Slovenija
Alenka Bratušek
Alenka Bratušek odstopa, a vlada bo opravljala tekoče posle do imenovanja naslednje. Foto: BoBo
Premierka je odstopno izjavo že poslala tako predsedniku DZ-ja kot predsedniku republike. Foto: Twitter
VIDEO
Bratuškova na volitve s s...
VIDEO
Nagovor premierke v odhodu
VIDEO
Odstop Bratuškove ob konc...

Dodaj v

Bratuškova ob odhodu: Drage Slovenke, naš čas šele prihaja

Volitve bodo ali pred poletjem ali jeseni
5. maj 2014 ob 07:33,
zadnji poseg: 5. maj 2014 ob 20:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Po nekaj več kot letu dni Alenka Bratušek odstopa z mesta predsednice vlade. Odstopno izjavo je že poslala predsednikoma republike in DZ-ja. Ni še jasno, kdaj bodo volitve.

"Če res vsi mislijo, kar govorijo, gremo na volitve pred poletjem! Državljanke in državljani boste povedali, kdo naj vodi vlado, in to je edino prav. Lep dan," je na družbenih omrežjih sporočila Alenka Bratušek in predsednikoma DZ-ja in republike, Janku Vebru in Borutu Pahorju, poslala svojo odstopno izjavo z mesta predsednice vlade.

Predsednika DZ-ja je sicer prosila, naj se DZ z njenim odstopom seznani čim prej, s čimer naj bi se omogočilo, da bi bile predčasne volitve še pred poletjem. Kot je poročala novinarka MMC-ja Tina Hacler, je Veber napovedal, da bo seja, na katerem se bo DZ seznanil z odstopom premierke, v četrtek ob 14.00.

Bratuškova posebej nagovorila Slovenke
V izjavi ob odstopu, ki jo je Bratuškova dala za Televizijo Slovenija, je dejala, da želi z odstopom prispevati k čim hitrejši rešitvi položaja, v katerem sta se vlada in koalicija po njenih besedah znašli po tem, ko v stranki PS ni dobila zadostne podpore.

Pojasnila je, da med dosedanjimi koalicijskimi partnerji vidi pripravljenost za predčasne volitve še pred poletjem. "Prav je, da imate državljani čim prej možnost odločiti, kako in s kom naprej. Odgovornost političnega razreda je pri tem ogromna, vendar si to preizkušnjo Slovenija ta trenutek lahko privošči," meni Bratuškova.

"Poslavljam se nekoliko žalostna, ker nisem uspela dokončati zastavljenega dela, a ponosna, da sem bila prva ženska na čelu slovenske vlade, ponosna na opravljeno delo," je dejala premierka v odstopu in posebej naslovila še Slovenke: "Drage Slovenke, naš čas šele prihaja, čas polne enakopravnosti in odkritosrčnega sodelovanja."

22. junij ni realen datum
DZ se bo v četrtek seznanil še z odstopom podpredsednice DZ-ja Romane Tomc (SDS) in tudi novo organizacijo v delovnih telesih glede na spremenjene okoliščine v poslanski skupini PS-ja in na ustanovitev nove poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Veber sicer pravi, da izvedba volitev 22. junija po njegovem mnenju ni realna. O drugih mogočih rokih pa bodo več vedeli po sestanku v sredo, je dejal. Kot je poročala Tina Hacler, se bosta v sredo ob 14.00 Veber in Pahor sešla na posvetu z ustavnopravnimi strokovnjaki glede postopkov pred predčasnimi volitvami. Brez stališča ustavnopravnih strokovnjakov pa o morebitnih datumih predčasnih volitev ne želimo špekulirati, opozarja Veber.

Iz urada predsednika republike so sporočili, da želi predsednik Pahor na sestanku s pravniki razjasniti vsa odprta postopkovna vprašanja, ki so povezana z razpisom predčasnih volitev. Predvidoma v četrtek pa bo Pahor na posvet o primernosti datuma za razpis predčasnih volitev ločeno povabil vse vodje poslanskih skupin.

