Stanka Setnikar Cankar je tretja članica Cerarjeve vlade, ki je ponudila svoj odstop. Foto: BoBo
Stanka Setnikar Cankar je tretja članica Cerarjeve vlade, ki je ponudila svoj odstop. Foto: BoBo
Janša
Janša je spomnil, da je minister Klemenčič kršil ustavo, a ostaja na položaju. Foto: MMC RTV SLO

Jaz sem minister že deset let, pa nimam nobenih problemov s temi avtorskimi pogodbami.

Karl Erjavec, DeSUS
Dejan Židan
Židan pravi, da z okoliščinami ni seznanjen, zato se ne želi opredeljevati, ali naj Cerar sprejme odstop ministrice. Foto: BoBo

V času, ko moramo stiskati na vseh straneh in varčevati, ko je veliko mladih raziskovalcev brez služb, ko morajo odhajati v tujino, ko za njih tukaj ni zaposlitve, je treba prevetriti tudi kadre na univerzah, kjer bi se verjetno našlo marsikaj.

Ljudmila Novak, NSi
Karl Erjavec
Erjavec meni, da bi Cerar moral sprejeti odstop. Foto: BoBo

Iz Komisije za preprečevanje korupcije so sporočili, da zadeve ne komentirajo. Zapisali so, da gre za njeno osebno odločitev in da je treba problem rešiti na sistemski ravni. Pri tem pojasnjujejo, da pri objavi podatkov o pogodbah ne gre za zlorabo osebnih podatkov. Ponovili so, da so v zadevi avtorskih in podjemnih pogodb med subjekti javnega sektorja in fizičnimi osebami uvedli sistemsko preiskavo, ter zapisali, da še niso sprejeli nobenih zaključkov. "Poudarjamo, da se komisija še ne opredeljuje, ali so bila posamezna plačila zakonita, tako kot se ni ob objavi podatkov o plačilih gospodarskim družbam in samostojnim podjetnikom v aplikaciji Supervizor avgusta 2011. Bo pa komisija preiskovala, ali je pri posameznih primerih dejansko prišlo do kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije in ob zaključku preiskave podala svoje ugotovitve," so pojasnili.

ŠOS
Schmidt iz ŠOS-a meni, da je odstop "edina logična" rešitev, in ga pozdravlja. Foto: BoBo

Ampak mislim, da ima tudi sam en majhen problemček prav z zelo podobnimi stvarmi.

Alenka Bratušek o Cerarju in njegovih prejemkih iz avtorskih pogodb
Cerar sprejel odstop ministrice
Politiki za odstop Setnikar Cankarjeve
Cerar sprejel odstop ministrice za izobraževanje


Dokler ne najde zamenjave, bo Setnikar Cankarjeva še naprej opravljala dolžnosti ministrice, je premier dejal v izjavi za javnost. Z ministrico sta se osebno sešla in takrat mu je tudi ponudila odstop, je zatrdil. Menila je, da bi objava podatkov o njenih zaslužkih, ki jih je iz javnih sredstev dobila iz honorarjev poleg plače, zelo verjetno negativno vplivala na njeno delo.
Setnikar Cankarjeva je po Cerarjevih navedbah s svojim dodatnim delom prejela "precej velike zneske za slovenske razmere in to zbuja seveda precejšnjo pozornost". "Hkrati seveda zbuja pozornost to, da je te zneske prejemala s fakultete, na kateri je bila zaposlena in ki jo je vodila," pravi premier.

"Ministrica je prepričana, da ni storila nič nezakonitega in tudi nič neetičnega. Sam tega še ne morem oceniti, ker vseh okoliščin in podrobnosti ne poznam. Sem pa sprejel njeno oceno, da bi lahko to politično obremenilo delo vlade in sem sprejel njen odstop," je pojasnil premier.

