Minister se čudi odzivu združenja ravnateljev. Foto: BoBo
Minister se čudi odzivu združenja ravnateljev. Foto: BoBo

Zaradi odločitve finančnega ministrstva, da denar za izplačilo plačnih nesorazmerij ne bo vključen v proračun 2014, je predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Milan Rejc ministru za izobraževanje Jerneju Pikalu poslal dopis, v katerem ga poziva, naj se zavzame za to, da tega denarja ne jemlje javnim zavodom.

Pikalo pa je v odgovoru izrazil presenečenje nad odzivom združenja, ker so se v zvezi s to problematiko dogovorili za usklajevalni sestanek z državno sekretarko za proračun Matejo Vraničar, po katerem so pripravili besedilo okrožnice.

V njej je ministrstvo namreč zagotovilo, da bo vsem javnim zavodom, pri katerih bo na podlagi posredovanih podatkov o njihovem finančnem položaju ugotovilo, da nimajo denarja za izplačilo, dodaten denar zagotovilo samo, so navedli. Zato je po njihovem mnenju "težko razumeti oster dopis združenja javnosti".

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Aljuš Pertinač pa je na današnji novinarski konferenci napovedal, da bodo denar izplačali vsem na isti dan, in sicer 27. februarja. Ob tem je Pertinač navedel, da so šole in druge javne zavode prosili, naj jim čim prej sporočijo podatke, kdo in v kakšni višini je upravičen do odprave plačnih nesorazmerij, saj ministrstvo teh podatkov nima. Prav tako bodo morale šole in zavodi sporočiti, ali imajo dovolj denarja za izplačilo.