Padla tretja vlada v manj kot štirih letih
Kot je za Radio Slovenija poročal Marko Škrlj, se je Slovenija znašla v eni najresnejših političnih kriz. Po vladah Boruta Pahorja in Janeza Janše svoj mandat predčasno končuje že tretja vlada v manj kot štirih letih. Značilnosti vlade Alenke Bratušek so po eni strani precejšnje zadolževanje, dvigovanje davkov in rekordno kratki ministrski mandati, po drugi strani pa, kar je sama premierka rada poudarjala, ohranitev suverenosti, večja stabilnost javnih financ in izboljšanje gospodarskih kazalnikov.

Po izvolitvi Zorana Jankovića za predsednika Pozitivne Slovenije pa se je kljub "dosežkom", s katerimi se hvali, Bratuškova odločila za odstop. Z odstopom se bodo sicer morali seznaniti tudi poslanci in poslanke. Izredna seja DZ-ja bi bila lahko po Vebrovem mnenju v sredo ali četrtek. Funkcija bo Bratuškovi namreč prenehala, ko se bodo poslanci in poslanke seznanili z njenim odstopom. Vlada bo do izvolitve naslednje opravljala tekoče posle.

Do tukaj je postopek jasen, manj znano pa je, kdaj bo Pahor razpisal predčasne volitve. Po odstopu premierke namreč še vedno obstaja možnost iskanja novega mandatarja oziroma mandatarke. Možnost podajanja predlogov imajo predsednik republike, poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. Poslanske skupine so sicer zatrdile, da novega mandatarja ne bodo predlagale, podobno pa je že dejal tudi Pahor.

Postopki in odrekanje
Če DZ v 30 dneh po seznanitvi z odstopom premierke ne izvoli novega mandatarja oziroma predlogov zanj ali zanjo ne bi bilo, začne teči 14-dnevni rok, v katerem imajo poleg predsednika republike možnost predlagati mandatarja še poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. Tretji krog pa je vezan na 48-urni rok, ko lahko poslanci sklenejo, da v tokratnem poskusu predlagajo mandatarja in se o tem kandidatu glasuje z navadno večino, je dejal Veber.

Predsednik republike nato razpusti DZ in razpiše predčasne volitve. Novi DZ mora biti izvoljen najpozneje dva meseca po razpustu prejšnjega, predčasne volitve pa se lahko opravijo najprej v 40 dneh od dneva razpisa. Veber je še poudaril, da po razpustu parlamenta in razpisu volitev tudi DZ lahko opravlja le izredne seje, vezane na v tistem trenutku potrebne odločitve.

SDS predlaga spremembo ustave in samorazpustitev DZ-ja
Medtem je vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko dejal, da so v poslanski skupini vložili predlog za spremembo 81. člena ustave, ki govori mandatni dobi DZ-ja, in samorazpustitev parlamenta, ki bi skrajšal postopke za predčasnih volitev.

Te postopke, tako glede samorazpustitve kot sprememb ustave, bi se dalo po Tankovem mnenju izpeljati v le 14 dneh. Tanko glede datuma predčasnih volitev sicer meni, da preskakovanje rokov in prehitevanje ni možno.

Večina deklarativno za volitve pred poletje
Večina strank in sama premierka se zavzemajo za volitve pred poletjem, saj naj bi bilo to najbolje za državo, a morda to ne bo mogoče. Nihče še ni napovedal, da bo predlagal novega mandatarja, a glede datuma volitev so mnenja - tudi pravnikov - različna.

Za volitve 22. junija, kar je Alenka Bratušek omenila kot prvi mogoč datum, bi morali skrajšati 30-dnevni rok za razpustitev parlamenta. Tako bi se moralo več kot 80 poslancev in poslank nedvoumno odreči predlaganju novega mandatarja.

