Davčna uprava poziva manjše dolžnike, naj poplačajo svoj dolg in se s tem izognejo nepotrebnim stroškom izvršbe. Foto: BoBo
Davčna uprava poziva manjše dolžnike, naj poplačajo svoj dolg in se s tem izognejo nepotrebnim stroškom izvršbe. Foto: BoBo

Ti znašajo 25 evrov za administrativne sklepe oziroma 75 evrov za sklep o davčni izvršbi na premičnine. Če k temu prištejemo še 20 evrov ali več stroškov, ki jih zaračuna banka, lahko znesek postopka preseže vrednost dolga samega. Od 23.500 dolžnikov, ki Dursu dolgujejo 100 evrov ali manj, je namreč kar 8.300 takih, ki dolgujejo 20 evrov.

Na Dursu zato pozivajo dolžnike z nizkim dolgom, naj svoje obveznosti samovoljno izpolnijo in se s tem izognejo nepotrebnim stroškom. "Zavezance, ki so prejeli opomin, opozarjamo, da je obveznost treba poravnati takoj, saj je rok plačila že potekel." Ob tem pa so zavezanci, ki so že prejeli opomin, dolžni poravnati še zamudne obresti od dneva izdaje opomina do dneva plačila.

Davčna zakonodaja sicer ne predvideva opominjanja zavezancev pred začetkom davčne izvršbe, toda na Dursu želijo dati zavezancem možnost, da se izognejo nepotrebnemu plačilu stroškov izvršbe. Posamezni zavezanci se lahko na Durs obrnejo tudi za informacije o višini in zapadlosti posameznega dolga.