V SD-ju in SMC-ju ocenjujejo koalicijsko sodelovanje kot trdno in zavzeto. Foto: BoBo
V SD-ju in SMC-ju ocenjujejo koalicijsko sodelovanje kot trdno in zavzeto. Foto: BoBo

V zadnjih dneh so se po medijih pojavljali namigi, da SMC stranke SD ne vidi več v vladi. Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je tako spomnila na poročanje nekaterih medijev o domnevnih krhkih odnosih med strankama, zato so se na pobudo manjše koalicijske partnerice odločili sestati, da preverijo, ali govorice držijo.

Po besedah predsednika SD-ja in kmetijskega ministra Dejana Židana in Kustec Lipicerjeve so na srečanju ugotovili, da je njihovo koalicijsko sodelovanje trdno in zavzeto.

Pogajanja zaradi fiskalnega pravila
Nekateri mediji so v zadnjih dneh namigovali, da se največja vladna stranka o sodelovanju pogovarja z drugimi opozicijskimi zavezniki. Šlo naj bi za pogovore z ZaAB-jem, tudi morebitni priključitvi te opozicijske stranke ali vsaj dela nje k največji poslanski skupini. Kustec Lipicerjeva sicer zagotavlja, da kaj takega ni bilo nikoli na dnevnem redu.

Cerar in Kustec Lipicerjeva sta zavrnila namige, da razmišljajo o rekonstrukciji vlade. Po Židanovih besedah je Cerar tudi pojasnil, da se SMC z opozicijskimi strankami pogovarja in usklajuje glede podpore nekaterim projektom, zlasti pri zakonu o fiskalnem pravilu, saj brez dela opozicije zakona ne bo moč sprejeti.

Židan je na vprašanje, ali imajo v SD-ju občutek, da je njihov glas v koaliciji premalo slišan, dejal: "Imamo prioritete, v tem trenutku jih uresničujemo. Tudi proces usklajevanja poteka tako, kot mora".

Iz NSi-ja so za MMC sporočili: "Nobene uradne ponudbe nismo dobili, razen tiste pred letom dni. Takrat smo to zavrnili".