Slovenija
Alenka Bratušek
Bratuškova pravi, da čas žensk v slovenski politiki šele prihaja. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Bratuškova v Tarči: Janković je hotel imeti predvsem vpliv na kadrovanje

Pogovorna oddaja Tarča
8. maj 2014 ob 20:00,
zadnji poseg: 8. maj 2014 ob 21:25
Ljubljana - MMC RTV SLO

O konkretnih imenih, ki naj bi jih Zoran Janković želel kadrovati, ni govorila, je pa še vedno prepričana, da bi se dalo predčasne volitve izpeljati okoli 22. junija.

Danes je Alenka Bratušek tudi uradno odstopila z mesta premierke, njena vlada pa bo opravljala le še tekoče posle. Zakaj se je podala na kongres, kakšni so bili pritiski, kakšne ima načrte za bližnjo prihodnost … se je pogovarjala z novinarko TV Slovenija Tanjo Gobec. Vabljeni k branju.


Dober večer, predsednica vlade. Danes od sredine dneva vodite vlado v odstopu, ampak do nove vlade po volitvah ste edina predsednica. In k temu se bova vrnila pozneje. Zanima me, gospa Bratušek, kdaj ste na kongresu PS-ja, ki se je seveda zdel ključen za sedanji potek dogodkov, vedeli, da ste poraženi?
Pravzaprav na koncu kongresa, ko so objavili izid. In če smo čisto pošteni, je bil zelo tesen.

Predtem, medtem niste začutili? Ugibalo se je o številu delegatov, ki so lahko vam v prid, prišlo jih je manj, kot jih je bilo napovedanih, govor Zorana Jankovića je bil precej čustven. Vmes niste imeli občutka?
Najprej želim povedati, da so lahko glasovali vsi člani, in ne le delegati, kot ste omenjali. Sama nisem organizirala nobenih avtobusov, sem se pa teden prej po celotni Sloveniji dobila s kar nekaj člani. In po tistem sem imela občutek, da imam znotraj stranke veliko podporo.

Zanima me, gospa predsednica, zakaj ste se v tem trenutku odločili za kongres? Očitali so vam, da Zoran Janković vodi stranko iz ozadja že dolgo, pravzaprav od takrat, ko ste jo prevzeli. Zakaj kongres prav zdaj?
Zato, ker so se pritiski, ki so se skušali dogajati, pa sem se jim uspešno upirala, zdaj na koncu res prevečkrat zgodili.

Ste lahko konkretnejši? Na kongresu ste rekli, da se Zoran Janković s prvega mesta v stranki ni nikoli zares umaknil. Kaj je tisto, česar ni prepustil? Je to kadrovanje, je to privatizacija Mercatorja, vemo, da ni privrženec prodaje? Kaj je bilo tisto, kjer je želel imeti vpliv, pa ga ni imel? Če ste lahko konkretni.
Predvsem kadrovanje.

Je to ime Gašpar Gašpar Mišič, novinarsko zagotovo vemo, da je kot kader Zorana Jankovića prišel v vaš kabinet in nato odšel v Luko Koper, kjer je bil razrešen? Je bila to gospa Tina Komel, ki je bila vaša ministrica, pa je po politični kombinatoriki izpadla in je to mesto dobil DeSUS? So to bila ta imena?
Glejte, ne želim govoriti o imenih, ker tem pritiskom nisem podlegla. Imam pa občutek, da je na drugi strani v PS-ju ostalo kar nekaj žalostnih in razočaranih. Tudi zaradi tega, ker niso dobili tistega, kar jim je nekdo obljubil, ali pa so mislili, da jim pripada, ker je stranka sestavila vlado.

Ko ste rekli kadrovanje – kakšen vpliv je želel imeti Zoran Janković?
Ga ni bilo, zato mislim, da ni treba izgubljati besed o tem. Kajti ko sem jaz odšla v politiko, sem odšla z iskrenimi nameni, da se politika dela drugače in da politika po volitvah, tudi če zmagaš, ni delitev plena in zasedanje mest.

