Slovenija
Dan suverenosti
Tako so se 26. oktobra 1991 vojaki jugoslovanske vojske v koprskem pristanišču vkrcavali na ladjo. Foto: BoBo
VIDEO
25. oktober po novem dan...

Dodaj v

Dobili dan suverenosti, 2. januarja bomo še naprej hodili na delo

Zadnji dan seje državnega zbora
9. marec 2015 ob 07:32,
zadnji poseg: 9. marec 2015 ob 18:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Poslanci so s 70 glasovi za in štirimi proti določili 25. oktober kot nov praznik, dan suverenosti, ki pa ne bo dela prost dan. Predlog o ponovni uvedbi 2. januarja za dela prost dan ni dobil podpore.

Novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih je v parlamentarni postopek vložil poslanec SMC-ja Marjan Dolinšek, ki želi tako zaznamovati odhod zadnjega jugoslovanskega vojaka s slovenskega ozemlja. V letu, ko se začenja spominjanje na dogodke, povezane s slovensko osamosvojitvijo, je to še en poskus, da bi se odločneje zavedali prehojene poti, je med drugim povedal za Radio Slovenija.

Prvi večji dogodek, povezan s praznovanjem osamosvojitve, bo državna proslava 8. aprila, na 25. obletnico prvih demokratičnih volitev pa bomo zaznamovali še zadnji dogodek iz tistih let, odhod zadnjega jugoslovanskega vojaka iz Slovenije. Dolinšek je predlog sprememb vložil na pobudo društva veteranov vojne za Slovenijo in policijskega veteranskega združenja Sever. Z dnevom suverenosti bomo, pravi Dolinšek, opozarjali tudi na spoštovanje človekovih pravic in svoboščin, poleg tega pa dosegli odločnejši spomin na enega najpomembnejših dogodkov v slovenski novejši zgodovini.

Med razpravo so poslanci Združene levice predlagali, da se med dela proste dni ponovno uvrsti 2. januar, a njihov predlog ni dobil podpore.

Tudi drugi so iniciativo SDS-a pozdravili, a menili, da treba k zadevi pristopiti širše. Poslanci tako novele niso podprli, zanjo je glasovalo 26 poslancev, proti pa jih je bilo 49.

Nepredstavljivo, da bi se pojem kaznivosti premaknil v območje golega naklepa
Napovedano je bilo tudi glasovanje o noveli kazenskega zakonika - v SDS-u so predlagali sankcioniranje tistih, ki so se ali se nameravajo v tujini udeležiti terorističnih bojev, v predstavitvi stališč poslanskih skupin na seji prejšnji teden pa so predlog podprli še v NSi-ju in ZaAB-u.

SDS je podoben predlog vložil že konec lanskega leta, a ga je DZ zavrnil. Zdajšnji predlog novele je poslanska skupina vložila po terorističnih napadih v Parizu. Predlagali so, da bi tiste, ki se nameravajo udeležiti ali se udeležijo oboroženega spopada zunaj Slovenije, kaznovali z zaporom od petih do 15 let. Enako kazen so predvideli tudi za tiste, ki spodbujajo k načrtovanju kaznivih dejanj.

Vlada se s predlogom SDS-a ni strinjala. Kot je poslancem na seji prejšnji teden pojasnil državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Darko Stare, v zdaj veljavnem kazenskem zakoniku obstaja več členov, ki inkriminirajo teroristično delovanje.

Hkrati je Stare opozoril, da je predlog SDS-a predvidel inkriminacijo že samega namena udeležbe v spopadih v tujini. Po oceni vlade je popolnoma nepredstavljivo, da bi se pojem kaznivosti premaknil v območje golega naklepa.

Andrej Čuš iz SDS-a je po teh pojasnilih vladajoči koaliciji očital, da drži glavo v pesku in se dela, da na svetu ni nobenih težav. A če se bo taka miselnost nadaljevala, se z grožnjo Islamske države ne bo obračunalo, meni.

Novela zakona o zdravilih neuspešno končala zakonodajno pot
Državni zbor je danes sledil tudi odločitvi odbora za zdravstvo in ni podprl novele zakona o zdravilih, ki jo je v parlamentarni postopek vložil državni svet. Z novelo so želeli onemogočiti lekarnam, da se ukvarjajo tudi s prometom z zdravili na debelo, ter onemogočiti, da se uradni kontrolni laboratorij za zdravila obdrži v okviru javne agencije za zdravila.

