Slovenija
Zmago Jelinčič
Sodišče je ugotovilo, da je država napačno terjala knjige od Zmaga Jelinčiča in ne od poslanske skupine SNS-a. Foto: BoBo
Državno odvetništvo je poravnalo tudi sodne stroške, ki jih je imel Zmago Jelinčič. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Država Jelinčiču podarila knjige, za katere so davkoplačevalci odšteli več kot deset tisočakov

Državni odvetniki prekinili izterjavo knjig, ki so last DZ-ja
6. avgust 2018 ob 07:25
Ljubljana - MMC RTV SLO

Poslanska skupina SNS-a oz. njen vodja Zmago Jelinčič je v mandatu 2008–2011 v DZ-ju nabavila za več kot 10.000 evrov knjig in jih ni vrnila. DZ je bil nato neuspešen s sodno izterjavo. Knjig pa DZ očitno ne namerava izterjati po vrnitvi SNS-a v poslanske klopi.

Poslancem DZ-ja so poleg številnih drugih "priboljškov" na voljo tudi sredstva za izobraževanje, ki se sicer zagotavljajo poslanskim skupinam, ne pa neposredno posameznim poslancem. Na podlagi tega lahko poslanske skupine nabavljajo najrazličnejše knjižno gradivo. Ta tradicija se je nadaljevala tudi v prejšnjem mandatu, kjer sta se novinki v DZ-ju, poslanski skupini Levice in SMC-ja, obsežno založili s knjižnimi deli.

Prav z nabavo knjižnega gradiva v DZ-ju pa je povezana ena izmed sodnih fars, ki so si jo privoščile pristojne državne institucije.

Strog nadzor nad poslanskim izobraževanjem
Na začetku tega desetletja so v DZ-ju ugotovili, da ravnanje s strokovno literaturo in drugimi izobraževalnimi pripomočki v preteklosti ni bilo primerno urejeno, zato so izvedli notranjo revizijo in poostrili režim nabave in izposojanja knjig.

Članica ali član poslanske skupine ima sicer gradivo lahko v dolgoročni izposoji, zanj odgovarja, v knjižnico pa ga vrne najpozneje ob koncu vsakega mandatnega obdobja oziroma prej, če ga ne potrebuje več.

Obsežen nakup knjig
Poslanci SNS-a, stranke, ki je začasno izpadla iz DZ-ja, so v mandatu od 2008 do 2011 nabavili za 10.150,73 evra knjig, med drugim knjigo skic za Valvasorjevo Slavo vojvodine Kranjske, ki je izšla leta 1720, ali pa so za 1.000 evrov denimo kupili zbirko publikacij nemške vojske iz druge svetovne vojne.

Poslanci SNS-a po odhodu iz parlamenta knjig niso vrnili DZ-ju, čeprav bi jih morali, zato so se v DZ-ju odločili, da bodo knjige izterjali prek pravnomočne sodne izvršbe. Tedanji predsednik DZ-ja Gregor Virant je po poročanju STA-ja dejal, da je šlo za očitno nenamensko porabo in da naj bo izvršba jasno sporočilo vsem nekdanjim in zdajšnjim poslancem, da se nihče v parlamentu ne bo "delal norca" iz davkoplačevalcev in njihovega denarja.

DZ je predsednika SNS-a Zmaga Jelinčiča, ki je naročil nakup knjig, najprej pozval, naj vrne knjige, nato pa so mu marca 2012 izdali račun. Ker ga ni plačal, je DZ prek državnega pravobranilstva sprožil izvršbo.

Neuspela izvršba
Ljubljansko okrajno sodišče je, tako STA, na podlagi pravnomočnega sklepa o izvršilnem postopku junija 2012 Jelinčiču s transakcijskega računa zarubilo dobrih deset tisočakov. Pozneje pa je višje sodišče ugodilo njegovemu predlogu za razveljavitev sklepa o izvršbi. Nekaj več kot 10.000 evrov so mu po mnenju sodišča zarubili nezakonito, zato mu jih je država vrnila.

Jelinčič je marca lani tudi vložil nasprotno tožbo, s katero je terjal plačilo 2.325 evrov obresti od zarubljenih sredstev, vendar je nato aprila 2017 nasprotno tožbo umaknil, potem ko mu je država vrnila deset tisočakov. Postopek v tej tožbi je bil nato zaustavljen.

Spor glede vračila oz. plačila za knjige se je nato, potem ko ga je vrnilo višje sodišče, znova nadaljeval na okrajnem sodišču. To je, kot so poročali mediji, odločilo, da je bil tožbeni zahtevek države vložen na napačni podlagi in proti napačni stranki.