Če se upošteva še 40-dnevni rok za izvedbo predčasnih volitev od dneva razpisa, se volitve ne morejo izvesti pred drugo polovico julija. Pri tem pa nekateri opozarjajo na odločitev ustavnega sodišča o razpisu referenduma o arhivski noveli, po kateri datumi za glasovanje med dopusti državljanov niso primerni.

B. V., S. B. L., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 05.05.2014 ob 08:00
Čemu volitve? Saj nimamo koga volit. Vsi, ki so na razpolago pa so že vodili državo. To je isto, kot bi vzel gate iz koša za umazano perilo in rekel, da si se preoblekel. Na desni lahko izbirajo med kriminalcem in njegovima satelitoma, na levi še ni novih strank, sredina pa ne obstaja. To je katastrofa. (kopiram komentar praslovana na enem izmed portalov)
urle
# 05.05.2014 ob 08:02
Dons bo odstopila, osebki na šubičevi pa rabijo 3 ( TRI) dneve, do četrtka, da se seznanijo s tem dejstvom!!!!!!!!!????????????!!!!!!! p.........., kva mamo tm!!!!!!!!!!!!!!
PS. eno pridejo po kolenih na brezje v enmu dnevu, eni , visokospecializirani seveda, pa niti v službo ne pridejo v treh dneh , kljub limuzinam. FUJ!
Danger_Mouse
# 05.05.2014 ob 08:08
Znamo in zmoremo se zapufati 1 milijon EUR na uro. Še naši otroci in vnuki, zelo verjetno tudi pravnuki, bodo občudovali našo neznansko veščost. V šestih letih z 20% na 80% BDP - tega ne zmore vsak. Absolutno.
Ivo Lola
# 05.05.2014 ob 08:32
Na volitve se jim mudi zato, da bi spet prišli v hram korupcije. Izven parlamenta se pojavljajo nove stranke, ki jih je treba prehiteti, preden se prebijejo iz medijske blokade. Zato je tudi ves ta cirkus, da bi se ohranilo stanje, v kakršnem smo zdaj.

Pri tem je vseh 90 poslancev bratsko složnih.
fah-q
# 05.05.2014 ob 08:53
Premierka odstopa, DZ bo s tem seznanjen še ta teden

A to je dolgotrajen proces, da moraš odstopati dalj časa?
usavko
# 05.05.2014 ob 08:12
@SamoRes... Vsakič ko kakšna mlada nova stranka pride v javnost se ji vsi posmehujejo in jo dajejo v nič... Dejstvo je, da si drugih politikov, kot so tile ne zaslužimo.
qwerty99
# 05.05.2014 ob 08:21
Po razpadu vlade bi lahko bilo 14 dni predvolilne kampanije, volitve in potem 14 dni za oblikovanje nove vlade. Ampak seveda ne v korupcistanu, kjer je treba v maniri najboljših banana republik vse postopke zakomplicirati do neskončnosti.
STOP
# 05.05.2014 ob 08:47
Prečrtajmo vse bandidate na listah in pripišimo, da smo vsi za OSLA!

OSLA, ki bo bolje poskrbel za državo kot vsi tile skupaj.
STANE
# 05.05.2014 ob 08:46
SDS nikoli več, je pa sila zanimivo to, kako sta spremenili
mneje o tem SLS in NS.i (SKD), ki bi kar na enkart spet
sodelovali v vladi dosmrtnega predsednika SDS-a Ivana
Janeza Janše !