Potem pa vprašanja ob aktualnem političnem dogajanju. Dva poslanca, ki sta izstopila iz poslanske skupine PS-ja in prestopila k vam oz. vam izrekla podporo, sta se v zadnjih dneh vrnila v PS. Na medmrežju so tviti, da tega nista storila zastonj. Če je v tem kanček resnice - gre za nekdaj največjo parlamentarno stranko -, je to šokantno. Vaš komentar?
Se strinjam in tudi sama upam ter si želim, da ni tako. Bi pa želela povedati, da nikogar izmed poslancev nismo ne silili ne vabili ali nanj kakor koli drugače pritiskali, da so se odločili, kakor so se. Tisti, ki smo ostali skupaj, smo se pač odločili, da politiko, ki jo je vodila ta vlada, glede na rezultate uspešno, vodimo tudi naprej.

Datum 22. junij, ste rekli na Brdu pri Kranju. Kako ste prišli do tega datuma? Pravniki pravijo, da ta datum sploh ni realen. Predsednik DZ-ja, ki je tudi iz koalicijskih vrst, je že pred časom rekel, da junija volitve niso mogoče. Kako ste v koaliciji prišli do tega datuma?
Če bi se vsi, ki imajo pravico, odpovedali temu, da bodo iskali mandatarja, smo takrat vsi, ki smo bili na sestanku, izračunali, da bi bilo to mogoče 22. junija.

Čeprav pravniki pravijo, da je to zunaj mogočih rokov?
Poglejte, seštejmo in odštejmo datume. Danes je začel teči rok. Če se jutri vsi temu odpovejo, skrajšamo te roke na minimum. Potem začne teči 40-dnevni rok in smo zelo blizu 22. juniju.

Državljane seveda zanima vaša prihodnost - stranka, ki jo boste, če jo boste, ustanovili. Ali se danes neuradno ob odstopu vlade začenja volilna kampanja?
Po vsem, kar smo vložili in naredili v zadnjem letu, bi bilo kar neodgovorno, da dvignemo roke in odidemo iz slovenske politike.

Torej stranka, kdaj?
Se s kolegi pogovarjamo. Absolutno tako, da bomo vse formalnosti izpeljali, takrat, ko bo potrebno.

Ne izključuje se sodelovanje s strankami Igorja Šoltesa, Mira Cerarja in že obstoječo koalicijsko partnerico DL. Kaj je na tem?
Osebno se nisem pogovarjala še z nikomer. Bi si pa želela, da vsi v državi, ki si želimo, da Slovenija ostane solidarna, socialna, gospodarsko uspešna in pravična ter pravna država, združimo moči in pokažemo, da se v Sloveniji da politiko voditi tudi na pošten način.

Torej združevanje, konkretno z DL-jem …
Ne želim konkretno odgovoriti, ker se ne jaz ne moji kolegi v tem trenutku nismo še z nikomer pogovarjali in ne bi želela špekulirati o nikomer.

Eno vprašanje še iz tega strankarskega dogajanja. Vemo, da ste v stiku z nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom. Kaj vam svetuje, glede na to, da je bil prej podpornik Zorana Jankovića? Vam je on svetoval kongres v tem času?
Pravzaprav sem v stiku s še enim nekdanjim predsednikom, gospodom Danilom Türkom. Gospod Milan Kučan mi ni svetoval kongresa. Preprosto je bilo vmešavanja oz. poskusov vmešavanja v delo vlade preveč in na tak način ni šlo.

Mislite, da bomo šli na volitve pred počitnicami?
Prepričana sem, da bi bilo za državo to najbolje. Da dobi stabilno vlado, ki ima popoln mandat. Če pa se bo to morebiti zavleklo v zgodnjo jesen, je država v takšni kondiciji, da tudi to ne more povzročiti ne vam kakšne škode.

