Finska televizija YLE je odklonila predvajanje Resnice o Patrii, 2. del na RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Finska televizija YLE je odklonila predvajanje Resnice o Patrii, 2. del na RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Patria
Zgaga je finskemu novinarju Magnusu Berglundu pomagal pri iskanju sogovornikov v Sloveniji za prvi del dokumentarca Resnica o Patrii, v drugem delu pa je Berglund intervjuval Zgago. Foto: YLE
Patria
Janša je po objavi dokumentarca Resnica o Patrii vložil kar nekaj ovadb oz. tožb: proti Kosu, Potočniku, Berglundu, YLE-ju, Švajgerju, Delu. Foto: EPA
Berglund še vedno molči

Avtor oddaje Magnus Berglund je v njej predstavil sogovornika, ki je prispeval ključne informacije za pripravo prve oddaje iz leta 2008. To je nekdanji svetovalec Patrie Erkki Heinilä, ki je proti njej pričal tudi v primeru korupcijskega procesa za posel v Egiptu.
Prav tako je Berglund napovedal, da ne namerava umakniti svojih izjav, da je Patria podkupila Janeza Janšo, zaradi katerih ga je Janša tudi tožil in tožbo v Sloveniji dobil. Finski novinar je namreč prepričan, da finske svobode govora ne morejo omejevati v Sloveniji.
V tokratni oddaji je poleg omenjenega Berglundovega vira sicer nastopil tudi slovenski novinar Blaž Zgaga, ki je finskemu novinarju govoril zlasti o trgovini z orožjem v 90. letih oziroma tem, kako je bil Janša med osamosvojitveno vojno kot obrambni minister domnevno vpleten v nezakonite orožarske posle.

Kljub velikim pričakovanjem pa Berglund ne razkriva, kdo so bili njegovi viri pri Patriinem poslu v Sloveniji, niti, ali ima kakšen dokaz, da sta Janša ali pa njegova stranka res prejela podkupnino, je za Odmeve naše televizije poročala Petra Bezjak.

Čeprav so finski kolegi pred tremi leti privolili v objavo Resnice o Patrii na TV Slovenija, so tokrat kljub zaprosilu naše televizije predvajanje nadaljevanja o oklepniškem poslu odklonili. Oddajo Resnica o Patrii, 1. del, si lahko ogledate tukaj.

Berglund naredil intervjuje z Zgago in drugimi
Zgaga je pojasnil je, da se je z Berglundom, ki je z njim naredil intervju, srečal decembra. Dodal je, da je Berglund naredil intervjuje tudi z nekaterimi drugimi sogovorniki.
Je Zgaga videl Berglundove dokaze?
Zgago, ki je Berglundu pomagal pri iskanju sogovornikov v Sloveniji za prvo oddajo, je oktobra lani zaslišala preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje ozadje afere Patria.

Na zaslišanju je na vprašanje, ali mu je Berglund pokazal dokaze za svoje trditve, da je Janša prejel podkupnino, najprej odgovoril, da ne, nato je pozneje dejal, da je dokaze videl šele naknadno, na koncu pa je izjavil, da na to vprašanje ni mogoče odgovoriti z da ali ne. Dodal je še, da novinarji sicer pri svojem delu ne dokazujejo oz. iščejo dokazov, ampak le preiskujejo s pomočjo javnih virov in intervjujev.

"Prepričan sem, da je imel Berglund utemeljen razlog, da je verjel, kar je zapisal. Ocenil sem ga kot izjemno kredibilno in profesionalno osebo in sem citiral njegove ugotovitve v svojem članku," je pojasnil.

Kaj pomeni črka J?
Spomnimo. Prvi del oddaje je YLE predvajal septembra 2008, le nekaj tednov pred parlamentarnimi volitvami.

Finski novinar je v oddaji trdil, da črka J, omenjena v filmu, pomeni Janeza Janšo, slovenskega premierja. "J naj bi potreboval denar za pokojnino. /.../ Z drugimi besedami - Patria, ki je v državni lasti, je podkupila slovenskega premierja," je trdil Berglund.

MMC pa je septembra lani objavil dopis avstrijskega posrednika Patrie Wolfganga Riedla kolegu Reiju Niittynenu, ki je bil poslan 19. januarja 2005. Iz njega je razvidno, da je oseba "J" omenjena v prvem delu dokumenta pod oznako C, in sicer kot "Mr. J, the Director of DDV", kar se nanaša na Bartola Jerkovića, direktorja hrvaškega podjetja Đuro Đaković specialna vozila, kjer zdaj izdelujejo oklepnike patria za hrvaški trg. Poleg tega je Riedl Niittynena v dopisu obvestil, da se bo J, torej Jerković, upokojil v od 15 do 20 mesecih in je zaskrbljen glede pokojnine.

Janša zahteval 1,5 milijona evrov odškodnine
Janša se je zaradi navedb v oddaji pozneje odločil za tožbo in zahteval milijon in pol evrov odškodnine. Ljubljansko okrožno sodišče je decembra razsodilo, da bosta morala YLE in Berglund prvaku SDS-a plačati odškodnino 15.000 evrov. Zagovorniki toženih pa so napovedovali pritožbe.

Če bo sodba obstala na višjem sodišču, bo moral Berglund umakniti izjavo, da je "oseba, ki je v Patriinih dokumentih označena z 'J', Janša in da je Patria podkupila (takratnega) predsednika slovenske vlade".

Kazenska postopka za zdaj v Sloveniji in Avstriji
Umik mora objaviti na TV Slovenija, na finski nacionalni televiziji YLE (ta mora objaviti tudi sodbo z obrazložitvijo) in na komercialni televiziji Pop TV v glavnih informativnih oddajah, prav tako tudi v časopisu Dnevnik. Ni pa Berglundu in YLE-ju treba objaviti umika izjave v drugih časopisih. Janša je namreč objavo umika izjave zahteval še v Delu, Večeru, Financah in Žurnalu24.

Kazenska postopka v zadevi Patria sicer za zdaj potekata v Sloveniji in Avstriji, medtem ko se je na Finskem pred kratkim končal predkazenski postopek. V Sloveniji so na zatožni klopi Janša, Ivan Črnkovič, Jože Zagožen, Tone Krkovič in Walter Wolf.

Berglund še vedno molči