šurda

Za NSl me ne preseneča,presenetil me pa je Bogovič,ki je zaradi Janše odšel iz koalicije
(KPK poročilo),sedaj,ko je pa pravnomočno obsojen,ga pa sploh to ne moti ampak izjavi,da mu je pomemben program,ki ga lahko uresničuje.....mislim pa,da mu diši ministrsko mesto in sladka moč oblasti.
bigdik
# 05.05.2014 ob 08:44
Popolnoma vseeno je, če imamo proporcionalni, večinski ali kakršen koli volilni sistem, če pa so
ljudje, ki so izvoljeni skorumpirani, neetični, nemoralni itd. Šele takrat, ko bo izvoljenim bolj mar za državljane in državo kot pa za lastne stranke in osebne koristi se lahko nadejamo boljših časov. To je moje mnenje.
šurda
# 05.05.2014 ob 08:30
Spoštovane in Spoštovani !
SDS nikoli več, je pa sila zanimivo to, kako sta spremenili
mneje o tem SLS in NS.i (SKD), ki bi kar na enkart spet
sodelovali v vladi dosmrtnega predsednika SDS-a Ivana
Janeza Janše !
Temu se reče vse za to, da si na oblast, ne glede na to
ali jo vodi obsojeni prevarant !
zowie
# 05.05.2014 ob 10:18
Nihče ne omenja izjave g.Janeza Janše: " Rok trajanja Alenke Bratušek bo premosorazmeren dolžini njenega krila".
Možakar je imel kar prav.
kajtimara
# 05.05.2014 ob 08:24
Lepo je tole zrihtal Janković, ki se boji aresta. Ko je začelo iti dobro gospodarstvu, ga je bilo treba pohabiti. Se mi zdi, sta tole natuhtala skupaj z Ivanom, pa se jima nikakor ne izide.

Sicer pa, kdaj bosta oba dobila celici na Dobu?
daresi
# 05.05.2014 ob 11:52
Kdor bo na naslednjih volitvah volil katerokoli novo stranko je ... bedak, kaj pa drugega.
stojan1111111
# 05.05.2014 ob 09:38
Menim da bi presednik vlade moral imeti pravico zamenjeti ministra ali kakšneg drugeg človeka v vladi brez obrazložitve in ga postaviti na manj zahtevno mesto?
gesan
# 05.05.2014 ob 08:11
SamoRes
# 05.05.2014 ob 08:00
Čemu volitve? Saj nimamo koga volit. Vsi, ki so na razpolago pa so že vodili državo. To je isto, kot bi vzel gate iz koša za umazano perilo in rekel, da si se preoblekel.
---------------------------------

Lepše nisi mogel napisat!
Sicer se nekaj dogaja, da se ustanavljajo nove sveže skupine, ki pa imajo prostora v medijih ravno tolko skoraj kot nič.
Vsak dan smo bombandirani od ena in istih fac, ki so umazano umazani iz svoje poltične kariere ali bolje rečeno "politikanstskega karierizma", non stop neka kregarija med ustaljenimi "našim&vašimi", ki so skupaj gledano oboji isti skurjeni šmorn, ki nas ima za norca že vsa leta...

Kdaj bo konec tega bombandiranja?
Tudi mediji bi lahko veliko naredili, če bi pozornost preusmerili k svežim idejam in bi precej manj časa in prostora namenili tistim, ki bi že morali sedet v zaporu.
Tako pa jim nastavljate nič drugega kot štango za njihov lastni populizem.

Zakaj sploh hodite na neke tiskovke tistih, ki so to državo dokazano spravili s svojo lažnivostjo v propad?!
A je res potrebno tolikokrat poslušat ene in iste stereotipe, ki so plod bolanih depresij oseb, ki se počutijo dobro samo, če dobijo državo za igračko v svoje roke, da se lahko z njo špilajo po mili volji.
In če je ne dobijo se mečejo ob tla in histerično tulijo...