Sklep, da novela zakona o zdravilih ni primerna za nadaljnjo obravnavo, je na seji DZ-ja podprlo 60 poslancev, proti sklepu so se izrekli štirje poslanci.

Zvišanje soudeležbe potrošnika pri škodi zaradi blaga z napako
Novelo zakona o varstvu potrošnikov, s katero se slovenska zakonodaja usklajuje z evropsko direktivo, je DZ sprejel. Edina novost je zvišanje soudeležbe oškodovanca pri škodi, ki nastane zaradi blaga z napako - zdaj mora proizvajalec povrniti škodo na drugi stvari, če ta presega 400 evrov, po novem bo meja pri 500 evrih.

V skladu z zakonom je mogoče povrnitev škode zahtevati, kadar napaka na izdelku povzroči smrt, telesno poškodbo ali poslabšanje zdravja človeka ali kadar zaradi napake na izdelku nastane škoda na drugi stvari. Škodo na drugi stvari je v določeni višini dolžan povrniti, če jo je kupec uporabljal za osebno uporabo.

Vzpostavitev posebnega oddelka za postopke odvzema premoženja nezakonitega izvora
DZ je danes potrdil še preostala zakona iz t. i. svežnja prvega koraka sodne reforme, in sicer novelo zakona o državnem tožilstvu in novelo zakona o brezplačni pravni pomoči. Za prvo je glasovalo 44 poslancev, proti jih je bilo 20. Za drugo se je izreklo 43 poslancev, proti jih je bilo osem.

Novela zakona o državnem tožilstvu določa sprejetje kodeksa državnotožilske etike ter oblikovanje komisije za etiko in integriteto, ki bo sprejemala načelna mnenja glede spoštovanja kodeksa.

Znotraj specializiranega tožilstva prinaša vzpostavitev posebnega oddelka za postopke odvzema premoženja nezakonitega izvora, t. i. civilnofinančnega oddelka, hkrati pa odpravlja omejitve pri zaposlitvah tožilcev s specifičnimi znanji na specializiranem tožilstvu.

Novela zakona o brezplačni pravni pomoči naj bi prinesla izboljšanje učinkovitosti omenjenega instituta na način, da bo brezplačna pravna pomoč lažje in širše dostopna.

V ta namen novela poenostavlja obrazec prošnje za dodelitev omenjene pomoči, prav tako širi razloge za dodelitev izjemne brezplačne pravne pomoči. Prvi pravni nasvet nadomešča s pravnim svetovanjem, opozicija pa je ob tem opozorila, da novela brezplačni prvi nasvet nedopustno ukinja.

Omogočen vpogled v poslovni register tudi po posameznikih
DZ je sprejel tudi novelo zakona o Poslovnem registru Slovenije, s katero se v slovenski pravni red prenaša spremenjena evropska direktiva glede povezovanja centralnih in trgovinskih registrov ter registrov družb.

Z njo se posega tudi v določbe o vpogledu v podatke iz registra. Po novem bo mogoče vpogledati tudi v podatke, v katerih podjetjih je neki posameznik ustanovitelj in zastopnik.

Do zdaj je bilo to iskanje mogoče le po poslovnih subjektih, torej kdo je zastopnik in ustanovitelj v poslovnem subjektu, ne pa tudi, ali in kje vse se zastopnik in ustanovitelj pojavljata v drugih poslovnih subjektih.

Uvedba sledljivosti prometa s pirotehničnimi izdelki
Poslanci so z 61 glasovi za in nobenim proti potrdili spremembe zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, s katerimi se uvaja sledljivost prometa s pirotehničnimi izdelki.

Novela po oceni vlade povečuje odgovornost gospodarskih subjektov pri dobavi omenjenih izdelkov, in sicer tako da bodo morali zagotoviti, da izdelki izpolnjujejo vse varnostne zahteve. Izdelki bodo morali imeti tudi identifikacijsko oziroma registrsko številko, gospodarski subjekti pa bodo morali o prometu z njimi voditi evidenco.

