"Zavedati se moramo, da ukrepi zoper terorizem niso samo vojaški ukrepi," je dejal Cerar. Foto: BoBo

ZDA so Slovenijo uvrstile na seznam držav, ki sodelujejo v boju proti Islamski državi (IS), slovenski državni vrh pa o tem ni bil obveščen. Novi predsednik slovenske vlade Miro Cerar je v pogovoru za Večer povedal, da je Slovenija lahko na takem seznamu, saj temu načelno ne nasprotuje, a "se ob tem zavedami in zelo jasno povemo, da uvrstitev na tak seznam ne pomeni kakršne koli konkretne zaveze Slovenije k dejanjem. Zavedati se moramo, da ukrepi zoper terorizem niso samo vojaški ukrepi."

Cerar je še dodal da se Slovenija zavzema za soglasje Varnostnega sveta Združenih narodov ob napadih na cilje Islamske države, saj bi morala biti vsa naša dejanja v mednarodni skupnosti podprta z jasnimi pravnimi oz. mednarodnopravnimi podlagami.

Slovenija ne bo višala proračuna za obrambo
V času, ko je okoli Evrope vse več kriznih žarišč, je generalni sekretar zveze Nato članice zavezništva že pozval k višjim obrambnim proračunom. Na vprašanje, ali Slovenija to zmore, je Cerar priznal, da trenutno ni veliko možnosti, da bi povečevali obrambni proračun, ob tem pa je dejal, da bomo, če bomo morali v okviru Nata v prihodnje uresničevati svoje obveznosti, to ob obstoječem proračunu še vedno zmogli.

"Zavedamo se, da smo že dolgo pod ravnjo, ki jo zahteva članstvo v Natu, in da se bodo lahko sredstva za obrambo povečala, ko bomo prišli iz krize. Dotlej osebno ne bom zagovarjal povečanja sredstev za obrambo in bom še naprej upal na razumevanja Nata," je še povedal Cerar.