Vlada opravlja tekoče posle. Kaj pa bo zagotovo stalo, dokler ne dobimo vlade s polnimi pooblastili?
Novi zakonodajni postopki, res reformni zakoni. Verjetno bi bilo smiselno v DZ-ju z vsemi parlamentarnimi strankami poiskati kompromis, če so za to, da določene stvari izpeljemo. Tekoči posli so definirani že iz preteklosti. Res pa je, da si jih marsikatera vlada interpretira danes tako, jutri malo drugače. Moja zaveza je, da bomo res delali le tisto, kar je najnujneje. Ne bomo delali tega, kar so delale prejšnje vlade - se pravi kabinetnih zaposlitev spreminjali v zaposlitve za nedoločen čas in moja zaveza je, da bom državo pustila in jo že danes na neki način puščam, ko sem v DZ-ju končala svoj mandat s polnimi pooblastili, v bistveno, bistveno boljši kondiciji, kot sem jo dobila.

V odstopni izjavi ste za konec rekli: Drage Slovenke, naš čas šele prihaja. Kaj ste s tem mislili? Da se vas brati tudi tako, da je politika igra moških, iz katere ste bili kot prva predsednica vlade izrinjeni.
Ponosna sem in vedno bom ponosna na to, da sem bila prva predsednica vlade, in upam, da ne tudi zadnja. In prepričana sem, da čas žensk v slovenski politiki absolutno prihaja.

Hvala in uspešno delo.
Hvala.A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
rdečinavijač
# 08.05.2014 ob 20:05
Bedasti politiki.
V bistvu so bili Hvalica, Gros, Lap in podobni kerlci v 90-tih letih bistveno manj škodljivi kot razne Župevčeve, Mariniči, Simčiči, itd.
generusus
# 08.05.2014 ob 20:14
"Tarča v živo: Kako se bodo vrteli plesalci po prerazporejenem političnem parketu"

Nestrokovno, v nasprotju s plesnimi pravili. Partnerjem bodo hote stopali na plesne čevlje.
prinašalec
# 08.05.2014 ob 20:47
Tarča (T.Gobec) : Pogledi..(U.Slak) 0:10. Skratka kvaliteta RTV programov pada,
wisan
# 08.05.2014 ob 20:57
Ta moderatorka je tako hudno bedna ! A ob svojih pokjenih vprašanjih, domislicah, mnenjih,...., se poleg tako nasmiha, kot, da so produkt največjih mislecev človeštva. Res je patetična !
sonce12
# 08.05.2014 ob 20:15
Bo treba it kakšno stopničko višje, imate sedaj na konkurenčni tv hudo konkurenco, ki je neposredna in direktna, medtem ko Tarča še vedno postavlja vprašanja za katere se že vnaprej ve odgovor
Kvantni mehanik
# 08.05.2014 ob 21:19
Bratuškova: Janković je hotel imeti predvsem vpliv na kadrovanje

A dej ga no lomit. Ne bi uganil ;-).

Največji problem itak ni v tem, da je Janković želel imeti vpliv, ampak, da si mu ti izdatno podlegala.