Blažja ureditev pošiljanja sporočil med podjetji
DZ je soglasno potrdil tudi novelo zakona o elektronskem poslovanju na trgu, ki lajša poslovanje podjetij pri ponujanju blaga in storitev drugim podjetjem. Podjetja za pošiljanje komercialnih sporočil odslej ne bodo več potrebovala soglasja prejemnika, če gre za pravno osebo.

Zakon o elektronskem poslovanju na trgu po novem ne bo več vseboval določbe o predhodnem soglasju prejemnika storitve pri pošiljanju komercialnih sporočil, ki so del informacijske družbe in jih pošilja ponudnik storitve. Predhodno soglasje za pošiljanje komercialnih sporočil fizičnim osebam pa bo še vedno potrebno, saj to področje ureja zakon o elektronskih komunikacijah.

Da se zgodba somalijske deklice ne bi ponovila
Državni zbor je z 69 glasovi za in petimi proti po pričakovanju sprejel tudi novelo zakona o tujcih. Po novem ima pristojni organ diskrecijsko pravico, da dovoli združitev družine begunca ali tujca s priznano subsidiarno zaščito tudi v drugih primerih, kot je bilo določeno do zdaj, če posebne okoliščine govorijo v prid združitvi. Pripravo novele je sprožila medijsko odmevna in medtem že srečno razrešena zgodba somalijske deklice.

Dozdajšnji zakon o tujcih je taksativno našteval krog družinskih članov - enako kot zakon o mednarodni zaščiti v členu 16b, ki ga je ustavno sodišče januarja razglasilo za neskladnega z ustavo. Za družinske člane je štel le zakonce ali registrirane življenjske partnerje ter otroke in starše, ne pa npr. bratov in sester, kar je tudi vodilo v zaplete s somalijskim dekletom.

L. D., G. V., T. H.
Prijavi napako
Komentarji
ribi
# 09.03.2015 ob 07:39
naj raje vrnijo 2 januar. Tako ali tako delajo takrat samo delavci, vodilni so tako ali tako frej.
generacija56
# 09.03.2015 ob 07:45
2. Januar nazaj!
Koliko laži smo morali prebrati, ko so ga jemali: preveč praznikov?
generacija56
# 09.03.2015 ob 07:44
Cele pridige smo brali, kako imamo preveč praznikov, koliko imajo delodajalci izgub, koliko ljudi bi lahko več zaposlili.....Skratka, kot je to že običaj, samo laži!

2. januar nazaj! Tele vaše dneve nečesa, zaradi česar nam je samo še žal, ker so nam državo ukradle barabe, pa si odnesite na neko "tiho mesto"...
conanbarbarian
# 09.03.2015 ob 07:48
Suverenosti ni več, ste nas zapufali do amena, pokradli vse kar se je dalo ! Potrebujemo novo osvobodilno fronto !
Binder Dandet
# 09.03.2015 ob 07:57
Zakaj potrebujemo 3 praznike v povezavi s samostojnostjo? Sploh pa se praznikov in dneva prostih dni ne spreminja na letni bazi kot nam bo počasi v navadi.
kanta
# 09.03.2015 ob 07:39
Človeška neumnost je brezmejna.
Neue Ekspres
# 09.03.2015 ob 07:47
Demokracija je vlada večine!
Me res zanima, če si većina slovencev želi ta praznik?!
zigasubic
# 09.03.2015 ob 07:58
Dan, ko smo vstopili v NATO pa naj bo počaščen izgubi suverenosti.
SamoRes
# 09.03.2015 ob 08:05
Združena levica je podprla vrnitev 2.januarja kot praznika, pa niso podprli.
Ve se kdo je za narod in kdo je orodje kapitala.
komentatorka ena
# 09.03.2015 ob 08:08
2 januar želimo nazaj, tako je, berite tisti, ki " odločate " o tem, ljudje tukaj jasno govorijo, želijo 2 januar nazaj, J ga je takrat ukinil, ljudje hočemo 2.1. nazaj !
Ljagushka
# 09.03.2015 ob 08:04
Tole no praznovanje z grenkim priokusom. Suvereni pod Nemci v EU in pod Američani v NATU ;-)
kin baropu
# 09.03.2015 ob 07:55
A bo tud dela prost dan? Mene sam to zanima.
Lluka
# 09.03.2015 ob 08:02
Me spominja na to, da imamo že skorajda vsak dan neki svetovni dan. Pri nas pa gremo na praznike... ki obujamo.. spomin na odhod zadnjega vojaka... drugo leto bo padla ideja o spominu na zadnji dan vožnje JNA tanka, pa zadnji dan preleta JNA letala.......... pa zadnji dan iztreljenega metka.... itd itd.. skratka.. beda od bede. Tko kot bi imeli še iz časov partizanov oz konca druge svetovne vojne praznike na tisti dan ko so bile ustanovnljene partizanske brigade...... pa mogoče še praznik brigade ki je padla pod streli sovražnikov......... itd itd