Naj bodo "pomembni" samo še toliko, kolko bodo plačali za vse kar so s svojim neumjem zapravili tej državi.
gregorsu
# 05.05.2014 ob 15:37
DZ se bo z odstopom Bratuškove seznanil v četrtek

ufff, to bodo presenečeni v četrtek, ko se bodo seznanili... neučinkovitost demokracije pač...
SLOBloodPatriot
# 05.05.2014 ob 09:51
Kaj če bi mi MMC forumaši ustanovili eno politično stranko zdaj pred volitvami? Izgubiti itak nimamo kaj.
vojnaslo91
# 05.05.2014 ob 09:42
fah-q # 05.05.2014 ob 09:30

Hanžek recimo ima kake povezave? Kdo v njegovi stranki je "kontaminiran"?
-----------------------------------------------------
Pa dobro, kam boš ti pa zdaj Hanžka vtaknil? Za financ ministra?
rundek
# 05.05.2014 ob 21:32
Alenka Bratušek premierka, Tina Komel ministrica. Dno smo dosegli, zdaj gremo lahko le gor.
lintvern2011
# 05.05.2014 ob 10:35
Jaz pa na trenutno situacijo gledam malo drugače: po mojem mnenju je vse skupaj itak samo farsa za naivce. Ta t. i. odstop PV in ponoven vstop Jankovića je vse le del dogovorjene igre, ki jo (ne)spretno režirajo na že znani lokaciji. Navidezen spor v največji levi stranki, navidezna ločitev na dve struji in potem - hip, hip, hip, strašni trik - iz ene nastaneta dve (levi) stranki. V bistvu gre le za "delitev matične celice" z namenom razvoja in rasti, širitve. In kako enostavno simptomatično, prav pravljično sovpadajoče - tik pred novimi volitvami. Eh, izmislite si že kaj bolj izvirnega! Se vidi, da režiserji iz ozadja postajajo senilni starci. Vse ostalo je le cenena šminka.
kcn
# 05.05.2014 ob 10:15
ohranitev suverenosti, večja stabilnost javnih financ in izboljšanje gospodarskih kazalnikov.

Propaganda s polno paro naprej. Poneumljanje naroda, ki še vedno z lahkoto spije vsako gnojnico LOL
Kekec99
# 05.05.2014 ob 09:20
A. Bratušek: "Če res vsi mislijo, kar govorijo, gremo na volitve pred poletjem."

A kaj ko vsi vemo da govorijo eno, delajo drugo, mislijo pa nekaj čisto tretjega.
olen
# 05.05.2014 ob 09:11
Jaz pa mislim, da ni pametno da so volitve tako kmalu...Rad bi da bi imeli kakšno alternativo tako na levi kot desni... In da se vsaj sprejme preferenčni glas
Cvicek
# 05.05.2014 ob 12:12
Ne bo volitev. Prvo morajo še medijsko dvigniti "nove obraze".
Jakob Mali
# 05.05.2014 ob 10:23
Čemu volitve? Saj nimamo koga volit. Vsi, ki so na razpolago pa so že vodili državo. To je isto, kot bi vzel gate iz koša za umazano perilo in rekel, da si se preoblekel

Se bo treba mal aktivirat, kje kandidarat, narediti stranko....ležat na kavču in stokat kako so drugi bedni je najlažje...narediti kaj konkretnega je veliko težje...
vojnaslo91
# 05.05.2014 ob 09:58
fah-q # 05.05.2014 ob 09:51

DZ še ni prejel odstopne izjave
V gavni pisarni DZ-ja odstopne izjave sicer še niso prejeli, so za MMC dejali v službi DZ-ja za odnose z javnostmi.
-------------------------------------------------------------------
Baje je Alenka odstopila... kdo bo pa vodil vlado dokler ne bo nove vlade?

Nimam nič proti Hanžku. Sigurno bi bilo dobro, če bi bil zravno ko sestavljajo zakone... pa da bi imel kakšen vpliv na to.

Sam kot ključnega moža za zagon slovenskega gospodarstvo ga ne vidim. In brez uspešnega gospodarstva tud sociale ne bo...
olen
# 05.05.2014 ob 08:28
Ko bi zmagal enkrat razum in ne petelinjenje tu in v parlamentu...

