Slovenija
Miro Cerar
Predsednik vlade Miro Cerar je poudaril, da Slovenija ni samo Slovenija v okviru svojih meja, ampak jo tvorimo vsi Slovenci po svetu, in ocenil, da je treba še bistveno izboljšati nekatere vidike sodelovanja z rojaki po svetu, tako na področju kulture, gospodarstva, športa, izobraževanja in vsega drugega, kar nas povezuje. Foto: BoBo

Dodaj v

Cerar: Naše rojake po svetu potrebujemo, ker lahko prek njih Slovenija vstopa v svet

Teden srečevanja Slovencev iz sveta in zamejstva
4. julij 2015 ob 14:34,
zadnji poseg: 4. julij 2015 ob 14:44
Ptuj - MMC RTV SLO

Teden srečevanja Slovencev iz sveta in zamejstva s predstavniki vlade in drugih državnih institucij je na Ptujskem gradu dosegel vrhunec s sejo sveta vlade za Slovence po svetu, ki jo je sklical premier Miro Cerar.

Predsednik vlade Miro Cerar je poudaril, da Slovenija ni samo Slovenija v okviru svojih meja, ampak jo tvorimo vsi Slovenci po svetu, in dodal, da je treba še bistveno izboljšati nekatere vidike sodelovanja z rojaki po svetu, tako na področju kulture, gospodarstva, športa, izobraževanja in vsega drugega, kar nas povezuje.

"Po eni strani bomo pristopili k prenovi dosedanje strategije sodelovanja s Slovenci po svetu, po drugi strani pa, kar se mi zdi veliko pomembneje ta trenutek, izboljšali nekatere komunikacijske kanale ter skušali z izboljšanjem delovanja državnih inštitucij okrepiti sodelovanje. Naše rojake po svetu potrebujemo, ne le zato, ker so del našega naroda in domovine, ampak tudi zato, ker lahko prek njih Slovenija vstopa v svet in ker lahko tudi oni najdejo v Sloveniji priložnosti za svoje delovanje," je še dejal premier.

Minister za Slovence po svetu in v zamejstvu Gorazd Žmavc je dodal, da bodo v prihodnje skupaj z rojaki zunaj meja še bolj povezano iskali nove poti in rešitve. Ob tem je poudaril, da zunaj Slovenije živi okoli pol milijona Slovencev.

"Gre za velike ambasadorje in ljudi, ki so trdoživo zagovarjali svojo identiteto in se mnogi med njimi v svojih novih domovinah tudi uveljavili," je dejal Žmavc in dodal, da sta si s premierjem Cerarjem po pogovoru dala mandat do konca letošnjega leta, da pripravijo določene programske dejavnosti za spremembo sodelovanja, da bi čim bolj krepili sodelovanje z mlajšimi generacijami.

Preveč birokracije
Predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič je opozoril na nekaj stvari, ki bi jih vlada lahko popravila, in poudaril predvsem, da se Slovenci, ki so študirali v tujini, še vedno ne čutijo dobrodošli na slovenskih univerzah, medtem ko se največje svetovne univerze tepejo za najboljše kadre.