VRNITE RAJE 2 JANUAR. 2 Maj pa si nekam zatlačte. Sploh sindikalisti......... ker če bi se zavzemali za delavce bi zahteval vrnitev 2 januarja....da se ga lahko delavec malce opije... od starega leta....
janezdolzan
# 09.03.2015 ob 07:58
sicer sem za samostojno Slovenijo, ampak praznikov imamo pa že dovolj,

lahko preimenujejo praznik Državnosti v praznik Državnosti in suverenosti pa bo ravno tako dobro...

po drugi strani je pa tudi res, z vsakim dodatnim pufom smo manj suvereni!
po lastni nesposobnosti in skorumpiranosti.
goskic
# 09.03.2015 ob 08:37
2. Januar!!!!!!
dusan21
# 09.03.2015 ob 08:30
Ne rabim nobenih novih praznikov, saj v naši državi ni kaj praznovat.
Naj bo v družbi več etike, manj lopovščin, pa bo lahko vsak dan praznik.
Naj se politiki obnašajo do ljudstva odgovorno, naj sodišča normalno delajo, naj kot država končno odrastemo.
Kakšen kao novi praznik je le metanje peska v oči in norčevanje iz državljanov.
Politika naj se raje ukvarja s konkretnimi problemi, ne pa da se gredo igrice v stilu " kruha in iger ".
SamoRes
# 09.03.2015 ob 08:09
Absurdno. Praznovali bomo odhod zadnjega vojaka, kot v posmeh pa državo zadnja leta vodita politika s koreninami, ki segajo v partijski sistem, Pahor in Janša. V ostalih balkanskih državah so že zdavnaj tranzicijske politike pospravili, nekaj na smetišče zgodovine, nekaj pa v zapore.
mihael1
# 09.03.2015 ob 09:10
Vrnejo naj 2. januar in v zameno pustimo , da Marija odleti v nebo v delovnem dnevu :-)
evaevi
# 09.03.2015 ob 08:34
Neverjetno. IZMIŠLJAJO si nov praznik,
pa celo ob tem, ko smo ob 2. januar, kar nam je POKVARILO novoletne praznike!?

Blagor nam v tej državi še naprej, res.
zamudnik
# 09.03.2015 ob 10:08
Državni prazniki in dela prosti dnevi bi morali biti pustni torek, prvi april in dan prvega izida Butalcev.
Miner
# 09.03.2015 ob 08:38
Če 2. januar ni praznik, je spet čista izguba za delodajalca. Kdo pa dela takrat. Še naši vrli poslanci ne. A je komentar sploh potreben?
Kölm
# 09.03.2015 ob 08:38
Prodali smo se za supermarket, reality show in rdečo papriko iz Nizozemske. Seveda je to vredno obeležja.
pfc
# 09.03.2015 ob 08:34
To naj bi bil praznik?Ne me hecat.To je začetek suženjstva in propada ter izguba suverenosti.Raje vrnite 2.januar.
PONOS
# 09.03.2015 ob 08:10
Ravno obratno dan bi se moral imenovati dan začetek suženjstva in reality showa,kaka suverenost?Svoboden in srečen suženj je najbolj produktiven.Inovativni ,kreativen suženj pa nagrajen z napredovanjem po kastni lestvici.
V zgodovini smo bili res že manj suvereni kot danes,smo pa to vedeli:)Je pa bil obdobje ko smo bili res suvereni...danes si navidezno svoboden.Prave svobode še ni-je pa to proces in evolucija...
komentatorka ena
# 09.03.2015 ob 08:07
1. Kakšne " suverenosti" ?! Odkar smo pod Brusljem, ni dela, ni kruha, samo ožemanje
2. Srbija in Slovenija normalno sodelujeta na vseh področjih, Srbija je trenutno vodja glede Varnostnih zadev EU...