Zadovoljen bi bil če se za začetek uvede vsaj preferenčni glas, s tem imamo pa možnost da se na levi in desni znebimo tistih ki jih imamo dovolj
Sugar Skull
# 05.05.2014 ob 12:09
Izjava Igorja Lukšiča: "Dejstvo je, da je sedanja vlada pustila Slovenijo v bistveno boljšem stanju kot prejšnja..."

Dejstvo je g. Lukšič, da imamo skoraj 130,000 brezposelnih. Dejstvo je, da se naš dolg zaradi balasta, ki sliši na ime nekoristna in nepotrebna državna administracija, povečuje kot testo za krofe. Dejstvo je, da nam mladi v tisočih odhajajo v tujino, ker tukaj ne morejo preživeti. Dejstvo je, da imamo na žalost v SLO dovolj naivnežev, ki bodo še vedno volili iste nesposobneže, ki nas uničujejo že leta. Dejstvo je, da bo po nesposobnih vladah v zadnjih 10-ih letih na oblast prišla še ena, mogoče še bolj nesposobna.

Mogoče bi nam bilo bolje, če vlade sploh ne bi imeli?
ZETAC
# 05.05.2014 ob 10:11
Naša politika je samo odslikava stanja v naši družbi, kjer poštenost, delo, sočutje do sočloveka ne pomenijo kaj dosti. Volitve kakšen mesec prej ali kasneje je vseeno. Očitno še ni prišel čas streznitve v naši družbi, ki pa bo slej ko brej neibežen in kasneje ko bo, bolj nas bo glava.
TarzanPahor
# 05.05.2014 ob 09:48
vojnaslo91
# 05.05.2014 ob 14:05
K_ris # 05.05.2014 ob 13:53

Visoki davki, visoka sociala... to je Skandinavija?
Gledamo samo tisto, kar nam paše?
Kako pa je s privatizacijo, lastništvom, uravnilovko?

Se strinjava, da tisti, ki veliko prispeva v državno blagajno mora biti grozno bogat?
In to nima nič veze z TRS (ekološki socializem)?

Opomba: Če je vprašaj v stavku, to ne pomeni da zahtevam odgovor od tebe.
trdnjava
# 05.05.2014 ob 13:33
Kučana in Kovača pa je fotograf ujel v čokoladnici v pasaži Maximarketa. Božo Kovač je bil tajnik Foruma 21. Zanimivo je, da je Kučan po tem srečanju odšel v predsedniško palačo. Tam pa je doma - Borut Pahor.
Torej Kučan na volitve še ni pripravljen.
Ker je bila AB samo marioneta Kučana ter Zemljariča & CO., v resnici ni odstopila, ampak so ji le odstrnili vrvice za uprvljanje, saj je ta vloga v lutkovni predstavi končana. Veliki upravljalci marionetnih strank in marionetnih liderjev Milan Kučan in njegovi ostareli lutkarji Toš, Bavcon, Zemljarič, Isajlović in seveda Män-cinger za naslednjo lutkovno predstavo že navezujejo nove lutke tipa Šoltes in Cerar, saj se mora prevarantska predstava nadaljevati, ker ovce tako hočejo ali "Želeli ste, poslušajte!". Ti otareli komunisti so v resnici "veliki" državniki in moneyžerji samo po zahrbtnosti in spletkarjenju, v resnici pa so "špilferderberji", ki Sloveniji v mednarodni konkurančni tekmi stalno zabijajo avtogole
jerrome
# 05.05.2014 ob 12:10
SDS po Janševi obsodbi: Stranka lahko vodi vlado tudi brez Janše
Dosegli so samo to, da opozicijski prvak najbrž začasno ne bo mogel opravljati javne funkcije. Vse drugo je kljub velikemu medijskemu pritisku padlo v vodo: od morebitne zamenjave na vrhu SDS in izstopov iz stranke do strmoglavljenja podpore. Celo več. Zdi se, da SDS še nikoli ni bila tako močna in enotna, pa tudi najbolj nejeverna javnost spoznava, da gre za zaroto. Ne samo na podlagi indicev, ampak zaporedja dejanskih dogodkov, ki nikakor ne morejo biti naključni.
prešern
# 05.05.2014 ob 11:49
cufer ko je bil se na nlb je sedel po kreditnih odborih

