Na zavodu za zaposlovanje se povečuje število trajno brezposelnih. Foto: BoBo
Na zavodu za zaposlovanje se povečuje število trajno brezposelnih. Foto: BoBo

Število delovno aktivnih ljudi se zmanjšuje. Najbolj kritične skupine brezposelnih ostajajo mladi in starejši nad 55 let. Težnje kažejo, da se povečuje število brezposelnih, starih od 30 do 40 let. Tistih najbolj usposobljenih in najbolj pripravljenih za delo.

Število prijavljenih brezposelnih mladih do 29 let se je od oktobra 2008 do 2013 zvišalo za skorajda dvakrat. Ampak ko pogledamo starostno skupino od 30 do 39 let, ugotovimo, da se je v istem časovnem obdobju število nezaposlenih z 11 tisoč na zvišalo na skoraj 28 tisoč.

"Mislim, da imamo tukaj velik problem. Očitno je, da se brezposelnost ne pojavlja več v valovih, po starostnih skupinah, ampak je že prekrila vse starostne skupine," pravi sindikalist Goran Lukič.

Največji del te starostne skupine predstavljajo tisti, ki so delovne izkušnje nabirali z delom prek študentskega dela. Gre za skupino ljudi, o katerih se zelo malo govori.

"Nihče se ne ukvarja s temi. In pravzaprav ukrepi za mlade, za katere sem prepričan, da so učinkoviti, so zelo dobri, če si star 25 let. Če si star 30 let, pa je to praktično katastrofalna novica. Tukaj bi se lahko pogovarjali o medgeneracijski solidarnosti in mladi bi se lahko zavedali, da je država do njih izrazito prijazna. Na neki način žrtvuje malo starejše skupine," meni profesor Miran Lavrič.

In kako na ministrstvu za delo, kjer pripravljajo ukrepe aktivne politike zaposlovanja, odgovarjajo na očitke o tem, da je skupina med 30. in 39. letom spregledana?

"So določene prioritetne ciljne skupine. Vendar nikakor ni, da te ljudje tudi ne bi bili upravičeni do samih različnih oblik aktivne politike zaposlovanja," je pojasnila ministrica Anja Kopač Mrak.

Programi se bodo po novem določali glede na čas trajanja posameznikove brezposelnosti. Na zavodu se namreč povečuje število trajno brezposelnih. Gre za skupino ljudi, ki je brez zaposlitve več kot leto dni.

Urška Valjavec, Radio Slovenija