"Še vedno so postopki za nostrifikacijo diplom iz tujine zelo birokratski. Prav tako naša podjetja ne vedo, da več kot tisoč naših študentov študira na vrhunskih univerzah, ki jih nato poberejo uspešna tuja podjetja. Slovenija bi morala večkrat uporabiti znanje slovenskih strokovnjakov iz tujine," je naštel Pleskovič in pozdravil imenovanje mednarodno uveljavljenega ekonomista Petra Kraljiča v komisijo za izbor nadzornikov SDH-ja, saj je to omogočilo, da je bil imenovan nadzorni svet, kakršen se spodobi.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Guliarth
# 04.07.2015 ob 14:48
Naši rojaki se vam in nam iz tujine smejejo kako ste prišli na idejo, da bi vam pomagali? Ne gre tako zlahka v tujini kot v Sloveniji, tam je red.
zozozo
# 04.07.2015 ob 15:10
To je spet en sam blabla. Več gradit in delat, pa manj nakladat pa bomo mogoče kdaj kam prišli.
Šentvid
# 04.07.2015 ob 15:21
V čateških toplicah so odkrili toplo vodo !
zozozo
# 04.07.2015 ob 15:50
@Mindmaster - Ne vem, jaz sem od potomcev predvojnih argentinskih izseljencev (Primorcev, ki so tja zbežali pred fašizmom) slišal sila čudne zgodbe o obnašanju in dejanjih nekaterih povojnih izseljencev in njihovih potomcev. Seveda to niso vsi, in seveda bo takšnih v vsaki generaciji manj, ampak ta tvoja o vrednostnih sistemih je verjetno precej mimo.
CE-ljan
# 04.07.2015 ob 15:29
Miro, nasvet od nekoga po svetu: Izvedite lustracijo in reformo sodstva, da se vzpostavii demokratičen pravni red, se vrnem takoj!!!
Radenm
# 04.07.2015 ob 15:10
Tokrat se strinjam z Mindmasterjem. Ko si v svetu je Slovenca srečat vedno lepo, pa tudi če je nazadnje volil nekoga ki ga ne maraš.
kmjr
# 04.07.2015 ob 20:16
Z vsako novo vlado pri nas je Slovencev po svetu več in več. Če bo Cerarjeva tako nadaljevala, bo še preveč točk za vstp v svet.
7up
# 04.07.2015 ob 20:07
V tujini je ljudem za vaše rdeče/črne namišnjene borbe popolnoma vseeno.
oliva
# 04.07.2015 ob 16:07
"ker se množijo priseljenci,"

Kaj ni to na nek način paradoksalno, pod takšnim prispevkom?

Sem se hotela vzdržati (takega oz. podobnega) komentarja, ker sicer podpiram to vez s Slovenci po svetu, toliko imam tudi sama domoljubja, ali kot je napisal @radenm, ko srečam Slovenca zunaj, se ga razveselim, imava nekaj skupnega itd.

Ampak ne morem si kaj, da ne bi pomislila, glej glej...
kako malo narodne samorefleksije.

Mnogi, ki zdaj bežijo po svetu, namreč bežijo prav tako 'pred zločinci' itd. in prav tako to niso VSI.
sagoza
# 04.07.2015 ob 16:02
koliko je slovencu mar za slovenca? Nič! in to je zasidrano v genih, zato se krčimo, ozemeljsko in številčno. na dveh miljonih ostajamo ker se množijo priseljenci, tisti ki imajo kaj v glavi in v hlačah pa odhajajo
el CARTEL
# 04.07.2015 ob 15:13
Mindmaster @ ker je govra o tem da gre za "velike ambasadorje" v tujini...

in sem se spraševal, če res hočemo, da nas tujina pozna po nacizmu in po mahanju s simboli, ki sploh niso del slovenske zastave (racimo tista zastava na tekmi med slo in arg)
korenc
# 04.07.2015 ob 15:30
država rabi bogate rojake,da finansirajo drugi tir
AlfredKirwaYego
# 04.07.2015 ob 15:22
Pa se davke naj placajo v Sloveniji, to pa je res priloznost!!!
el CARTEL
# 05.07.2015 ob 00:05
if @ a si sploh prebral kaj sem napisal, ali pa si vse skupaj potlačil, ker ne odgovarja tvoji "resnici" (15. april je pred 22.junijem, btw)
stanolio
# 04.07.2015 ob 22:24
Cerar je velik idealist če to misli, v tem ni nič resnice ampak politična puhlica. Če se sami ne znamo predstaviti svetu smo pač zanič, tudi zaradi takšnih vodij, kot jih imamo.
runcajz
# 04.07.2015 ob 21:11
O tem sta nakladala Peterle in Pleskovič že od vsega začetka pa kakšnega večjega uspeha ni bilo, seveda če ne štejemo sem Bajuka, ki pa nas je le precej stal in nekaj povratnikov , ki smo jim uslužno dali službe in stanovanja, ko so se naveličali čudovitega kapitalizma v Argentini.

