Foto:
Foto:

Kazen tri leta in osem mesecev zapora se spremeni tako, da se mu določi kazen dve leti zapora, ki ne bo izrečena, če obsojenec v petih letih ne bo storil novega kaznivega dejanja.

Odlok predsednika, 2. 2. 2006
Danilo Kovačič
Prestajanje kazni je bilo Kovačiču od sredine januarja prekinjeno zaradi zdravstvenih težav. Foto: RTV SLO
Podporniki za pomilostitev Kovačiča so predstavili stališča. Foto: RTV SLO

Drnovšek meni, da je Kovačič v zadnjih 13 letih, kolikor je trajala njegova "kalvarija", poplačal napako, zaradi katere je bil obsojen. Prav tako so ga k pomilostitvi napeljali Kovačičevo zdravstveno stanje in njegove zasluge za prebivalce in turizem v Novi Gorici.

Pravosodni minister Lovro Šturm in generalna državna tožilka Barbara Brezigar se z odločitvijo, ki je dokončna, ne strinjata, vendar pa je Drnovšek odklonil komentar na njuno nezadovoljstvo.

Kakšna je statistika pomilostitev med letoma 1993 in 2005? Več tukaj.
Pojasnil je le, da stalno dobiva prošnje za pomilostitve. "Ko dobim konkreten predlog, se odločim za zavrnitev, zmanjšanje kazni ali za pomilostitev," je dejal. Priznal pa je, da sredino sporočilo za javnost ni bilo najbolje napisano.

Predsednik je v odloku zapisal, da Kovačiču, če v naslednjih petih letih ne bo storil novega kaznivega dejanja, ne bo treba v zapor še za dve leti, na kolikor mu je znižal prvotno kazen treh let in osmih mesecev. Brezigarjeva je v odzivu povedala, da je odločitev o pomilostitvi prišla ravno v času, ko poskušajo državni tožilci postati uspešnejši pri pregonu hudega gospodarskega kriminala.

V pogovoru za Odmeve je državni sekretar ministrstva za pravosodje Robert Marolt zatrdil, da bo Kovačič moral v zapor, če bo v petih letih pravnomočno obsojen zaradi kaznivega dejanja, ne glede na to, ali bo to prometna nesreča ali kakršno drugo dejanje.

Stranke zadržane v odzivih
Stranke so se na pomilostitev Kovačiča odzvale zadržano. Vodja poslanske skupine NSi-ja Alojz Sok je dejal, da so v stranki presenečeni nad Drnovškovo potezo in se z njo ne strinjajo.

V SLS-u menijo, da je predsednikova odločitev napačen znak v prizadevanjih v boju proti gospodarskemu kriminalu. Pričakujejo, da predsednik ni prekoračil svojih pooblastil oz. ni napačno interpretiral svojih pristojnosti. V LDS-u in SD-ju so dejali, da niso seznanjeni z okoliščinami pomilostitve, zato je ne morejo ne podpirati ne zavračati. Drnovškovo potezo so posebej podprli le v SNS-u, predsednik stranke Zmago Jelinčič pa meni, da je predsednik storil prav. V največji vladni stranki SDS se še niso odzvali na pomilostitev.

Že dopoldne je Kovačičev zastopnik, odvetnik Blaž Kovačič iz odvetniške pisarne Čeferin, dejal, da njihova pisarna odloka ni prejela in ga niti ne pričakuje, saj je Kovačič prošnjo za pomilostitev podal, preden so ga začeli zastopati. V odvetniški pisarni ne nameravajo odstopiti od že začetih postopkov, podati nameravajo namreč vlogo za obnovo kazenskega postopka. V ta namen so že pridobili nekaj izvedenskih mnenj, nadaljevali bodo tudi s pritožbo na ustavnem sodišču.

Se strinjate z odločitvijo predsednika države Jane- za Drnovška? Svoje mnen- je lahko izrazite na forumu.
Neobičajen postopek pomilostitve
Dr. Marko Bošnjak z Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti je pojasnil, da se v posebej občutljivih primerih pomilostitve, gre za sicer dovoljen poseg v odločitev sodišča, predsednik države pred odločitvijo običajno posvetuje s stroko, sodiščem, ki je odločitev izdalo, in tožilstvom. Navadno se odloki o pomilostitvi izdajo ob pomembnejšem dogodku ali državnem prazniku, vendar za to ni zakonske obveze.

So k odločitvi pripomogli podpisi?
Kakšni so razlogi, ki so predsednika Drnovška vodili pri odločitvi, in ali je nanjo vplivalo tudi zbiranje podpisov podpore novogoriških svetnikov, ni znano. Ti so na novinarski konferenci pojasnili, da so v podporo Kovačiču zbrali 3.000 podpisov. Odbor, ki je skrbel za Kovačičevo vlogo pri predsedniku, se bo preoblikoval v civilno pobudo, ki se bo bojevala za po njihovem mnenju nepravično obsojene.

Predsednik je pomilostil tudi preprodajalca drog
Predsednik Drnovšek je pred nekaj dnevi pomilostil še enega Novogoričana, 41-letnega Ivana T., ki je bil obsojen preprodaje prepovedanih drog in je v zaporu zaradi tega že preživel nekaj let. S pomočjo Gregorja Veličkova, tudi odvetnika Danila Kovačiča, se je obrnil na pomoč predsednika države, ki je ugodil njegovi prošnji, da se zaporna kazen spremeni v pogojno.

Kazen tri leta in osem mesecev zapora se spremeni tako, da se mu določi kazen dve leti zapora, ki ne bo izrečena, če obsojenec v petih letih ne bo storil novega kaznivega dejanja.

Odlok predsednika, 2. 2. 2006