Barbara Brezigar naj bi odredila nadzor nad delom Branke Zobec Hrastar, kar na tožilstvu zanikajo. Foto: MMC RTV SLO
Barbara Brezigar naj bi odredila nadzor nad delom Branke Zobec Hrastar, kar na tožilstvu zanikajo. Foto: MMC RTV SLO

Generalna državna tožilka naj bi odredila notranji nadzor nad delom vrhovne tožilke Zobec Hrastarjeve, ki obravnava tudi zadevo Patria. Brezigarjeva to zanika.

Sobotno Delo, v svoji raziskavi navedb časnika Mladina, se sklicuje na neuradne, a zanesljive informacije, po katerih naj bi nadzor opravila vrhovna državna tožilka Sanja Javor Pajenk, ki je sicer vodja oddelka za državnotožilski strokovni nadzor. Javor Pajenkova je v skladu z zakonom o državnem tožilstvu za nadzor pristojna, vendar je lahko spise pregledala zgolj na podlagi pisnega pooblastila generalne državne tožilke.

Da bi generalna državna tožilka Barbara Brezigar tak nadzor odredila, na vrhovnem državnem tožilstvu po pisanju Dela eksplicitno zanikajo. V svojem odgovoru na novinarska vprašanja so zapisali še, da je morebitni notranji nadzor stvar tožilstva in ne medijev.

Morebitne nepravilnosti in vplivanje na delo tožilke?
Glede na odsotnost vrhovne državne tožilke Branke Zobec Hrastar v omenjenem časniku izražajo tudi dvom, ali je bil celoten postopek izveden zakonito in v skladu s postopki, "ostaja pa tudi vprašanje, ali sta bila dostop do spisa in njegov pregled opravljena v skladu s predpisi, ki zelo natančno urejajo, kako mora potekati takšen postopek".

Zadevo je komentiral tudi nekdanji višji državni tožilec Boštjan Penko: "Če je to res, potem je popolnoma enako kot v mojem primeru. Ta vzorec je poznan." O Zobec Hrastarjevi je dejal, da je odlična in strokovna tožilka, ki po njegovem mnenju ni delovala politično. Svoj komentar je sklenil: "Po moji presoji gre za nedopustno in neposredno vplivanje na delo državnega tožilca, kar je protizakonito in protiustavno."