?

Suverenosti, odkar je SLO pod Brusljem, ni.
Bivši uporabnik
# 09.03.2015 ob 09:13
Če že mora biti suverenost v imenu kakšnega praznika, lahko 1. maj komot preimenujemo v dan izgube suverenosti (vstop v EU 1. maja 2004). Itak je vse več Slovencev brez dela, tako da praznik dela ne upravičuje več svojega namena. Kompromis pa bi lahko bil tudi dan izgube dela in suverenosti.
tesar
# 09.03.2015 ob 11:35
še malo pa bomo imeli tudi praznik odhoda zadnjega delavca iz Slovenije!
DrMinistr
# 09.03.2015 ob 09:17
Haha, vi to resno? Praznik suverenosti, potem ko smo vazali (ja vazali, ne enakovredni partner) EU, NATA, nimamo svoje centralne banke, svoje valute, zapufani do amena,...
am shagar
# 09.03.2015 ob 09:06
Pa tise direktono delajo norca iz nas. Sedaj, ko nas bodo do konca prodali bi oni o suverenosti.
Anves
# 09.03.2015 ob 08:48
Vzamejo 2 januar, ko bi lahko bili ljudje malo več doma pod pretvezo , da bodo s tem pomagali gospodarstvu (kvazi vrhunski strokovnjaki SDS-a!) pravega efekta pa ni bilo. Zdaj si pa bodo po novem zmišljevali nove tako imenovane enodnevne domovinsko ideološke praznike (na pobudo Pahorja?). V čem je smisel saj Slovenija ni ekonomsko svobodna in vojaško neodvisna država že nekaj let, demokracija in oblast pa je domena VIP elit in lobijev?
sani_hot
# 09.03.2015 ob 08:22
Gospodar se menja, bič pa ostane in bo ostal na vekomaj, zato ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!

samo v razmislek o suverenosti
DRegos
# 09.03.2015 ob 08:30
2. januar so ukinili zaradi trgovskih lobijev, kajti na ta dan delajo samo trgovci, proizvodnje in razne storitve imajo v večini kolektivne dopuste. Ljudje so zmatrani in večkrat je že dokazano da so prazniki oz. bolje, dela prosti dnevi več kot dobrodošli. Dela prosti dnevi imajo celo več efekta kot dopust, ker dela prosti dnevi ne dovolijo delavcu da bi delal. Ljudje pa v teh časih niti dopusta več ne jemljejo, ker to za njih pomeni tistih nekaj ključnih evrov manj na računu. Dela prosti dnevi jih pa prisilijo, da se spočijejo vsaj teh nekaj dni v letu.
amigo
# 09.03.2015 ob 07:59
Po eni strani SMC časti SFRJ in bivši sistem, po drugi pa predlaga za praznik odhod zadnjega JLA vojaka. Ne vem kaj se je s tem spremenilo. Vodijo nas tisti kot pred 25 leti, ali pa njihovi proxiji. Kradejo še dosti bolj kot za časa SFRJ. Polovica delavcev dela za manj kot 600 Eur. Strašni uspehi. S takšnimi predlogi želijo doseči, da se čimprej pozabi turbo ministrica za šolstvo. V enem mesecu zaslužila 29.000 Eur.
tweety7
# 09.03.2015 ob 09:20
Slovenija že dolgo ni več suverena, enotna in neodvisna država, tako da je praznik čista farsa...
DE(j)MOKRA(s)T
# 09.03.2015 ob 09:17
Kaj ste nori? Mi smo izgubili suverenost leta 2004. Mene je v dno duše sram hlapčevanja v EU, saj še pisniti ne smemo. A smo šli za to iz Juge?
Acinho
# 09.03.2015 ob 08:17
Ce se ze hoce oznacevat neko suverenost, obstaja malo morje drugih datumov...nwm recimo datum sestanka na Brionih, kjer ne bilo odloceno do kdaj bo JNA v Sloveniji, ali pa sprejem v OZN, tale odhod "zadnjega vojaka" pa je precej iz trte izvit razlog. V Sloveniji imamo sicer navado, Preserna castiti na dan njegove smrti in ne rojstva, zato predlagam da se tudi dan suverenosti praznuje podobno...na tisti dan ko smo jo izgubili (vsaj en velik del)...prvi maj torej (vstop v EU).

