Začetki TO-ja segajo že v leto 1968. Foto: Arhiv ZVVS
Začetki TO-ja segajo že v leto 1968. Foto: Arhiv ZVVS
Teritorialna obramba, TO
Tako so se pripadniki TO-ja leta 1984 usposabljali na Slemenu. Foto: Arhiv ZVVS

Tega dne, leta 1968, so med razloge za ustanovitev zapisali takratne mednarodne razmere, negotovost na Bližnjem vzhodu in intervencija sil Varšavske zveze na Češkoslovaško, ter domače razmere, ki so narekovale nov vojaški sestav kot množičen odpor ljudstva.
Takrat je nastala tudi nova vojna doktrina, poimenovana doktrina splošne ljudske obrambe. Tako je bila tedanjim republikam SFRJ-ja ponujena priložnost za lastno organiziranost obrambnega področja. V Sloveniji je bil tako leta 1968 20. novembra ustanovljen Glavni štab za Slovenijo.

Danes so se dogodkov pred osamosvojitvijo in med njo, ko so Teritorialno obrambo imenovali tudi tretja slovenska vojska (po generalu Maistru in partizanih), spomnili tudi slovenski veterani.

Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) Ladislav Lipič je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril: ''Kot vrhunec uspešne poti so enote TO-ja sodelovale v varovanju plebiscita ter nato v osamosvojitveni vojni za Slovenijo skupaj z milico in celotnim prebivalstvom in tudi zmagale. Žal so v tej vojni nekateri pripadniki izgubili življenja. Darovali so svoja življenja, največ, kar so lahko, in za to žrtev jim bodimo večno hvaležni!''