Dalajlama je odgovarjal tudi na vprašanja občinstva. Foto: BoBo
Dalajlama je odgovarjal tudi na vprašanja občinstva. Foto: BoBo
Brez ljubezni, spoštovanja in strpnosti ne gre
Dalajlama obiskal mariborsko univerzo

"V 21. stoletju moramo razmišljati bolj holistično, bolj celostno. Le tako bomo izkoristili bogastvo človeškega uma," je na konferenci dejal dalajlama in dodal, da to pomeni tudi, da človek ne sme misliti le nase. "Prihodnost vsakega posameznika je odvisna od preostale družbe, ne glede na to, kako močen je," je prepričan.

"Če skrbiš za dobro drugih, ni prostora za prevare, laži, izsiljevanje, izkoriščanje, uničevanje." Temu bi moral slediti tudi izobraževalni sistem, ki se po dalajlamovem mnenju trenutno preveč osredotoča na materialni vidik življenja, moral pa bi skrbeti tudi za človekovo duševno zdravje.

Če posameznik poskrbi za duševni mir, to namreč dobro vpliva na celotno družbo. Imamo tako inteligenco kot znanje, da ohranjamo ta mir v duši. "S pomočjo človekove inteligence lahko spremenimo tudi naša občutja, zato je mogoče vzdrževati duševni mir," izpostavlja tibetanski duhovni voditelj.

Na mlajših je priložnost, da spremenijo svet
V drugi polovici 20. stoletja je človeštvo po njegovih besedah že doseglo določen napredek. Ljudje so začeli zavračati vojne, večja je okoljska ozaveščenost, znanost in duhovnost nista več v konfliktu, več je razumevanja med religijami. "Človeštvo očitno postaja zrelejše, človeško mišljenje se izboljšuje. Zato ostajam optimist, kljub težavam. Tudi vi, bratje in sestre, morate ohraniti optimizem, upanje, samozavest," je dejal.

Veliko upanja pa polaga predvsem na mlajšo generacijo: "Vi ste tisti, ki imate priložnost in odgovornost, da spremenite svet. Za to pa morate imeti dovolj modrosti, odločnosti, navdušenja in predvsem vizijo. Vizijo tega novega, boljšega sveta."

Neposredni prenos dalajlamovega predavanja lahko tudi v četrtek spremljate na 2. programu TV Slovenija in prek MMC-jevega predvajalnika.

V četrtek bo razpravljal z drugimi nobelovci
XIV. dalajlama Tenzin Gjatso je Maribor prvič obiskal aprila 2010, pred tem pa se je julija 2002 mudil v Ljubljani. Tokrat so ga povabili na pobudo Mestne občine Maribor in župana Franca Kanglerja, ki v četrtek gostita srečanje skupine Nobelovih nagrajencev za mir.

V Maribor je dalajlama prispel v torek popoldne. V kratki izjavi za medije na letališču je izrazil veselje nad ponovnim obiskom v Sloveniji in poudaril, da človek nikoli ne sme izgubiti upanja.

Brez ljubezni, spoštovanja in strpnosti ne gre
Dalajlama obiskal mariborsko univerzo