Tisti, ki so hoteli pomagati in so imeli interes so to že storili , dušebrižnikov in podučevalcev,kaj vse moramo storiti, da jim bo pri nas všeč, pa ne potrebujemo . Če smo zdržali in preživeli doslej bomo pa še poslej, tudi brez njihove pomoči.

Razni Pleskoviči, Zakrajški in drugi podobni vsevedi pa naj to modrost prodajajo tistim, ki bodo kupili njihov šit..
el CARTEL
# 04.07.2015 ob 18:25
Kongregator @ če nisi sposoben razumeti, potem je bolje, da se sploh ne udeležuješ debate.

vojnaslo91 (ali kot mu jaz ljubkovalo pravim posmeh foruma), je prvi začel nekaj o četnikih. in sem vprašal, kaj ima plava garda tu, ker je očitno nekaj zamešal

tako kot si vse pomešal tudi ti.
Kongregator
# 04.07.2015 ob 18:20
@el CARTEL
plava garda so bili ČETNIKI! Ali povedano po vojaško; vsak oficir je vojak, ni pa vsak vojak oficir. Izobrazi se, da ne boš posmeh samemu sebi.
el CARTEL
# 04.07.2015 ob 18:01
if @ haha kaki mitomani ste belogardisti

pa poglejmo oglas, datiran iz 15.aprila.1941 (2 meseca pred operacijo barbarosa)
----------------------------------------

„NARODI JUGOSLAVIJE!

Strašna katastrofa, koju smo mi komunisti već odavna signalizirali, zadesila je narode Jugoslavije. Osvajačke armije osovinskih sila provalile su u našu zemlju iznenada i svuda kud prolaze siju smrt i pustošenja. (...)

Ali narodi Jugoslavije, uključivši i većinu Hrvata, herojski se bore za svoju nezavisnost proti mnogobrojnijeg neprijatelja. U teškoj i sudbonosnoj borbi sa tuđinskom najezdom našla se u Hrvatskoj šaka agenata i petokolonaša, koja je uz pomoć najurenih hrvatskih vlastodržaca sistematski pripremala i konačno u najtežem času izvršila izdaju kakovoj nema premca u nizu izdaja hrvatske gospode i vlastele u historiji.

HRVATSKI NARODE!

Ta gospoda tebi pričaju, da su ti izvojštila slobodu i nezavisnost pomoću Hitlera i Musolinija. Vjeruješ li ti to? Pamtiš li ti, da je ikada u tvojoj tisućgodišnjoj mukotrpnoj historiji, u tvojim teškim časovima bio tebi prijatelj i zaštitnik — njemački, mađarski, talijanski ili koji drugi osvajač? Ne! Nikada. Naprotiv, uvijek, su te oni porobljavali i onda iskorištavali. Uvijek su te nastojali međusobno zavaditi da bi onda lakše tlačili. (...)

Hrvatska je okupirana po njemačkim i talijanskim četama, a nije slobodna i nezavisna narodna država, kako je hoće prikazati današnji vlastodršci u Hrvatskoj. To je država šačice hrvatske gospode, koji neprekidno preko radija i štampe viču o pokolju i strijeljanju, o prijekim sudovima itd. Groze se smrću za svaku sitnicu, tako da svakog pametnog čovjeka crveni lice kad čuje te bjesomučne grožnje. Ali neka ta gospoda upamte da ništa nije trajno što je upereno protiv naroda, a najmanje vlast današnjih vlastodržaca. Neka se ta gospoda malo zamisle o tome što očekuje njih za prolijevanje nedužne narodne krvi. (...)

