Kosovo je Slovenijo pozvalo, naj Haradinaju, ki naj bi bil na diplomatski misiji v tujini, vrne potni list in mu omogoči nadaljevanje poti. Foto: BoBo
Kosovo je Slovenijo pozvalo, naj Haradinaju, ki naj bi bil na diplomatski misiji v tujini, vrne potni list in mu omogoči nadaljevanje poti. Foto: BoBo
Ramush Haradinaj
Haradinaja so na podlagi srbske tiralice v sredo prijeli na ljubljanskem letališču. Foto: BoBo
Haradinaju vrnili potni list
Haradinaj dobil nazaj potni list

Kranjsko okrožno sodišče je vrnilo potni list, zato bo se je pozno zvečer vrnil v domovino. Kot je pojasnil kosovski veleposlanik v Sloveniji Nexhmi Rexhepi, je Haradinaj v Prištino odletel z letalom prek Tirane.

S slovenskega zunanjega ministrstva so sporočili, da jih je veleposlaništvo Kosova obvestilo, da je prejelo sklep okrožnega sodišča v Kranju o vrnitvi potnega lista Haradinaju.

Zaplet, ki ga je v sredo sprožilo prijetje Haradinaja na ljubljanskem letališču, se je očitno začel razpletati, potem ko je slovensko zunanje ministrstvo danes sodišču posredovalo verbalno noto Kosova.

V noti je Priština Slovenijo obvestila, da se je Haradinaj, nekdanji premier in poveljnik Osvobodilne vojske Kosova, danes pa vodja stranke Zveza za prihodnost Kosova in poslanec, ki so ga v sredo na podlagi srbske tiralice pridržali na ljubljanskem letališču, prek Slovenije vračal s posebne diplomatske misije v tujini. Zato je Kosovo slovensko stran pozvalo, naj se Haradinaju zagotovi prost prehod v skladu z določili 29. in 42. člena konvencije Združenih narodov o specialnih misijah iz leta 1969. Za pomoč pri tem so zaprosili MZZ.

Ministrstvo je noto poslalo okrožnemu sodišču v Kranju, ki odloča o Haradinajevem primeru, in izrazilo mnenje, da je prošnja kosovske strani utemeljena, zato je sodišče zaprosilo, da se Haradinaju vrne potni list in se mu omogoči odhod iz države in nadaljevanje potovanja.

Kranjsko sodišče: Haradinaj je obljubil, da ne bo zapustil države
Kranjsko okrožno sodišče je v četrtek zvečer sporočilo, da je v povezavi s pridržanjem Haradinaja v sredo prejelo "pritožbo na vodenje postopka", a ker ni bilo priloženega pooblastila pritožnika, je vlagatelja pozvalo, "naj vlogo ustrezno dopolni, da bo sposobna obravnavanja". Sodišče je še pojasnilo, da če zahtevana oseba obljubi, da brez dovoljenja sodišča ne bo odšla v tujino, v skladu s slovensko kazensko zakonodajo, "ni pritožbe oziroma drugega pravnega sredstva". V primeru Haradinaja je bila ta obljuba dana, so spomnili.

Tako se torej ni uresničila napoved, ki jo je nekaj ur pred tem podal zunanji minister Karl Erjavec, ki je izrazil pričakovanje, da se bo zadeva razpletla še isti dan s "pozitivno" odločitvijo sodišča in da bo Haradinaj, ki ima sicer diplomatski potni list, najpozneje danes že na poti domov.

Ob tem je Erjavec razkril, da se je minister za pravosodje Goran Klemenčič odločil, da izročitve Haradinaja Srbiji ne bo dovolil, tudi če bi sodišče tako odločilo, saj Srbija Haradinaju očita zločine, za katere je bil ta na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije že pravnomočno oproščen.

"Za tem stoji Slovenija, Srbija s tem ni povezana"
Medtem je Haradinaj v intervjuju za kosovsko televizijo povedal, da Srbija z njegovim prijetjem ni povezana, ampak je v to vpletena Slovenija. Za kosovsko televizijo TV Rokum je Haradinaj povedal, da ne ve, zakaj mu slovenski organi še niso vrnili potnega lista, da bi se lahko vrnil na Kosovo. Na vprašanje, ali za tem stoji Srbija, je bil jasen: "Srbija s tem ni povezana. Obtožnica ima datum 2004 in takrat se je država imenovala Srbija in Črna gora," je povedal.

Dodal je, da je prepotoval Nemčijo in Avstrijo ter da ga nihče ni ustavil, se mu je pa to zgodilo v Ljubljani. "V to je vpletena Slovenija, zakaj je tako, mi ni jasno," je še dodal Haradinaj in spomnil, da ga je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu dvakrat oprostilo krivde za vojne zločine.

Člane kosovske vlade je Haradinaj označil za "bednike", ki ne znajo sprejemati odločitev in rešiti zapleta. Še posebej zameri sedanjemu premierju Isi Mustafi, ki je dejal, da so Haradinaja aretirali v Ljubljani. "Mustafa se je zelo zmotil, ko je dejal, da sem aretiran. Od kod mu pravica izjaviti, da sem aretiran in od kdaj je strokovnjak za mednarodno pravo?" se je še vprašal Haradinaj.

Cerar zadovoljen
Slovenski premier Miro Cerar je izrazil zadovoljstvo, da je kranjsko okrožno sodišče Haradinaju danes vrnilo potni list, ob tem pa opozoril, da bo treba v prihodnje tovrstne primere s spremembami sistema preprečiti.

"Vesel sem, da se je že danes ugotovilo, da ni več razlogov za kakršnokoli zadrževanje Haradinaja v Sloveniji, da mu je bil vrnjen potni list in da lahko prosto zapusti našo državo," je medijem povedal Cerar.

Pojasnil je, da so Haradinaja na ljubljanskem letališču v sredo prijeli le, ker je bila v sistemu zabeležena srbska tiralica. Policija je zato morala Haradinaja pridržati. "Vsako drugo dejanje bi bilo protipravno in kot tako bi bilo prepoznano tudi na mednarodni ravni," je zatrdil slovenski premier in dodal, da je bilo pridržanje po rutinskih postopkih pač potrebno.

"A v prihodnje bo treba verjetno preveriti, kako pri takšnih postopkih morda z neko spremembo sistema tudi v okviru Interpola doseči takšne izboljšave, da bodo nosilci diplomatskih potnih listov lahko obravnavani nekoliko drugače, da ne bo prihajalo do zapletov, ki niso v skladu z njihovim statusom," je ocenil Cerar.

Incident je ohladil odnose med Slovenijo in Kosovom. Cerar je poudaril, da morajo zato tako slovenski kot kosovski politiki sedaj javnosti pojasniti, da je šlo zgolj za nesrečno okoliščino, ki je privedla do te nevšečnosti in da v tem primeru ni nobenega političnega ozadja ter da ni šlo za načrtno dejanje.

Haradinaju vrnili potni list
Haradinaj dobil nazaj potni list