Premier je kritičen do pobud policijskega sindikata. Foto: BoBo/Borut Živulović
Premier je kritičen do pobud policijskega sindikata. Foto: BoBo/Borut Živulović
Radivoj Uroševič
V PSS-ju poudarjajo, da je vlaganje referendumskih pobud njihova pravica. Na fotografiji predsednik sindikata Radivoj Uroševič. Foto: BoBo

Cerarjevo stališče je posredoval njegov kabinet v sporočilu za javnost: "Gre za največjo zlorabo instituta zakonodajnega referenduma doslej."
"To ni stavkovni ukrep, ampak dejanje, ki ga je sprožilo vodstvo policijskega sindikata. Ta neposredno onemogoča uveljavitev pomembne zakonodaje, ki jo je sprejel najvišji državni organ, to je državni zbor. Želim si, da to ne bi vrglo sence na delo policije in njenega vodstva, ki svoje naloge opravljata zelo dobro in predano," je navedel premier.

"Medtem ko si vlada s približevalnimi predlogi prizadeva najti javnofinančno vzdržno pot do sporazuma, vodstvi policijskih sindikatov z nadaljevanjem stavke in omenjenim dejanjem ne ravnata konstruktivno," je dejal premier.

Policijska stavka "državi povzroča škodo"
Dodal je, da je "skrb vzbujajoče, da je po nedavnih nedopustnih dejanjih, v katere je bil vpleten predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS), zdaj še vodstvo Policijskega sindikata Slovenije (PSS) zagrešilo povsem nedopustno in nesprejemljivo dejanje". Ob tem je poudaril, da policijska stavka, "ki državi že povzroča škodo, vseskozi poteka kljub veliki teroristični nevarnosti v EU-ju in v času, ko je vlada bistveno povečala proračunski obseg sredstev za delovanje policije, policiji zagotovila nove zaposlitve in obsežno nabavo nove opreme".

Štiri referendumske pobude
Policijski sindikat je namreč v torek v DZ vložil pobude volivcev za razpis referendumov o noveli zakona o varstvu okolja, noveli zakona o trgu finančnih instrumentov, spremembah zakona o družbi Slovenske železnice in noveli zakona o sodnih taksah. V sindikatu so pojasnili, da jih je v takšno državljansko akcijo prisilila vlada, ki da se krčevito brani izpolniti dane obljube.

O tem so dopoldne razpravljali tudi koalicijski partnerji, vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer pa je v izjavi za medije povedala, da so omenjene pobude z vidika delovanja države izjemno skrb vzbujajoče.

Na pobude se je v sredo že odzval tudi predsednik DZ-ja Milan Brglez. Dejal je, da so takšne pobude postale "že neka navada oz. poskus zlorabe te zakonodaje, ki je bila mišljena za nekaj popolnoma drugega".



Cerar ostro proti potezi policijskega sindikata
Cerar ostro proti potezi policijskega sindikata