Brezigarjeva trdi, da spisa ni pogledala. Foto: MMC RTV SLO
Brezigarjeva trdi, da spisa ni pogledala. Foto: MMC RTV SLO

"Sama nisem zahtevala vpogleda v spis, spisa nisem pogledala in z njegovo vsebino nisem seznanjena," v svojem odgovoru pravosodnemu ministru Alešu Zalarju zatrjuje Barbara Brezigar. Minister Zalar jo je namreč prosil za pojasnilo glede vpogleda v spis zaradi novinarskih vprašanj.
Minister v pismu Brezigarjevi, ki ga danes navajata tudi časnika Delo in Večer, pojasnjuje, da je "zaradi objektivne informiranosti javnosti nujno, da pojasnite vse relevantne okoliščine v zvezi z vprašanji, ki jih postavljajo mediji". Zanimalo ga je, ali je bil v zadnjem obdobju kadar koli opravljen vpogled v tožilski spis v zadevi Patria od tožilca, ki mu zadeva Patria ni dodeljena v delo. Poleg tega ga zanima, kdo je takšen vpogled opravil, kdaj ter na kakšni pravni in dejanski podlagi. Minister je od Brezigarjeve pričakoval tudi pojasnilo, "ali ste bili z morebitnim vpogledom v tožilski spis seznanjeni oziroma ali ste sami zahtevali spis v vpogled".
Javor Pajenkova želela dodatna pojasnila
"Vodja oddelka za državnotožilski strokovni nadzor pa se je na podlagi informacij v medijih, da je bil obtožni predlog kratek čas po njegovi vložitvi spremenjen in dopolnjen, ne da bi o tem pristojna državna tožilka z dopolnitvijo operativnega poročila obvestila Vrhovno državno tožilstvo RS, odločila za pridobitev določenih podatkov zaradi morebitnega nadaljnjega odločanja," piše Brezigarjeva.

Po vpogledu v spis je vodja oddelka za državnotožilski strokovni nadzor Sanja Javor Pajenk prosila pristojno državno tožilko Branko Zobec Hrastar za določena pojasnila, ki jih še ni prejela.
Zanimali naj bi ju popravki
Kot poročata časnika, naj bi spis v zadevi Patria pregledovali vrhovna državna tožilka in vodja oddelka za državnotožilski strokovni nadzor Javor Pajenkova. Delo navaja, da naj bi pregledali le del spisa oziroma le tiste dele, ki jih je popravila višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar.

Zobec Hrastarjeva je 10. avgusta letos, štiri dni po tem, ko je na Okrajno sodišče v Ljubljani poslala obtožni predlog proti Jožetu Zagožnu, Ivanu Črnkoviču, Walterju Wolfu, Tonetu Krkoviču in Janezu Janši, na omenjeno sodišče poslala popravek pisnih napak v predlogu in prekvalifikacijo kaznivega dejanja poskusa v sostorilstvo kaznivega dejanja prejemanja daril za nezakonito posredovanje.

"Tožilci bodo nadaljevali delo do izteka mandata"
Na ministrstvu za pravosodje pa so se odzvali na izjave tožilcev na odboru DZ-ja za notranjo politiko o ukinitvi skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Zagotavljajo, da bodo člani nadaljevali delo do izteka mandatov. Širjenje dezinformacij je po njihovem mnenju nepotrebno, z novim zakonom pa napovedujejo ustanovitev t. i. 12. tožilstva z večjim številom novih državnih tožilcev.

Vlada bo tako po mnenju ministrstva zagotovila zadostno število specializiranih tožilcev, kar generalni državni tožilki do zdaj ni uspelo. Generalna državna tožilka do zdaj ministrstvu ni predlagala sprememb glede števila tožilcev v posebni skupini, so pojasnili na ministrstvu. Po odredbi bodo skupino morali sestavljati vodja skupine, sedem tožilcev in dva pomočnika, medtem ko naj bi v specializiranem oddelku, pristojnem za kazniva dejanja, ki jih storijo uradne osebe, zaposlene na policiji, ali druge uradne osebe, delovali en vodja, en tožilec in pomočnik.

Ministrstvo: Brezigarjeva bi morala izrabiti vse možnosti
Ministrstvo se sklicuje na navedbe vodje skupine, da skupino za pregon organiziranega kriminala sestavlja šest tožilcev. Naloga generalne državne tožilke je, da zagotovi polno zasedenost in zadostno število specializiranih državnih tožilcev v omenjeni skupini in s tem izrabi vse možnosti za učinkovit pregon organiziranega kriminala, so še zapisali.