Stepišnik-Jakič-Komel-Gašpar-Gašpar-KAD-SOD-idr-press.
Ples
# 08.05.2014 ob 20:45
Bravo, Partljič, Pahor s tistimi pravniki včeraj .... Predsednik brez stališča :(
Jezni Smrk
# 08.05.2014 ob 21:17
Sovražim ugrabljeno državo.
Ples
# 08.05.2014 ob 20:49
Nič, poslanci so v dilemi ... res je, da bi radi bili v parlamentu čim dlje, kot pravi Petek, ampak hkrati pa špekulirajo, če ne bi tega tvegali, ker imajo tako nekaj več možnosti za ponovno izvolitev ... Ubogi poslanci. /not
Ples
# 08.05.2014 ob 20:33
Moram reči, da se Hvalica dobro drži, komaj kaj se je postaral.
cepc
# 08.05.2014 ob 23:15
Vabilo na volitve mi pošlite v avtokamp,katerega bom naknadno sporičil.
mušica
# 08.05.2014 ob 22:43
Polna sebe, kot vsi politiki. Živijo v svojem svetu niti malo niso v stiku z realnostjo. Slepo mislijo, da imajo svetovno podporo ker pač živijo v zaključeni družbi in krogu, ki jim je naklonjen. Ostalih ljudi ne zaznavajo ali pa so grdi politični nasprotniki, paraziti, izmečki družbe, ovce,neizobraženci, skratka ljudje ,ki niso potrebni.
raven_
# 08.05.2014 ob 21:59
nemogoče, levica ne ve kaj je politično kadrovanje!!!
SLOBloodPatriot
# 08.05.2014 ob 20:23
Na vseh kanalih politika. Komaj čakam na eurosong, da se mi glava spočije.
taprav gorenc
# 08.05.2014 ob 22:29
kadrovanje in korupcija izkoriščanje javnega denarja je pokopalo državo !
toni66
# 08.05.2014 ob 22:19
provni
Ju nid tajm tu anderstned.
manrose.
# 08.05.2014 ob 20:46
Lektorica je šla verjetno že domov, ne?
nikator
# 08.05.2014 ob 20:43
janković hotu izigravat takega pokroviteljskega gazdo k "lahko vsem vse zrihta"
dveter
# 08.05.2014 ob 20:21
Vesel sem da smo slovenci pameten narod, ki bo obsodil oba kriminalca in bando, ki jih podpira:)
cepc
# 08.05.2014 ob 23:44
Zanimivo,ko je Janša prvi omenjal strice iz ozadja,se je na njega usul plaz kritik,večinoma iz leve opcije,da išče notranjega sovražnika.Sedaj,ko sta o tem spregovorila dva bivša predsednika leve vlade (Pahor,Alenka) ste pa večinoma tiho.
taprav gorenc
# 08.05.2014 ob 22:26
pa kakšen vpliv,sej je rekla da nima nobenih pritiskov da ona vlada ?
toni66
# 08.05.2014 ob 22:25
Draga Alenka, v kolikor ne lažeš imaš hude zdravstvene težave.
hektor11
# 08.05.2014 ob 21:35
Bratuškova išče krivce za svoje početje, ki ni vodilo nikamor. Jankovič je v predvolilnem času obljubljal nekaj povsem drugega kot je ta ženska počela in zato je prav da je odletela in še bolj prav bi bilo, če ne bi bila nikoli več izvoljena v parlament.....
No Remorse
# 08.05.2014 ob 20:49
Razlika med vašim vplivom na kadrovanje gospa nesposobna in pa Jankovičev vpliv? Aja dokler si lahko je bilo ok sedaj ko si ti pa igračo Slovenijo odvzeli si pa ko malo dete. V jok pa na drevo.
zetko
# 08.05.2014 ob 20:35
"Popolna puhlica je, da imajo volivci zmeraj prav. Nimajo prav. Volivci celo pogosto nimajo prav, v tem je težava." Rajko Pirnat. Iz: https://www.youtube.com/watch?v=Mwi9Zkxi
tes (9.00 dalje).
Volimo pametno, da se ne bo nikomur treba spraševati "Kaj jim je?"
murkoslavko
# 08.05.2014 ob 22:31
We can go lower.

Lani me je bilo sram enkrat tedensko da sem slovenec.
Letos že skoraj vsak dan.
bad brains
# 08.05.2014 ob 22:26
Fantje in dekleta, že res, da je Janša obsojenec, kriminalci pa so drugje.
nekdodalec
# 08.05.2014 ob 22:16
Bi si pa želela, da vsi v državi, ki si želimo, da Slovenija ostane solidarna, socialna, gospodarsko uspešna in pravična ter pravna država, združimo moči in pokažemo, da se v Sloveniji da politiko voditi tudi na pošten način.

A na nacin da najemas vrtoglave kredite z vrtoglavo obrestno mero in s tem zadolzis naslednjih par generacij?!

