Kdo jih bo zasedel v novem mandatu? Foto: UKOM
Kdo jih bo zasedel v novem mandatu? Foto: UKOM

SD se je zadnja dva meseca pogajal s Stranko Mira Cerarja in usklajeval programe ter koalicijsko pogodbo. Z doseženim so zadovoljni, a se je vodstvo stranke vseeno odločilo, da bodo zadnjo besedo glede sodelovanja v še eni vladi dali člani in članice.

Danes je tako potekalo sestajanje 58 območnih organizacij SD-ja. 97 odstotkov članov jih je bilo za vstop v koalicijo.

Predsednik vlade Miro Cerar pa s svojo ekipo pospešeno sestavlja in opravlja razgovore z morebitnimi kandidatkami in kandidati za vodenje posameznih resorjev. Končna imena bodo znana najpozneje do torka.

Predsednik SD-ja Dejan Židan je pojasnil, da bo predlog SD-ja tak, da so do torka, ko je predvidena tudi parafa koalicijskega sporazuma, javno znana tudi imena ministrskih kandidatov. Ob tem je poudaril, da jih čakata rebalans proračuna za prihodnje leto in priprava proračuna za leto 2016.

Cerar ima sicer do 9. septembra čas, da DZ-ju predlaga seznam kandidatov za nove ministre. Če listo vloži že v četrtek, bi lahko novo vlado imeli v tednu dni po tem, je ocenil Židan in ob tem dodal, da je sicer to stvar Cerarja.

Židan danes pričakuje tudi novo različico osnutka koalicijskega sporazuma in predvideva, da tokrat v besedilu ne bo več tehničnih napak. Iz tretje različice osnutka je namreč "izpadla" točka glede preiskave o bančni luknji, ki pa vendarle po zagotovilih koalicijskih partnerjev ostaja njihova zaveza.

Uradno: Bratuškova nima Cerarjeve podpore, SD gre v vlado
Uradno: Bratuškova nima Cerarjeve podpore, SD gre v vlado