NARODI JUGOSLAVIJE: Srbije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Vojvodine. Vi koji se borite i ginete u borbi za svoju nezavisnost, znajte, da će ta borba biti okrunjena sa uspjehom, pa ma vi sada sa nadmoćnim neprijateljem i podlegli u toj borbi. Ne klonite duhom, zbijte čvršće svoje redove, dočekujte uzdignute glave i najteže udarce. Komunisti i čitava radnička klasa Jugoslavije ustrajati će do konačne pobjede, u prvim redovima narodne borbe protiv osvajača. (...)

Živilo bratstvo i sloga naroda Jugoslavije u borbi za svoju slobodu i nacionalnu nezavisnost!

Živilo bratstvo i sloga svili naroda na Balkanu u borbi protiv imperijalističkih osvajača i nacionalnih ugnjetača!

Živio Sovjetski Savez nada svih ugnjetenih i porobljenih!

Živila Komunistička partija Jugoslavije!
15. travnja 1941.[9]“
(PROGLAS CENTRALNOG KOMITETA KPJ NARODIMA JUGOSLAVIJE OD 15 TRAVNJA 1941 GODINE)
el CARTEL
# 04.07.2015 ob 17:45
vojnaslo91 @ kje si ti videl četnike? tisto je plava garda...

izobrazi se, kolega,
mogoče potem ne boš posmeh foruma
Radenm
# 04.07.2015 ob 15:01
Guilarth, samo zato ker je red to ne pomeni da svojemu rojaku ne moreš pomagat :) Sicer pa, v Severni Koreji je tudi red, in to zelo zelo oster red....
kayci
# 05.07.2015 ob 08:31
Šurde, še posebej če jim plačujemo letalske karte in bivanje v sloveniji.
felipesko
# 05.07.2015 ob 00:22
Cerar je zmeraj bolj podoben Peterletu,tako po uspehih in po razmišljanju...
kenda
# 05.07.2015 ob 00:14
Diskusija tu na forumu je spet zvodenela v teme okrog 2. svetovne vojne.. Žalostno. Pa saj velika večina Slovencev v tujini s temi starimi temami nima nič. V Sloveniji pa ogromno ljudi še vedno misli, da se pogovarjamo o nekih dedkih iz Argentine?! Kdaj bodo Slovenci v Sloveniji spregledali, da so tisti, ki so mlajši od 70 let, rojeni po 2. svetovni vojni in nimajo s kolaboracijo absolutno nič..

Živimo v letu 2015.. V tujini danes živijo sposobni Slovenci, mladi, srednjih let. Rojeni so v Sloveniji in so se iz nje odselili, ker v Sloveniji niso dobili dobre priložnosti, ker so tuje univerze boljše. Taki ljudje lahko še vedno veliko prispevajo Sloveniji. Seveda ne vsi -- ampak veliko izmed njih želi sodelovati s Slovenijo, pa četudi zastonj.

Pustite 2. svetovno vojno in razno kolaboracijo pri miru -- to so stare teme, ki nikogar več ne zanimajo. S tem Slovenija samo zapravlja čas in energijo.
Geres*
# 04.07.2015 ob 18:32
Super. Oni naj nam pomagajo. Kaj bomo pa mi njim dali v zameno?
stari maček
# 04.07.2015 ob 16:18
Tito,Kardelj,Kidrič,Maček,vrnili so sposojeno.
Follow Me
# 05.07.2015 ob 12:15
Cmero pusti naše rojake po svetu, da delajo.
dvorednik
# 05.07.2015 ob 11:16
Za tuje hlapce naj to ne velja, naj bo to doma ali na tujem. En tak tuj hlapec je zagotovo tudi g. Cerar.
Mindmaster
# 04.07.2015 ob 20:17
@zozozo

Pri starejsih generacijah so travme najbrz se vedno prisotne in ne bodo nikoli izginile.
oliva
# 04.07.2015 ob 16:41
Saj nima smisla, @stari maček.