Solidarna drzava? Tako solidarna da se vsako leto uvajajo novi davki in dvigujejo obstojeci davki? Solidarna na nacin, da se nacrtno krati pravice delavcem za katere so se borili zadnjih 70 let?

Pravicna drzava tocno v cem gospa Bratuskova? V tem da se drzavne firme ki imajo prihodnost prodaja za bajne provizije tujcem?

Gospa osebno trdno upam, da nikoli vec ne pridete niti blizu oblasti v tej drzavi... ali bolje receno v nobeni drzavi na tem ljubem svetu...
Mindmaster
# 08.05.2014 ob 21:22
Zahtevamo volilni sistem enega prenosljivega glasu. Prej ne sme biti volitev.
prinašalec
# 08.05.2014 ob 20:58
SamoRes, v primeru, da bi bili v naši državi pred zakonom vsi enaki, potem bi še redki politiki "javkali" na slovenski nacionalki, da ne govorim o ostalih "javnih nastopih". Sicer pa je
"nagnjenost" sodstva pokazana z nastopom one predsednice sodišča, Glej brez pomislekov je pokazala kateri politični opciji pripada ona in njeni šefi...
Ples
# 08.05.2014 ob 20:56
Kako Božidar Novak ovinkari ... daj povej naravnost, da si za večinski sistem.
malidelnicar
# 08.05.2014 ob 20:06
rdečinavijač - misliš Vitomirja Grosa? Liberalca?
lp
Binder Dandet
# 09.05.2014 ob 07:22
In Bratuškova je hudo naivna, če je poraz zavohala šele po koncu glasovanja. To ni referenca za predsednico vlade, če te nekdo tako scat pelje.
nekdodalec
# 08.05.2014 ob 22:39
Zakaj nihce ne vprasa Bratuskove zakaj je lagala preden je postala predsednica vlade?
nekdodalec
# 08.05.2014 ob 22:31
Ne zavedamo se tu v tem Blatnemdolu, kaj imamo.

Jaz saj to je zaskrbljujoce... imamo totalno nesposobno bratuskovo in poleg nje se bolj nesposobne prevarante... ampak mi se tega ne zavedamo...
kozorog1973
# 08.05.2014 ob 21:50
Bratuškova v Tarči: Janković je hotel imeti predvsem vpliv na kadrovanje

ok ne razumem, torej s tem hočete povedati presvetla Ga. Plagiatoršek ups Bratovšek, da ste bili zgolj la marionnette?
rooster
# 08.05.2014 ob 21:34
Bratuškova v Tarči: Janković je hotel imeti predvsem vpliv na kadrovanje

no, Milan ga pa še vedno ima na vse tvoje poteze (obisk pred kongresom in odstopom press)
Črnibog
# 08.05.2014 ob 21:30
Še takrat, ko bi kdo povedal malo več o dogajanju v ozdaju, se najde nekdo, ki ga more nujno "popravit". Danes je zato poskrbel "šaljivec" Tone P.
Spoštujem ljudi kot so Vika, Ivo in še nekateri, ki jih je malo več v hlačah, da upajo o tem spregovoriti, ampak se vidi strah, ker se ne gre naprej z imeni.
Izpostavili pa so največjo težavo, s temi volitvami se ne bo spremenilo nič, ker volilna baza še vedno pada na ideološke fore.
provni
# 08.05.2014 ob 21:20
Strici iz ozadja so tisti, ki se izgibajo odgovornosti. Zanimivo.
rob3rtsi
# 09.05.2014 ob 09:29
Glejte, ne želim govoriti o imenih, ker tem pritiskom nisem podlegla. Imam pa občutek, da je na drugi strani v PS-ju ostalo kar nekaj žalostnih in razočaranih. Tudi zaradi tega, ker niso dobili tistega, kar jim je nekdo obljubil, ali pa so mislili, da jim pripada, ker je stranka sestavila vlado.