Kot je dejal Cerar, se glede naslednikov Setnikar Cankarjeve "ponuja kar nekaj možnosti, a danes je šele dan, ko sem sprejel odstop, zato danes še ne bi želel govoriti o imenih".
Cerarjevi zaslužki
V zvezi z očitki glede svojih honorarjev iz časa, ko je bil še profesor na ljubljanski univerzi, pa je Cerar pojasnil, da je vse podatke o svojem dodatnem delu in vseh zaslužkih javno predstavil že v času volilne kampanje in tudi pozneje so bili vedno dostopni. Zato tu, kot pravi, ne vidi ustrezne primerjave. Ob tem dodaja še, da je bil drugačen tudi način, kako je prihajal do dohodkov.

Setnikar Cankarjeva: Vse je zakonito
"Predsedniku vlade sem ponudila odstop in predlagala, naj najde kandidata, ki bo uspešno nadaljeval moje delo," je sporočila v izjavi za javnost in dodala, da se političnim posledicam, ki jih je prineslo razkritje aplikacije Supervizor, ni mogoče izogniti.

Ministrica za izobraževanje je sicer prepričana, da je bilo vse, za kar je bila plačana, zakonito, kar bo po njenih besedah potrdil tudi nadaljnji pregled. Med drugim pa je poudarila tudi, da je objava informacij o tem, koliko je v zadnjih desetih letih zaslužila, zloraba osebnih podatkov.
Erjavec: Težko bi se pogajala
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec ministričino odločitev spoštuje. "V teh težkih, zaostrenih pogojih bi zelo težko opravila dobra pogajanja s sindikati s takim bremenom, kot se ji v javnosti očita," je dejal Erjavec in dodal: "In očitno je tudi sama tako ocenila." Zavzel se je, da Cerar odstop sprejme.

Na vprašanje, ali bi bilo treba tudi glede na visoke Cerarjeve prejemke iz naslova svetovalnih pogodb pripraviti sistemske spremembe, je Erjavec odgovoril, da težko ocenjuje, ali je treba kaj sistemsko spremeniti. "Jaz sem minister že deset let, pa nimam nobenih problemov s temi avtorskimi pogodbami," je dejal.
Janša: Klemenčič pa ostaja
Prvak SDS-a Janez Janša je zapisal, da je ministrica odstopila, pravosodni minister Goran Klemenčič pa ostaja. Kot piše Janša, lahko v slovenski vladi minister krši ustavo, ne sme pa "iz državnih jasli pokasirati več kot Miro Cerar". Navedeni odziv je Janša zapisal na družbenem omrežju Twitter, sicer pa v SDS-u izjav niso dajali.

Vrhovno sodišče je pred kratkim odpravilo del poročila o premoženju predsednikov parlamentarnih strank iz leta 2013, ki se nanaša na Janšo. Razsodili so namreč, da je protikorupcijska komisija, ki jo je v tistem času vodil Klemenčič, z izdajo poročila posegla v Janševe ustavne pravice, saj mu osnutka prej ni poslala v izjasnitev. S tem je bila po ugotovitvi sodišča Janši kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic.

V NSi-ju upajo, da bo Cerar odstop sprejel
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak ministrici Stanki Setnikar Cankar šteje v dobro, da je po objavi nekaterih njenih zaslužkov ponudila odstop. Izrazila je upanje, da ga bo premier sprejel.
Po besedah Novakove je sicer tudi čas, da prevetrijo slovensko zakonodajo na tem področju, da v prihodnosti do takšnih primerov ne bo več prihajalo. "Vendarle so številke tako visoke in neverjetne, da bi to lahko obremenjevalo delo vlade in metalo slabo luč na vlado tudi v prihodnje," je v izjavi za medije ob robu seje DZ-ja pojasnila Novakova. Kot pravi, se sprašuje, "kako si lahko nekdo poleg osnovne plače, ki najbrž ni najnižja, še dodatno izplačuje tako visoke honorarje iz javnih sredstev, kakšno svetovanje je to lahko za tako visoke honorarje".

