Z novo agencijo želi vlada zmanjšati število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah. Še vedno pa je med najpogostejšimi vzroki za nesreče alkohol. Foto: MMC RTV SLO
Z novo agencijo želi vlada zmanjšati število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah. Še vedno pa je med najpogostejšimi vzroki za nesreče alkohol. Foto: MMC RTV SLO

Novoustanovljeno agencijo so odprli notranja ministrica Katarina Kresal, minister za promet Patrick Vlačič in državni sekretar na prometnem ministrstvu Stanislav Pavlič, ki bo do imenovanja direktorja tudi na čelu te službe.

Da bodo vozniki odgovornejši
Po besedah Kresalove bodo v njej združeni najboljši kadri, znanja in izkušnje s tega področja. Kot eno najpomembnejših poslanstev pa je izpostavila spodbujanje udeležencev v prometu k odgovornejšemu vedenju, spoštovanju predpisov in zavedanju vloge posameznika v prometu. Kot je dejal minister Vlačič, gre za "primer dobre prakse" iz tujine. Prepričan je, da bo povezanost strokovnjakov z različnih področij pripomogla k večji sinergiji in boljšim rezultatom.

Agencija bo skrbela tudi za rehabilitacijske programe voznikov
Podrobneje je delo nove agencije predstavil v. d. direktorja Pavlič. Delo bo med drugim zajemalo raziskovalno in analitsko delo, preventivne in vzgojne programe, strokovne naloge nacionalnega progama varnosti cestnega prometa in neodvisne preiskave prometnih nesreč s smrtnim izidom. "Tu bomo s strokovnimi nalogami ugotavljali krivdo in vzroke za prometne nesreče na strani infrastrukture, na strani človeka, na strani vozila," je pojasnil.

Agencija bo izvajala tudi rehabilitacijske programe za voznike, ki so pravnomočno kaznovani zaradi vožnje pod vplivom alkohola, za voznike, ki so dosegli določeno število kazenskih točk, in za voznike, ki jim policija začasno odvzame vozniško dovoljenje. Prav tako bo agencija presojala kakovost cestne infrastrukture in izvajala naloge s področja homologacije vozil.

Trezni vozniki in nič mrtvih na cestah
Po njegovih besedah je glavni cilj Vizija 0, torej nič smrtnih žrtev v cestnem prometu, za volanom pa popolnoma trezni vozniki. 19 zaposlenih poleg Pavliča prihaja z ministrstev za promet in za notranje zadeve ter z Direkcije RS za ceste. Vlada je sicer Agencijo RS za varnost prometa ustanovila na seji 16. junija letos.