Kje sta policija in tožilstvo? Govora je o dajanju in sprejetju obljube, s strani (ne)znanih oseb,na (ne)znanem kraju, ob (ne)znanem času, na (ne)znan način, to pa je po uradni dolžnosti pregonljivo kaznivo dejanje, za katero se po slovenski sodni praksi dobi zaporna kazen 22 - 24 mesecev. Bivša predsednica vlade pa je z opustitvijo dolžnega ravnanja naznanitve suma kaznivega dejanja tudi sama storila kaznivo dejanje.
Binder Dandet
# 09.05.2014 ob 07:21
" Kaj je tisto, česar ni prepustil? Je to kadrovanje, je to privatizacija Mercatorja, vemo, da ni privrženec prodaje? Kaj je bilo tisto, kjer je želel imeti vpliv, pa ga ni imel? Če ste lahko konkretni.
Predvsem kadrovanje."

A me zezate???

Ni prepustil vpliva na kadrovanje, a hkrati tega vpliva ni imel? To je oksimoron. Sploh pa je nespodobno, da novinarka že v vprašanju zaključi, da vpliva ni imel.
tadej.ebok
# 09.05.2014 ob 01:27
politologijo kot vedo ukiniti !!! Omg kaj rodi!
patria
# 08.05.2014 ob 22:49
Žal je Bratuškova naredila veliko napako, ko je mislila, da lahko uniči Jankoviča, ji pa gredo vse zasluge , da nismo dobili trojke, ki jo je tako zelo klical Janša in res me je groza kako se ljudje ne zavedajo kaj bi pomenilo , če bi nam prišli Bruseljski plačanci postavljat svoje pogoje vsi, ki mislite, da bi bilo to dobro za nas se mi res smilite, ker nimate pojma kako bi bili vsi mi prizadeti s to zloglasno trojko, ker tisti za katere mislite, da bi jih trojka udarila bi ravno obratno še dodatno bogateli, vse ostalo pa bi plačali mi in to kruto in krvavo.
n.big
# 08.05.2014 ob 21:46
počakaj še malo ti patria. bo se tudi janković vsedo na obtožno klop. ko pride ta dan upam, da se oglasiš in pokomentiraš
IrinaV
# 06.06.2014 ob 14:48
Zoran Janković se je kandidiral za predsednika stranke ne zato da bi se tekmoval proti Alenki Bratušek, ampak ker vlada ni izvajala programa Pozitivne Sloveije in gospod Janković je želel stranko vrniti k njenim koreninam
Master s puppet
# 09.05.2014 ob 08:01
Dandet, ni imel vpliva na kadrovanje, zgled: GGM leti iz Luke Luke Koper, Komel postane žrtev političnih kalkulacij, jo spljuvajo, damo zato, da dajo sedežek drugemu.....meni je to vse jasno.
amigo
# 09.05.2014 ob 05:45
Zakaj je JJ na TV? Ne vem, zakaj se ne vseh ljudi, ki so obsojeni enostavno briše, se o njih ne govori in ne piše. Me ne zanima, kaj ima za povedati nekdo, ki bi že moral sedeti na Dobu! In zanimati ne bi smelo nikogar...pa žal ni tako !!!!

Očitno en del ljudstva take indične sodbe ne prizna.
nefa
# 09.05.2014 ob 00:45
Zakaj je JJ na TV? Ne vem, zakaj se ne vseh ljudi, ki so obsojeni enostavno briše, se o njih ne govori in ne piše. Me ne zanima, kaj ima za povedati nekdo, ki bi že moral sedeti na Dobu! In zanimati ne bi smelo nikogar...pa žal ni tako !!!!
nekdodalec
# 08.05.2014 ob 22:28
Mislm, jaz bom prej volil janseta kot pa tole!
patria
# 08.05.2014 ob 21:51
n.big: ko se bo vsedo kot ti praviš in ko bo obsojen takrat pač bo, če seveda bo, do takrat pa se ga ne sme in ne more enačiti z Janšo, ki je že pravnomočno obsojen.
Kazalo