Po njenih besedah je sicer zdaj tudi čas, da se prevetri zakonodaja. "V času, ko moramo stiskati na vseh straneh in varčevati, ko je veliko mladih raziskovalcev brez služb, ko morajo odhajati v tujino, ko za njih tukaj ni zaposlitve, je treba prevetriti tudi kadre na univerzah, kjer bi se verjetno našlo marsikaj," še ocenjuje predsednica NSi-ja. Ob tem napoveduje, da bodo aktivno proučili predlog zakona o visokem šolstvu, ko bo pripravljen, in predlagali določene rešitve.

Glede podatkov o dodatnem delu predsednika vlade Mira Cerarja pa Novakova odgovarja, da je, kolikor ve, Cerar izstavljal račune. "Tisti, ki račune plačuje, se pač mora s tem strinjati. Ali je bilo to zakonito ali ne, pa morajo ustrezne institucije proučiti," je dejala.
SD: Naj ne bo grešni kozel
Prvak SD-ja Dejan Židan ponujeni odstop spoštuje, vendar opozarja, da bo napačen odziv, če se ministrica označi za grešnega kozla, saj je protikorupcijska komisija odkrila napako v sistemu, ki jo je treba odpraviti. Židan želi, da bi milijone, ki so izplačani na tak način, namenili zaposlitvam mladih. Okoliščin ne pozna, zato je odločitev povsem prepustil Cerarju.

Poudaril je sicer, da odstop ali neodstop ministrice ničesar ne reši. V SD-ju opozarjajo, da imamo očitno v sistemu javnega šolstva sistemsko napako, ki omogoča, da so na dovoljen način izplačani milijoni. "Napake v sistemu pa se ne odpravljajo tako, da se pojavi nekdo kot grešni kozel, vse preostalo pa gre naprej," je opozoril predsednik SD-ja.

V SD-ju pričakujejo, da se bo resorno ministrstvo poglobilo in predlagalo rešitve za odpravo teh anomalij, sicer bo to storil SD. Po mnenju te stranke je nekorektno, da se v javnem sistemu toliko denarja nameni za dodatno financiranje. Tudi zato, ker bi se po Židanovem prepričanju s tem denarjem lahko v javnem sektorju zaposlilo mnogo mladih ljudi, ki iščejo službo.
ZaAB: Naj se porabniki razkrijejo
Predsednica ZaAB Alenka Bratušek je poudarila, da gre za javna sredstva, zato je prav, da se porabniki razkrijejo. Ugotavlja, da je tega očitno največ v visokem šolstvu. "Ob tem, ko je v šolstvu praktično par let zaporedoma ves čas na tapeti varčevanje, je po moji oceni nedopustno ne samo ravnanje ministrice, ampak tudi drugih, ki so poleg svoje plače služili praktično še eno ali dve zraven," je izjavila.

Po njenih besedah se moramo tudi vprašati, "kako je ob rednem delovnem času to sploh mogoče oziroma kaj v rednem času profesorji pravzaprav na fakultetah sploh naredijo". Bratuškova je prepričana, da je na tem področju potrebna sprememba zakonodaje.

Kot poudarja, gre za javni denar, zato se o kakršnem koli sramotilnem stebru, ki ga je omenila ministrica, ne sme govoriti. Po besedah Bratuškove gre za velikanske zneske. Ob tem pa je spomnila, da v koaliciji niso bili pripravljeni podpreti amandmaja za področje šolstva v višini štirih milijonov evrov, aplikacija protikorupcijske komisije pa je pokazala, da so že v letošnjem letu izplačali tolikšen znesek samo za avtorske pogodbe.

"Ampak mislim, da ima tudi sam en majhen problemček prav z zelo podobnimi stvarmi. Tako da se bo moral jasno opredeliti do tega, ali je to dopustno," pa je o Cerarjevi vlogi povedala Bratuškova.
ZL: Cerar naj odstop sprejme
V ZL so premierja pozivali, naj ponujeni odstop sprejme. Če tega ne no storil, bi izkoristili "vsa politična sredstva", tudi interpelacijo, je dejal poslanec Miha Kordiš. V zadnjih nekaj mesecih so lahko videli, da morala, etika in integriteta za Cerarja v resnici pomenijo politiko hipokrizije.