toliko
vojnaslo91
# 05.05.2014 ob 11:38
ti-ne # 05.05.2014 ob 11:30

...
"Rast kreditov v višini 28 odstotkov poprečno letno je vzrok za slabe terjatve v slovenskih bankah," je poudaril Marko Golob.
...
--------------------------------------------
http://www.finance.si/8355154/Kdo-si-upa-Marko-Golob
Naj nekdanjega člana AUKN Marka Goloba raje še enkrat spomnimo na njegov ukaz trem državnim podjetjem, da sodelujejo v dokapitalizaciji NKBM - za katero pa je bilo dovolj povpraševanja med tujimi vlagatelji, ki bi danes lahko tudi nosili breme sanacije banke.
Janček
# 05.05.2014 ob 10:24
Bratuškova spet zavaja, kaj pa bo ona sploh počela na volitvah pred poletjem, ko pa še svoje stranke nima, da o programu sploh ne govorimo itd. Pri nas postaja že simptomatično, da se razni "nastavljenci" s svetlobno hitrostjo poberejo z raznih funkcij in komisij, ko opravijo svoje umazano delo oziroma svoje "poslanstvo".
kcn
# 05.05.2014 ob 10:12
Sodeč po sposobnosti, odzivnosti in hitrosti te vlade do junija ne spravs skupi niti kandidatne liste niti programa. Mona!
jernejU
# 05.05.2014 ob 10:05
Vse skupaj je ena velika burleska. Naj že enkrat nehajo gledati na svojo rit in naj skupaj nekaj naredijo za SVOJO državo in državljane, ki samo trpijo/trpimo zaradi njihovih otročarij.
BACK
# 05.05.2014 ob 09:11
V popvprečju ena "vlada" zdrži max 2 leti od osamosvojitve :) glede na to da so ene te iste face skos okoli korita, je jasnno, KAJ nam pravzaprav vlada....banč of kirminals ;)
Binder Dandet
# 05.05.2014 ob 08:48
@Danger_Mouse:
"Znamo in zmoremo se zapufati 1 milijon EUR na uro. "

Pa vendarle je treba AB priznati, da je velik del njene zadolžitve enostavno račun, izastavljen za preteklo pijačo in jedačo (=banke). In ta bi naj bil kao enkraten, čeprav mislim, da nas še druga polovica čaka. Poleg tega omenjaš 8 milijard, javni dolg menda ni za toliko zrastel? Kar so starih zadolžitev z novimi pokrivali, ne vpliva na ustvarjanje novega dolga.
mikitr
# 05.05.2014 ob 21:43
Drage Slovenke, naš čas šele prihaja!!!!??????????????????????????Naj
bolje ,da začnem pakirati,bogi mi.
generusus
# 05.05.2014 ob 21:39
"Ena boljših predsednic vlade (in predsednikov) do sedaj.
Na volitvah bo sigurno prišla v parlament."


Moje mnenje je ravno obratno. Menim, da je bila vlada AB najslabša vlada od osamosvojitve do sedaj. Pravzaprav se jim je ponesrečilo vse česar so se lotili. Spomnimo se samo fiaska v zvezi z nepremičninskim davkom. Edini ukrep je bil dvig davka, a to je administrativni ukrep, ki ga zna narediti kdorkoli.
kroksi
# 05.05.2014 ob 21:17
Bratuškova ob odhodu: Drage Slovenke, naš čas šele prihaja