Isti, ki tu kričijo proti, malikujejo ravno tiste, ki so jih najbolj malikovali.
mali_piscek
# 05.07.2015 ob 06:29
Ha, ha, ha.

Sedaj se bomo pa vedno bolj zanašali na diasporo za svoje preživetje. Kaj smo res že tako daleč?

To počnejo Albanija, Kosovo, Afriške države, ....

Sicer zaenkrat se govori o znanju, kasnejša faza je seveda denar.
garmond
# 04.07.2015 ob 19:44
Cerar, ko boš končal svoj mandat Slovenije več ne bo. Bo samo še ena suženjska kolonija več na svetu, podložna svetovnemu neoliberalnemu kapitalu. Verjamem, da boš tako dolgo na oblasti, da boš dokončal delo, ki ga je začela leta 2004 tedanja vlada. Pri tem svojem opravilu lahko računaš na pomoč od enega dela slovenske emigracije v Argentini (revanšističnega).
oliva
# 04.07.2015 ob 16:09
"ampak ta tvoja o vrednostnih sistemih je verjetno precej mimo."

Mogoče bolj na prvi pogled zgleda mimo, poleg tega da je preveč splošna.
Ampak na nek način razumem, kaj misli, en pikec ima morda celo prav.
Bi bilo za debatirat...
Mindmaster
# 04.07.2015 ob 15:40
Radenm

Tokrat se strinjam z Mindmasterjem. Ko si v svetu je Slovenca srečat vedno lepo, pa tudi če je nazadnje volil nekoga ki ga ne maraš.


To mene niti ne zanima, saj ne vidim razloga, da bi se z nekom družil samo zaradi iste narodnosti in ne skupnih interesov. Moti me ta poskus pripisovanja manjvrednosti potomcem domobrancev, kot da so mlajše generacije krive za grehe svojih prednikov. Evolucija/socializacija celo kaže, da je precej bolj verjetno, da je njihov vrednostni sistem bolj na mestu kot ta potomcev komunistev, ki tu komentirajo.
brandmeister
# 05.07.2015 ob 01:27
kenda

dali smo srce in dušo...
za nagrado v Sloveniji pljuvajo po nas ...
kdo drugi kot jugo fanatiki,in tisti zvesti komunizmu ...
brandmeister
# 05.07.2015 ob 01:22
komsomolec
pravo ime si si ustvaril ...da imaš nas za ne vem kaj...
korist je tebi pomebna ja?
ehh škoda črk..
Barry Soetoro
# 04.07.2015 ob 21:24
Pri nas migracije spremlja ideološki predznak, Slovenci iz domovine bežijo, ne pa iščejo poslovne priložnosti. Najlepše je potovati v tujino kot turist, nabašeš si žepe z denarjem in greš, ko imaš dovolj, pa se vrneš nazaj v domače okolje. Za naše emigrante to ne velja vedno, ko morajo enkrat zapustiti dom, se nimajo več kam vrniti oziroma lahko čakajo še pol stoletja, do naslednje denacionalizacije.
Bilo bi lepo, če bi se Slovenci povezovali zaradi skupnmega izvora in vsaj jezika, ki je naš glavni steber enotnosti. Slovenec se najbolje razume s Slovencem, ker mora najmanj razlagati in pri tem kriliti z rokami, ampak to še ne pomeni, da lahko zaupaš vsakomur, ki zna par slovenskih besed. Takšno povezovanje je domena države, ki lahko usmerja prizemljene, izobražene ljudida ni treba za vsako malenkost pošiljati posebne strokovnjake.
Tisto pravo povezovanje je pa nekaj drugega, ljudi združujejo skupni interesi in priložnosti, najlažje se je zmeniti s takim Slovencem, ki noče imeti nič z našo državo, tu hitro najdemo skupen jezik. Saj zato pa rabimo ministrstvo, sicer bi bila Republika Slovenija povsem izključena iz socialnih omrežij ter družbeno ekonomskih globalnih tokov.
if
# 04.07.2015 ob 20:45
Miro Cerar,
ta čas v slovenskem parlamentu teče proces potrditve resolucije o totalitarizmih, ki jo je aprila 2009 v evrpolarmanetu podprla vsa pozicijska in opozicijska slovenska politika (LDS; SD; SDS; NSI).
GLASOVALO: 631 poslancev
ZA: 554
PROTI: 44
VZDRŽANIH:33

