Koalicijski poslanci naj bi pokazali veliko razumevanja in podpore za vladne predloge varčevanja
Koalicijski poslanci naj bi pokazali veliko razumevanja in podpore za vladne predloge varčevanja "pri sebi", je dejal premier Janez Janša. Foto: BoBo

Ukrepi, ki jih namerava izvesti vlada, tako po Janševih besedah niso drastični, ampak blagi, in so jih do zdaj sprejele "že praktično vse evropske države". Ukrepi so blagi glede na stanje, v katerem je Slovenija, je poudaril in dodal, da jih je treba sprejeti zdaj, sicer bo čez leto dni treba ukrepati ostreje.

Iskali bodo rezerve, ki bi ukrepe omilili
Pri tem naj niti še ne bi šlo za predloge, ampak le za pogajalska izhodišča, da bi lahko v socialnem dialogu poiskali rezerve, ki bi ukrepe omilile, je pojasnil premier, ki je bil gost oddaje TV Klub POP TV-ja.

Plače bodo šle navzdol
V zvezi s konkretnimi predlogi varčevanja je omenil zniževanje plač v javnem sektorju, kjer naj bi vlada najprej odpravila plačna nesorazmerja, nato pa bo sledilo linearno znižanje. Prav tako naj se ne bi poslabšala kakovost zdravstvenih storitev, saj je Janša prepričan, da je v zdravstvu še dovolj rezerv.

Stanje na področju šolstva pa se bo vrnilo na tisto pred desetimi leti, ko "slovensko šolstvo ni bilo nič slabše", je še pojasnil. Prav tako naj vlada ne bi varčevala pri najbolj ranljivih skupinah državljanov, ampak pri sebi, za kar naj bi bilo med koalicijskimi poslanci veliko razumevanja in podpore.