Pa obstaja tudi precej vrst suverenosti, na papirju je Slovenija resda suverena ze dolgo casa a po raznih teorijah, je suverenost v polnem pomenu besede t.i. "ekonomska suverenost", cesar pa mi iskreno povedano nismo imeli nikoli. V koncni fazi pa lahko uvedete tudi "dan kolin", folku je itak vazno samo to a bojo frej al ne :D
Bivši uporabnik
# 09.03.2015 ob 08:06
»… odhod zadnjegavojaka« bi lahko praznoval kvečjemu tisti konkretni vojak kot svoj drugi rojstni dan …

Zakaj bi mi iz dogodka nekega drugega človeka delali naš praznik?
DrMinistr
# 09.03.2015 ob 09:22
Sicer pa nekej podobnega kot Jelcinova Rusija...takrat ko je bila res v k****, si je Jelcin praktično vsako leto zmislil kašen nov praznik.
zoomenager
# 09.03.2015 ob 09:12
10 dni so se "boril" pa bi mel 10 praznikov. Partizani so bli v hosti 5 let da so skup spravl tolk praznikov.
General
# 09.03.2015 ob 08:42
23. Marca naj bo praznik, kjer je narod odločil kam hoče EU in NATO.

Jaz sem bil proti, ker sem želel boljše prihodnost.
skuggi
# 09.03.2015 ob 08:15
ne mesati praznikov in dela prostih placanih dni. Nekatere evropske drzave imajo manj praznikov a vec placanega dopusta, druge obratno. nic kaj pretirano ne izstopamo iz povprecja
medic
# 09.03.2015 ob 10:55
Naj raje vlada poskrbi, da bo življenje državljanov praznik.
DE(j)MOKRA(s)T
# 09.03.2015 ob 09:25
In tile ubogi vojaški naborniki so takrat odšli ker so sami hoteli in po dogovoru. Če bi imela JLA kakšne večje ambicije bi bila Ljubljana kot Vukovar. Res smo patetični, imamo dan samostojnosti, boj proti okupatorju, dan državnosti, dajmo še dan ko je odpeljala zadnja vlakovna kompozicija z ljubljanskega perona.
Andronik
# 09.03.2015 ob 09:21
... Uvedemo nov praznik (2. in 3. januar): Boj proti finančnemu in političnemu (iz Bruslja) zasužnjevanju Slovenije!
kayci
# 09.03.2015 ob 09:18
Bolj kot smo banana država, gubernija kjer ji vlade postavlja veleposlanik najpopolnejše demokracije, več praznikov samostojnosti in suverenosti imamo.
gesan
# 09.03.2015 ob 08:50
ribi
# 09.03.2015 ob 07:39
naj raje vrnijo 2 januar. Tako ali tako delajo takrat samo delavci, vodilni so tako ali tako frej.
........................................
...
Naj raje vrnejo denar, ki so ga "suvereno" pokradli!

Kar se mene tiče, se ta "praznik" lahko komot poimenuje v "Dan Suverene Lopovščine".
Zastave pa so lahko ob tem dnevu na pol droga.
Ivo Lola
# 09.03.2015 ob 08:45
Suverenost praznujejo suverene države, ne pa nekakšne kolonije mednarodnih finančnih banditskih navez.
komentatorka ena
# 09.03.2015 ob 08:31
dusan21

bravo

"Naj bo v družbi več etike, manj lopovščin, pa bo lahko vsak dan praznik."
SamoRes
# 09.03.2015 ob 12:21
tesar
# 09.03.2015 ob 11:35
Prijavi neprimerno vsebino
še malo pa bomo imeli tudi praznik odhoda zadnjega delavca iz Slovenije!

žalostno a resnično.
Jezni Smrk
# 09.03.2015 ob 11:12
Sovražim zlagan praznik.
Kazalo