Stranka modernega centra, vodite jo, omenjene resolucije v slovenskem parlamentu ne podpira.

SMC torej ne podpira vsebine, ki jo je slovenska politika podprla v evroparlamentu, hkrati kljub temu navzven preko Slovencev po svetu isščete podporo.
Miro Cerar, to je hinavstvo!

Na tak način preko Slovencev po svetu Slovenija ne bo mogla vstopati v svet!
hektor11
# 04.07.2015 ob 17:00
Ne vem zakaj toliko pozornosti Slovencem v svetu? Prav nobene pomoči od njih ne potrebujemo.
vihraviuporabnik
# 04.07.2015 ob 15:46
Mi vas ne potrebujemo, ker smo hoteli pa vi niste bili pripravljeni. Danes pa se rešujte brez nas, dovol , da smo od leta 1989 - do leta 2008 videli vaš Forum 21 .
To misporočajo tisti ki so ustvarjali pogoje za rojstvo SLOVENIJE .
Flagellum Dei
# 04.07.2015 ob 15:20
"od kolaborantskih rojakov nimamo nobene koristi." - imamo pa koristi od morlicev ni njihovih potomcev, ki so nas zasužnjili za 45 let do osamosvojitve.
Enostavno
# 04.07.2015 ob 16:43
Cerar: Naše rojake po svetu potrebujemo, ker lahko prek njih Slovenija vstopa v svet

Z vsem dolžnim spoštovanjem g.Cerar.Ne morem se strinjati z to vašo ugotovitvijo.Naši rojaki po svetu so soodgovorni za stanje-krizo tukaj v naši Sloveniji.Gospod Cerar :spomnite se-ni tako težko.Do leta 1985 smo imeli tukaj v Sloveniji mir.Ko so se pa začeli v Slovenijo vračati naši rojaki iz "sveta" se je pa začela vsa naša nesreča in kolobocija.
if
# 04.07.2015 ob 21:09
el CARTEL, # 04.07.2015 ob 18:01

Po Barbarossi 22.6.1941 je prvi datum vstaje pripisan Srbiji 7.7.1941.

Po podpisu pakta med Stalinom in Hitlerjem o nenapadanju sta se Kardelj in Tito borila proti proti imperializmu, proti Franciji, Veliki Britaniji in ZDA.

Po napadu na Jugoslavijo 6. aprila 1941, skladno z diktatom Kominterne, nista reagirala.
Še več.
Kardelj je bil, kot pobudnik, 27. aprila 1941 med ustanovitelji Protiimperialistične fronte - PIF, ki je bila usmerjena proti omenjnim zahodnim demokracijam.

Šele po Barbarossi nastopi obdobje OF.
if
# 04.07.2015 ob 15:52
Mnogi med njimi so zbežali pred zločinci Tito, Kardelj, Kidrič, Maček ...
Mindmaster
# 04.07.2015 ob 15:06
el CARTEL

a za potomce belogardistov iz argentine to tudi velja?


Zakaj pa ne bi?
Mindmaster
# 04.07.2015 ob 15:06
el CARTEL

a za potomce belogardistov iz argentine to tudi velja?


Zakaj pa ne bi?
patriot44x2
# 04.07.2015 ob 14:47
Vsaj eden ki e vkončno to uvidel. Prejšnji komunisti so to zavračali sto na uro.
Kazalo