Srečanja se udeležujejo predstavniki 55 članic, med njimi več kot 40 zunanjih ministrov. Foto: EPA
Srečanja se udeležujejo predstavniki 55 članic, med njimi več kot 40 zunanjih ministrov. Foto: EPA
Predsedujoči Ovseju Dimitrij Rupel
Rupel je opozoril na pomen odločitev, ki jih bo v Ljubljani sprejela organizacija. Foto: RTV SLO
Zunanji minister Dimitrij Rupel, predsednik države Janez Drnovšek in premier Janez Janša na odprtju zasedanja.
Slovenija gosti največji politični dogodek v svoji zgodovini. Foto: EPA
Benita Ferrero Waldner
Komisarka za širitev opozarja, da se ne bi smeli bati govoriti o spremembah. Foto: EPA

Kosovo je lahko samostojno, vendar ne more biti samostojna mednarodno priznana suverena enititeta. Tukaj ne gre zgolj za teritorialno vprašanje, temveč za duhovno vprašanje Srbije.

Vuk Drašković, zunanji minister SČG-ja
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov (desno) in predstavnik Svetega sedeža za zunanje zadeve Giovanni Lajolo
Lavrov je pozval h koreniti organizacijski reformi Ovseja. Foto: EPA
Nicholas Burns in Vuk Drašković
Namestnik ameriške zunanje ministrice Nicholas Burns upa, da bo Rusija sklenila dogovor tudi z Moldavijo. Foto: EPA

Pogajanja o številnih točkah deklaracije so potekala ves dan, se nadaljevala ob slavnostni večerji v hotelih Lev in Union, potekala pa bodo še pozno v noč.

TORKOV PROGRAM
09.30
Tretje plenarno zasedanje
13.30 Sklepna novinarska konferenca

Najspornejše vprašanje je t. i. carigrajska zaveza iz leta 1999 o umiku ruskih enot iz Moldavije in Gruzije, za kar se zavzemajo predvsem ZDA, medtem ko Rusija to odločno zavrača. Zatika se tudi pri oblikovanju besedila o opazovanju volitev oziroma o vlogi Urada za demokratične ustanove in človekove prvavice (ODIHR).

Predsedujoči Ovseju, slovenski minister Dimitrij Rupel, je napovedal tudi posebno izjavo o Kosovu, vendar je njeno sprejetje vse manj verjetno. Če ponoči kompromisa ne bodo dosegli, se bodo pogajanja nadaljevala tudi med torkovim dopoldanskim plenarnim zasedanjem.

Uradni začetek zasedanja
Plenarno zasedanje organizacije se je začelo z nagovorom predsedujočega organizaciji, slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki je uvodoma opozoril na pomen sprejetih odločitev na vrhu. Dejal je, da bodo sprejete smernice začrtale usmeritve Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v prihodnjem desetletju, izostrile žarišče organizacije in

Zaradi varnostnih ukrepov ob zasedanju prihaja do velikih zastojev v prometu.

povečale njene zmogljivosti na področjih, kjer ima dodano vrednost. Kot zgled je navedel zmogljivost organizacije, da se spopade z novimi izzivi, kot so migracije, integracije, organiziran kriminal in varnost na mejah.

Tukaj si lahko ogledate posnetek otvoritve zasedanja.

Nemirne vode minile


Povedal je tudi, da je Slovenija krmilo Ovseja prevzela v nemirnih vodah, zdaj pa je prepričan, da so te mirnejše in ozračje bolj konstruktivno. Poudaril je pozitivno bilanco pri spodbujanju demokracije, miru in varnosti ter spomnil, da se je Ovse nemudoma odzval na dogodke v Kirgiziji in Uzbekistanu. Napredek je po njegovem bil dosežen tudi pri reševanju sporov v Gorskem Karabahu in Pridnestrju.

Dvostranska srečanja Dimitrija Rupla, Janeza Drnovška in Janeza Janše.
Rupel se je v nadaljevanju dotaknil tudi razmer na zahodnem Balkanu, katerega države po njegovem sodijo v Evropsko unijo. Pojasnil je, da mora imeti organizacija še naprej ključno vlogo pri krepitvi demokratičnih ustanov, človekovih pravic in vladavine prava na Balkanu. Opozoril je tudi na vprašanje terorizma, ki po njegovem mnenju ostaja še naprej grožnja, zato mora Ovse ohraniti svojo dejavnost v boju proti njemu. Ob tem se je zavzel za tesno sodelovanje z zvezo Nato.

