesto med vsemi slovenskimi občinami.

Oba kandidata za župana Slovenj Gradca sta neodvisna. Za mesto Matjaža Zanoškarja se bosta pomerila Ksandi Javornik in Andrej Čas. Ena pomembnejših tem v volilni kampanji v Slovenj Gradcu so bile naložbe, ki bi prispevale k zagonu gospodarstva. Zaradi stečajev podjetij v preteklih dveh letih je namreč brez dela ostalo precej Slovenjgradčanov.

V občini Krško sta bila v prvem krogu najuspešnejša Miran Stanko iz SLS-a in Cvetko Sršen iz SDS-a. Eden od njiju bo nasledil Franca Bogoviča, ki je občino vodil dolga leta, po vnovični izvolitvi za poslanca na predčasnih parlamentarinh volitvah pa je bil imenovan za ministra za kmetijstvo in okolje.

DZ zakon o nezdružljivosti uzakonil v sedmem poskusu
V teh petih občinah, Ljubljani in v Železnikih, Metliki, Mirni peči, Radečah, in na Polzeli, kjer so župane dobili v prvem krogu, so bile nadomestne županske volitve potrebne, saj so bili do zdajšnji župani decembra lani izvoljeni za poslance. Spremembe zakonodaje na področju nezdružljivosti funkcij opravljanje obeh hkrati ne omogočajo več. Nezdružljivost županske in poslanske funkcije je DZ v sedmem poskusu uzakonil 17. maja lani, ko je sprejel novelo zakona o poslancih.