Minister bo po novem moral podati tudi oceno razvoja mednarodnih odnosov in njihovega položaja. Foto: Bobo
Minister bo po novem moral podati tudi oceno razvoja mednarodnih odnosov in njihovega položaja. Foto: Bobo

Strategija zunanje politike z naslovom Slovenija: varna uspešna in v svetu spoštovana določa okvir ter prednostna območja in področja slovenske zunanje politike. Po napovedih slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca naj bi se strategija spreminjala vsako leto in se prilagajala glede na mednarodne okoliščine.

Razen Združene levice (ZL) je razprava na seji odbora (OZP) pokazala, da je večina bolj ali manj zadovoljna z delovnim besedilom strategije, ki je trenutno v medresorskem usklajevanju. To naj bi se po besedah Erjavca končalo še v tem tednu.

Poslanske skupine iz koalicije, SMC, DeSUS in SD, so k osnutku deklaracije predlagale tudi več amandmajev, ki so bili z večino glasov sprejeti. Eden izmed amandmajev med drugim naslavlja in razširja pristojnost DZ-ja na področju zunanje politike, drugi pa določa, da minister za zunanje zadeve DZ letno ne samo seznani, ampak predstavi oceno o razvoju mednarodnih odnosov in njihovem položaju.

Nova deklaracija bo tako nadomestila tisto iz leta 1999, ki se je osredotočala predvsem na včlanjevanje Slovenije v EU in Nato, zato je njena vsebina v večini presežena.