Govor Drnovška in Janše
Zbrane predstavnike 55 članic Ovseja, 11 povabljenih držav ter številnih drugih organizacij sta nagovorila tudi predsednik države Janez Drnovšek in premier Janez Janša. Drnovšek je poudaril pomen in vlogo organizacije v preteklih 30 letih in dejal, da že samo ime organizacije pove njeno bistvo. "To je varnost, ki je najpomembnejše, kar državljani potrebujejo."

ŠTEVILNI MEDIJI
Zasedanje spremlja okrog 200 domačih 120 tujih novinarjev, od katerimi jih največ prihaja iz Turčije (17), Rusije (10), po devet so jih poslali iz Hrvaške, Nemčije in ZDA, pet pa jih je prišlo iz Japonske. Po poročanju TV Slovenije so z organizacijo in dostopnostjo informacij vsi zelo zadovoljni.

Premier Janša je povedal, da si je Slovenija med predsedovanjem po najboljših močeh prizadevala za uresničevanje skupnih ciljev, predsedujoči Dimitrij Rupel pa se po njegovem lahko ponosno ozre na opravljeno delo v tem letu. Janša je opozoril tudi na pomen, ki ga ima organizacija po padcu zaves in zidov ter pri zagotavljanju miru in stabilnosti od Vancouvra do Vladivodstoka.

Govoru slovenskega zunanjega ministra, ki tudi vodi uvodni del zasedanja, ter pozdravnim nagovorom predsednika Drnovška in premierja Janše, so sledili govori delegacij posameznih članic. Vrstni red govorcev je izžreban, se pa lahko posamezne države dvostransko dogovorijo za zamenjavo termina.

EU obljublja pomoč
Evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero Waldner je dejala, da je krepitev varnosti smisel Ovseja, njegova dodana vrednost pa je v njegovem prispevku k varnosti ljudi. Komisarka je napovedala, da bo EU naprej krepil delo Ovseja z vsemi svojimi zunanjepolitičnimi instrumenti in finančno podporo.

Nastopi številnih ministrov
Britanski minister za človekove pravice Ian Pearson in novi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier sta se zavzela za uresničevanje t. i. zavez iz Carigrada, ki predvidevajo umik ruskih enot iz Gruzije in Pridnestrja. Španski minister Miguel Angel Moratinos je dejal, da mora biti Ovse učinkovit za vse članice, francoski minister Phillippe Souste Blazy se je zavzel za reforme organizacije in predlagal možnost večletnega proračuna, avstrijska ministrica Ursula Plassnik pa je napovedala, da se bo prihodnje leto v času predsedovanja EU-ja Avstrija zavzemala za okrepljeno sodelovanje med Unijo in Ovsejem.

Brez deklaracije o Kosovu

Zunanji minister SČG-ja Vuk Drašković je poudaril pomen dogovora o statusu srbske manjšine na Kosovu in dejal, da zaradi pomanjkanja soglasja deklaracije o tej pokrajini tokrat ne bo. Pri tem je ponovil stališče, da je za Beograd "več kot avtonomija in manj kot samostojnost" edina možna kompromisna rešitev za Kosovo.

Oster ton Lavrova
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je zbranim povedal, da se njegova država zavzema za korenite reforme organizacije, ki mora postati demokratičnejša, učinkovitejša in pomembnejša za vse sodelujoče. Med drugim bi morala dobiti mednarodnopravni status, potrebno pa bi bilo tudi omejiti avtonomijo Urada Ovseja za demokratične ustanove in človekove pravice. Zavzel se je tudi za jasnejša pravila glede opazovanja volitev.

Burns proti korenitim reformam
Vodja ameriške delegacije, podsekretar Nicholas Burns, je med govorom Rusijo pozval k uresničitvi t. i. carigrajskih zavez iz leta 1999 o umiku ruskih sil iz Gruzije in Moldavije. Čeprav ZDA pozdravljajo dogovor med Rusijo in Gruzijo o umiku ruskih sil iz te države, pa obžalujejo, da podoben napredek ni bil dosežen z Moldavijo.

Burns se je med drugim zavzel tudi za krepitev Ovseja, še posebej na področju opazovanja volitev. Dejal je, da se ZDA zavzemajo za izboljšanje dela organizacije, po njegovem mnenju pa ta ne potrebuje popravila, saj ni pokvarjena.

Brez Riceove in Strawa
Na vrh je prišlo kar 40 zunanjih ministrov, udeležbo pa sta odpovedala ameriška ministrica Condoleezza Rice, nadomešča jo podsekretar Nicholas Burns, in britanski minister Jack Straw, namesto katerega je prišel minister za človekove pravice Ian Pearson.

Kosovo je lahko samostojno, vendar ne more biti samostojna mednarodno priznana suverena enititeta. Tukaj ne gre zgolj za teritorialno vprašanje, temveč za duhovno vprašanje Srbije.

Vuk Drašković, zunanji minister SČG-ja