Česa? Prave kraje?
mj
# 05.05.2014 ob 13:43
@kris
A ti veš, da imajo Skandinavci delujoč kapitalizem in tržni sistem. Primerjava bi bila boljša z Bosno, ki ima ene najvišjih prispevkov v Evropi pa so pred meseci gorela bosanska mesta, ker jim je crknila celotna sociala. Se pravi ti bi reševal Bosno še z višjimi davki, da bi dosegel Skandinavce. Sociala je lahko samo toliko močno, kolikor je močno gospodarstvo, vse drugo je lažna sociala.
Magik
# 05.05.2014 ob 12:48
seveda hoče Bratušek da so volitve čimprej, saj bo do jeseni zmanjkalo denarja za plače javnega sektorja.. Vlada, ki bo opravljala le tekoča opravila pa se ne bo smela nanovo zadolževat... Zato imajo levi spet pripravljene nove stranke, ki bodo predstavljale ZARES novo politiko in bodo nič krivi za polom Bratuškega zadolževanja... Kolikorat gre osel na led??
Anonimni12
# 05.05.2014 ob 12:14
SamoRes
# 05.05.2014 ob 08:00 Prijavi neprimerno vsebino
Čemu volitve? Saj nimamo koga volit. Vsi, ki so na razpolago pa so že vodili državo. To je isto, kot bi vzel gate iz koša za umazano perilo in rekel, da si se preoblekel. Na desni lahko izbirajo med kriminalcem in njegovima satelitoma, na levi še ni novih strank, sredina pa ne obstaja. To je katastrofa. (kopiram komentar praslovana na enem izmed portalov)
-------

Jst bi pa rekel čemu volitve, ce so po istem sistemu. Imamo se za idijote. Definicija idiotizma je da ob istih spremenljivkah ponavljas vajo in pricakujes drugacen rezultat. Najprej je potrebno spremeniti volilno zakonodajo, sicer ne bo cez 2 leti nic drugace.

najprej je treba zagotoviti, da se ne voli toliko stranko, kot posameznika. le na ta nacin, bodo posamezniki odgovarjali volivcem in sele potem stranki ki ji pripadajo. Zato je tu na mestu ideja o dvokroznem vecinskem sistemu (pozor ni isto kot enokrozni. lahko se porazenci prvega kroga zdruzijo proti vodilnemu in zmaga drugi, tako da ni nujno da bi imeli taka razmerja kot jih omenjajo mediji). Poleg tega bi lahko uvedli kombiniran sistem, kjer bi recimo 60 poslancev volili direktno (sj to si zelite tisti, ki hocete neposredno demokracijo - kaj je bolj neposrednega kot to) ostalo po strankarski pripadnosti. Dodatno bi morali omogociti odpoklic poslanca na referendumu.

proporcionalen sistem kot ga imamo ali pa neka bluzenja o visjem pragu ipd, ne resjo nicesar konkretno. Visji prag avtomaticno onemogoci vstop v parlament manjsim strankam (garantiram, da bi ljudje kot so Cerar, šoltes ipd, v primeru vecinskega sistema ziher prisla v parlament, v primeru proporcionalnega pa ... ce drugega bosta morala ponuditi 88 kandidatov, ki bodo ali neznanka ali pa macek v zaklju kot so bili poslanci PS in DL), proporcionalnost pa omogoca se vecjo strankokracijo. Ne hvala za tak sistem. Cudi pa me, da zagovorniki neposredne demokracije ne pograbijo vecinskega sistema, kjer se najbolj neposredno volis osebo in ne stranke.
jerrome
# 05.05.2014 ob 12:03
vojnaslo91
# 05.05.2014 ob 11:45
K_ris # 05.05.2014 ob 11:41

Pa je bilo takrat tveganje veliko? Krediti, ki jih danes imenujemo slabi... so bili takrat dobri.
trdnjava
# 05.05.2014 ob 11:40
Strašno mi je zabavno, da se tale faliranka brez sramu podpisuje z magistra znanosti, medtem ko je bolj pomembno vprašanje to, da pri nas magistri znanosti govorijo angleščino kot neki ruski mafijci z plonk listkom.
Kazalo