Policijsko stavko bodo v nedeljo zaostrili s poostrenim nadzorom hrvaške meje. Foto: BoBo
Policijsko stavko bodo v nedeljo zaostrili s poostrenim nadzorom hrvaške meje. Foto: BoBo
Fank: Sindikati ne odločajo o nadzoru na meji
Policisti bodo preučili izračune
Policisti pred zaostritvijo stavke na sestanku z vlado

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je po sestanku povedal, da se je policijski stavkovni odbor najprej sestal z vodstvom policije, kjer so analizirali in ugotavljali težave, s katerimi so se srečevali v dosedanjem poteku stavkovnih aktivnosti.

Glede prejetega gradiva pa je dejal, da bodo "v krajšem času, kot je vlada pripravljala to gradivo", nanj odgovorili tudi oni. Na vprašanje, kaj to pomeni za nadaljnje stavkovne aktivnosti, pa je predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič povedal, da "stavka poteka tako, kot do zdaj in nobenih razlogov ni, da bi stavko zamrznili".

Ob tem je dejal, da že bežen pogled na izračun in povprečje plač kaže, da je ministrstvo za javno upravo zavajalo z navedbami o povprečju plač na 5. tarifni skupini, ki da je precej nižje, kot je dejalo ministrstvo. "Vztrajali bomo pri celostni prenovi plačnega in kariernega sistema, dokler ne dosežemo cilja," je bil jasen Petrovič.

Gneča na meji bo
Glede morebitne zaostritve stavke konec tedna je dejal le, da bodo policisti tako kot vedno naloge izvajali strokovno, zakonito in temeljito. Glede napovedanega povečanega nadzora na mejah pa sta sindikalista izjavila le to, da na mejah "kolone bodo".

Petrovič je ob tem poudaril, da so v zadnjem tednu obravnavali dva incidenta, kjer so bili prebežniki nasilni. "Stvari preverjamo, s tem smo seznanili tudi vodstvo ministrstva, in pričakujemo, da se bodo vzpostavile varne delovne razmere pri obravnavanju migrantov na južni meji," je še dodal Petrovič.

Fank: Stavka ima svoje meje
Generalni direktor policije Marjan Fank je po drugi strani po sestanku s sindikatoma zagotovil, da bo promet na mejnih prehodih v teh dneh potekal nemoteno. "Stavkovne aktivnosti imajo svoja pravila in svoje meje, do kod lahko sežejo. Te ne določa samo ožja zakonodaja, ampak tudi schengenski zakonik," je pojasnil Fank.

"Poostren nadzor lahko odredi samo starešina v policijski organizaciji, nikakor pa ga ne more odrejati sindikat. Tudi postopki lahko tečejo dosledneje, ampak takrat je naloga policijskega vodje, da poskrbi, da naloge opravljajo tako, kot morajo," je dejal.

Na vprašanje, kako bo, če bodo policisti preveč temeljiti pri svojem delu v nedeljo, pa je Fank odgovoril, da so sindikata jasno opozorili, "naj nikar ne izpostavljajo posameznih policistov, ki bi lahko zaradi presega teh meja bili deležni sankcij".

O podrobnostih bodo obveščali sproti
Uroševič je pred sestankom sicer dejal: "Pričakujemo izpolnitev stavkovnih zahtev, zato smo tudi tukaj. Če ne to, pa vsaj dinamiko, kdaj in kako se bodo nadaljevala pogajanja, ki so po njihovih besedah v teku, po dejstvih pa se od 22. decembra ni zgodilo nič novega."

"O zaostritvi stavke se odločamo skupaj, o načinu izvedbe bodo stavkajoči pravočasno obveščeni, o vsebini pa bodo tudi pravočasno obveščeni mediji," pa je pred sestankom pojasnil Petrovič. O samih aktivnostih zaostritve stavke bodo tako policisti kot javnost torej obveščeni sproti, saj sindikati ne želijo razkrivati scenarijev, ki jih imajo pripravljene.

Do zdaj je torej jasno le to, kar je bilo javno napovedano, torej da bodo na treh največjih mednarodnih mejnih prehodih s Hrvaško v nedeljo policisti začeli poostreno nadzirati promet. V ponedeljek pa naj bi nato še dodatno zaostrili stavko, in sicer z bolj poostrenim nadzorom tovornih vozil, je še poročal Drnovšek.

Fank: Sindikati ne odločajo o nadzoru na meji
Policisti bodo preučili izračune
Policisti pred zaostritvijo stavke na sestanku z vlado