Glede Slovenije je prepričan, da ta še vedno lahko na miren in demokratičen način reši svoje zapletene gospodarske in socialne razmere. Foto: BoBo
Glede Slovenije je prepričan, da ta še vedno lahko na miren in demokratičen način reši svoje zapletene gospodarske in socialne razmere. Foto: BoBo

Pahor je ob slovesnosti, ki jo je zveza društev pripravila v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine, poudaril, da je združenje Sever s svojimi izkušnjami in z vrednotami zgled tudi za današnje krizne čase, ko zgoščanje domačih in mednarodnih spornih vprašanj od Slovencev zahteva zgodovinsko zrelost.

Sodobne družbene razmere v Sloveniji in drugih državah, ki jih je močno prizadela kriza, je označil za humus ljudskega nezadovoljstva in omejene potrpežljivosti. Globoko nezaupanje v institucije se poglablja, hkrati pa se ustvarja vtis, da ustanove pravne države omenjenih težav ne samo da ne znajo ali ne zmorejo rešiti, temveč da jih povzročajo, je poudaril.

V takem svetu po Pahorjevih besedah vse bolj prevladujejo sprožilci socialnih in političnih vrenj oz. občutki družbene nepravičnosti in neenakosti. Glede Slovenije pa je prepričan, da ta še vedno lahko na miren in demokratičen način reši svoje zapletene gospodarske in socialne razmere.

Ob tem je pomembno, da med ljudmi ne popusti temeljni občutek pripadnosti in skupne skrbi za usodo svojega naroda ter države. Skoraj enako pomembno pa je, da ne popusti občutek pripadnosti Evropski uniji in da se tudi Slovenci zavedajo svoje soodgovornosti za njen razvoj, je dodal Pahor.

Zastoj ali celo razpad Evropske unije bi namreč staro celino vrnil v čas klasične in brutalne geopolitike, kar bi Slovenijo ogrozilo tudi v nacionalnem smislu, je poudaril. Take razmere pa najbolj poznajo veterani, ki vedo, kako hudo in grenko ceno so Slovenci plačevali za svoj narodni obstoj, je še dodal.

Med drugimi gosti so se slovesnosti udeležili še minister za obrambo Roman Jakič, predsednik SD-ja Igor Lukšič, poslanka PS-ja Renata Brunskole in evropska poslanka Tanja Fajon.