Po njegovih besedah je ob gospodarski krizi zadnjih nekaj vlad zelo poseglo na področje socialne države, med drugim tudi na področje kakovostnega zdravstva in šolstva. "In ravno visoko šolstvo je bilo tisto, ki je prestreglo najhujši udarec in je plačalo najvišjo ceno," ocenjuje Kordiš.

Ob tem je spomnil, da je vlada v zadnji polovici leta "želela vzeti učno pomoč najšibkejšim, zrezali so sredstva perspektivnega razvoja na področju znanosti in raziskovanja ter za mlade raziskovalce". Iztočnice za pripravo novega zakona o visokem šolstvu pa, kot je navedel Kordiš, vključujejo tudi prenašanje finančnega bremena stroška študija na študente in njihove družine.

ŠOS pozdravlja odstop ministrice
"Ob razkritju podatkov smo bili šokirani in odločitev za odstop se zdi edina logična. Menimo pa, da to ni dejanski ali pa vsaj edini razlog, pač pa zgolj več kot upravičen povod. Ministrica je slabo zastavila delo in se izogibala dialogu z deležniki. Večino ukrepov je izpeljala ali načrtovala samovoljno, brez usklajevanj s ključnimi partnerji. Poleg tega je nadaljevala s »politiko varčevanja« v izobraževanju – no, očitno ne na svoj račun. Prav tako smo bili vsi deležniki kritični do koncepta novega visokošolskega zakona, ki bi bil prav tako še en neuspeli projekt ministrice in njene ekipe. Od novega ministra pričakujemo, da bo sposoben zagovarjati vlaganje v izobraževanje prav v času krize in predvsem, da bo pripravljen na dialog z deležniki ter da bomo sistemske spremembe skupno sooblikovali in izboljšali polje izobraževanja," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik ŠOS-a Žiga Schmidt.







Jaz sem minister že deset let, pa nimam nobenih problemov s temi avtorskimi pogodbami.

Karl Erjavec, DeSUS

V času, ko moramo stiskati na vseh straneh in varčevati, ko je veliko mladih raziskovalcev brez služb, ko morajo odhajati v tujino, ko za njih tukaj ni zaposlitve, je treba prevetriti tudi kadre na univerzah, kjer bi se verjetno našlo marsikaj.

Ljudmila Novak, NSi

Iz Komisije za preprečevanje korupcije so sporočili, da zadeve ne komentirajo. Zapisali so, da gre za njeno osebno odločitev in da je treba problem rešiti na sistemski ravni. Pri tem pojasnjujejo, da pri objavi podatkov o pogodbah ne gre za zlorabo osebnih podatkov. Ponovili so, da so v zadevi avtorskih in podjemnih pogodb med subjekti javnega sektorja in fizičnimi osebami uvedli sistemsko preiskavo, ter zapisali, da še niso sprejeli nobenih zaključkov. "Poudarjamo, da se komisija še ne opredeljuje, ali so bila posamezna plačila zakonita, tako kot se ni ob objavi podatkov o plačilih gospodarskim družbam in samostojnim podjetnikom v aplikaciji Supervizor avgusta 2011. Bo pa komisija preiskovala, ali je pri posameznih primerih dejansko prišlo do kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije in ob zaključku preiskave podala svoje ugotovitve," so pojasnili.

Ampak mislim, da ima tudi sam en majhen problemček prav z zelo podobnimi stvarmi.

Alenka Bratušek o Cerarju in njegovih prejemkih iz avtorskih pogodb
Cerar sprejel odstop ministrice
Politiki za odstop Setnikar Cankarjeve
Cerar sprejel odstop ministrice za izobraževanje