Janez Janša odločno zavrača vsakršno vpletenost v nakup Patriinih oklepnikov. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša odločno zavrača vsakršno vpletenost v nakup Patriinih oklepnikov. Foto: MMC RTV SLO

Slovenija je sklenila približno dvajsetkrat večje pogodbe, za gradnjo avtocestnega križa recimo, kjer je bilo korupcije za milijarde, vaša komisija pa se ni niti za sekundo zganila.

Janez Janša Dragu Kosu
Drago Kos
Drago Kos zavrača očitke, da naj bi namerno speljal tok preiskave proti Janezu Janši. Foto: BoBo

Kakšen predsednik vlade ste pa bili, če se je sklepala največja pogodba v Sloveniji, pa vas to ni zanimalo.

Drago Kos Janezu Janši
Pogledi Slovenije
V premierni oddaji Pogledi Slovenije je potekala vroča polemika o aferi Patria. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

Nekdanji premier je v novi oddaji Pogledi Slovenije znova poudaril, da ne ve, kaj piše v obtožnem predlogu, ker ga še ni prejel. "Smo zelo čudna država, ko novinarji prej dobijo obtožni predlog kot obtoženi. Če bi se to zgodilo Gregorju Golobiču, bi vsi pisali, kako je to mogoče," je prepričan Janša. Dodal je še, da je Mladina že večkrat objavljala ponaredke in da se trenutno nahajamo v absurdnem položaju.

Vpletena tudi Rop in Drnovšek?
Janša je še pojasnil, da je ključen dokument v tej zadevi načrt Patrie za pridobitev poslov v Sloveniji, v katerem naj bi bila omenjena tudi Anton Rop in Janez Drnovšek, kot politika, ki ju Patria v Sloveniji že obvladuje. "Ko se je posel sprejemal, se s patriami nisem ukvarjal, zdaj se pa moram. Če bi hotel vplivati na izbor, bi moral sugerirati Erjavcu, v kar se pa nisem vmešaval," zatrjuje.

Afera Patria ne more biti konstrukt
Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je prepričan o strokovnosti in neoporečnosti obtožnice, saj je dvajset let delal kot kriminalist in še ni videl obtožnice, sestavljene le na indicih, kot je obtožnico in morebitni sodni proces proti Janši opisal Lojze Ude s pravne fakultete.

"Afera Patria ne more biti konstrukt, ker je pri zadevi delala mednarodna skupina preiskovalcev in bi v primeru konstrukta prišlo do odstopanj pri zbranih dokazih, tako pa so preiskovalci iz Slovenije, Finske in Avstrije prišli do istih povezav, ki so podlaga za obtožnico proti Janezu Janši," še meni Kos.

Kos zanika izvoz afere na Finsko
"To je čista neumnost," odgovarja Kos na očitke, da je izvozil afero Patria na Finsko. "Na Finsko nisem šel samoiniciativno, temveč so me povabili njihovi preiskovalni organi. S seboj sem imel seznam oseb, ki so bile povezane s poslom Patrie v Sloveniji, na katerem pa ni bilo ne Janše, ne Erjavca in ne Gutmana. Bil sem edini, ki vas je branil, čeprav vam je to smešno," zatrjuje Kos Janezu Janši.

Janša vztraja, da je Kos finskim preiskovalcem podal različico, kot je bila zapisana v poročilu Sistemske tehnike, ki jo je napisal njegov brat Miran Kos, "česar pa seveda Fincem ni povedal". Potem ko je Janša zanikal prijateljstvo z Darkom Njavrom, mu je Kos odvrnil, da je očitno v hudi stiski, glede na to, da prijateljem obrača hrbet.

Janša bo tožil Kosa
"Gospod Kos, jaz vas bom tožil. Če mi boste na sodišču dokazali, da sem sošolec tega brigadirja, ki je bil v tej zgodnji komisiji, vam plačam kosilo in vse sodne stroške. Če boste dokazali, da sem pritiskal na ministra za gospodarstvo Vizjaka, da podpiše protidobave v primeru patrij, vam plačam dvakrat toliko, in če boste dokazali, da sem bil kadar koli osebni prijatelj gospoda Njavra, vam tudi plačam vse to," je Janša napovedal tožbo Kosu, ki pa mu je odvrnil, da bo s tem zagotovo prišel v Guinnessovo knjigo rekordov, glede na število tožb, ki jih je že vložil.

Se je Kos izdajal za uslužbenca Sove?
Na Janševe obtožbe, da se je, da bi pridobival informacij od vojakov zato, da bi očrnil njega, ki je bil takrat še obrambni minister, nepooblaščeno predstavljal za Petra Šerka iz Sove, je Kos odgovoril le, da so posnetki o tem nastali z nezakonitim prisluškovanjem, obtožbe pa ni zanikal.

Od partije do Patrie
Dejan Kaloh avtor knjige Od partije do Patrie je zagotovil, da je do afere prišlo z namenom diskreditiranja Janeza Janše. "Prek ljudi, ki jih obvladuje nekdanji predsednik države Milan Kučan, je prišlo do velikega poka," kar dokazuje, da gre za zaroto levice, je še dodal.

Brezigar: Zmeraj sem se odzvala na politične pritiske
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar na obtožbe, da je premalo zaščitila tožilko Branko Zobec Hrastar pred ostrim odzivom Janše, odgovarja, da v podobnih situacijah do zdaj ni bilo nobenih zahtev po njenem odzivu. "Jaz merim vse z istimi vatli," zatrjuje Brezigarjeva in dodaja, da se je zmeraj odzvala na politične pritiske na tožilce.

Generalna državna tožilka je še povedala, da je Zobec Hrastarjeva z vložitvijo obtožnega predloga opravila svoje delo in da morajo tožilci javni odziv na svoje delo pogosto "vzeti v zakup".


Zalokar Oražmova pozvala Janšo k odstopu s poslanske funkcije
Poslanka Zaresa Cvetka Zalokar Oražem meni, da bi se Brezigarjeva kljub vsemu morala odzvati na Janševe obtožbe zoper tožilko. Prepričana je, da ima ravno Brezigarjeva dvojna merila. Ob tem je še Janšo, zaradi domnevnega pritiska na tožilko in sodišče, pozvala k odstopu s poslanske funkcije. SDS-ov poslanec ji je odvrnil, da je zanimivo, da ga ravno ona kot poslanka stranke Zares poziva k odstopu in da če bi imel kakšen vpliv, obtožnica ne bi prišla najprej do medijev, da bi se izvajal medijski linč.

Slovenija je sklenila približno dvajsetkrat večje pogodbe, za gradnjo avtocestnega križa recimo, kjer je bilo korupcije za milijarde, vaša komisija pa se ni niti za sekundo zganila.

Janez Janša Dragu Kosu

Kakšen predsednik vlade ste pa bili, če se je sklepala največja pogodba v Sloveniji, pa vas to ni zanimalo.

Drago Kos Janezu Janši