Poslanci pobudniki menijo, da zato, ker je poslanec varovan z imuniteto, njegov govor ne sme biti ocenjen za nič manj sovražnega. Foto: BoBo
Poslanci pobudniki menijo, da zato, ker je poslanec varovan z imuniteto, njegov govor ne sme biti ocenjen za nič manj sovražnega. Foto: BoBo

Po mnenju predlagateljev spremembe ustave je treba poslansko imuniteto, ki velja po zdajšnji ureditvi, omejiti. Po zdaj veljavnih določbah poslanec ni kazensko odgovoren za mnenje ali glas, ki ga je izrekel na sejah državnega zbora ali njegovih delovnih teles. Predlagatelji pa v pobudi, ki so jo danes poslali predsedniku DZ-ja Janku Vebru, predlagajo, da bi se iz imunitete izvzeli primeri kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pod poslansko pobudo so podpisani poslanci PS-ja, SD-ja, DL-ja, DeSUS-a ter poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Gönz. "Smisel svobodnega govora ni v tem, da lahko poslanci izrečejo, kar želijo, še posebej, če s tem podpihujejo sovraštvo in širijo nestrpnost. Zaradi tega, ker je poslanec varovan z imuniteto, njegov govor ne sme biti ocenjen za nič manj sovražnega in zaradi tega proti njemu mora biti sprožen kazenski postopek," so zapisali v pobudi.

Z odpravo poslanske imunitete za omenjena kazniva dejanja bo po njihovem mnenju zagotovljena višja politična kultura, državljanom pa bo omogočeno odgovornejše presojanje o primernosti, morali in odgovornosti poslancev.