Strokovna literatura je bila po odločbi sodišča kupljena s sredstvi DZ-ja in brezplačno izročena Jelinčiču kot vodji poslanske skupine. Vendar so DZ in državni pravobranilci naredili napako, ko so plačilo za knjige zahtevali le od Jelinčiča. Za izpolnitev pogodbe bi plačilo za knjige morali zahtevati od poslanske skupine SNS-a.

Državno odvetništvo plačalo še sodne stroške
Državni odvetniki, državno pravobranilstvo se je konec lanskega novembra prelevilo v državno odvetništvo, pa očitno niso imeli več volje za pritožbe in nadaljevanje postopka zaradi nevrnjenih knjig. Kot so pojasnili za MMC na državnem odvetništvu, se na sodbo okrajnega sodišča niso pritožili. Zmagu Jelinčiču je država poleg vrnjenih zarubljenih sredstev izplačala še 1.419,76 evra za stroške postopka. "V omenjeni zadevi Državno odvetništvo RS nima odprtih sodnih sporov," so pojasnili.

Poslanci SNS-a niso nasledniki poslancev SNS-a
Na letošnjih predčasnih državnozborskih volitvah se je SNS znova prebil v DZ. Vendar spora glede knjig v DZ-ju ne nameravajo nadaljevati oz. izterjati vračila nikoli vrnjenih knjig, čeprav so bile nabavljene za davkoplačevalski denar. V DZ-ju pravijo, da "poslanska skupina SNS-a, ki je bila ustanovljena ob letošnjem konstituiranju državnega zbora, ni naslednica poslanske skupine SNS-a, ki je delovala v državnem zboru v mandatu 2008–2011".

"Pravne možnosti državnega zbora izhajajo iz odločitve sodišča. V tem postopku je državni zbor zastopalo državno odvetništvo," so še skopo dodali. Državni odvetniki pa so v primeru Jelinčič, kot rečeno, dvignili roke in se predali.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
prim00z
# 06.08.2018 ob 07:33
Samo za osvežitev-to je ta, ki ima dosmrtno prepoved delovanja v evropski instituciji.
Eskel
# 06.08.2018 ob 07:33
''V DZ-ju pravijo, da "poslanska skupina SNS-a, ki je bila ustanovljena ob letošnjem konstituiranju državnega zbora, ni naslednica poslanske skupine SNS-a, ki je delovala v državnem zboru v mandatu 2008–2011''

Ha?
5tane
# 06.08.2018 ob 07:44
Samo še ena opazka. Kljub vsej tej strokovni literaturi, nisem opazil napredka v umskem razvoju SNS.
bilzerian
# 06.08.2018 ob 07:41
in potem se ljudje čudijo, kako to, da nam vsi kradejo.
SAMI STE (SMO) SI JIH IZVOLILI!!!!

stranka pravnomočno obsojenega lopova je dobila 25%, stranka skorumpiranca, ki so nagnali iz sveta evrope pa tudi 5%.
torej 30% glasov ljudstva lopovom!!

zato pa smo tam, kjer smo.
na minimalnih plačahh, na maksimalnih davkih, ker je treba pokrivati lopovščine takih barabinov.
gr82
# 06.08.2018 ob 07:37
S tujim k****m ni težko po koprivah otepat.
5tane
# 06.08.2018 ob 07:42
Kaj nismo fajn mi davkoplačevalci ?
GUESS
# 06.08.2018 ob 07:41
"Državni odvetniki so dvignili roke in se predali". Za naš davkoplačevalski denar.
Upam, da se volilci nikoli več ne bodo "predali" in volili to.........(vstavi poljubno ljubkovalno besedo).
Homer.
# 06.08.2018 ob 07:43
To samo še enkrat potrjuje kakšno skropucalo od zakonodaje imamo!

In da je ta tragedija še večja, ta odločitev vpeljuje sodno prakso....
sircek
# 06.08.2018 ob 07:49
Ce so odvetniki dvignili roke, naj dobijo odpoved.
Tale Zmago je pa za vse druge najbolj pameten, sam pa ni nic boljsi.
Homer.
# 06.08.2018 ob 07:49
Za jelinčičeve podpornike in pivske bratce, pa je ta še večji "Jack", ker je še enkrat uspel nategniti državo in davkoplačevalc.
Kaj drugega tudi ni za pričakovati v državi kjer so lahko poslanci tudi pravnomočno obsojeni in tisti ki imajo doživljenjsko prepoved delovanja v EU institucijah ........
a.orhidejca
# 06.08.2018 ob 07:52
Državljan pa je 1€ dolžan, pa mu blokirajo vse.
Poslancu pa ne morejo TRJA blokirati do minimalne plače?
Homer.
# 06.08.2018 ob 07:52
@Meteorit
In glej ga zlomka, natanko si ugotovil, da so tisti štirje levičarji, ostalih 136 pa je pristnih desničarjev.......
No ja, pri podpornikih SDS me več nič ne preseneča!
21.12.2012
# 06.08.2018 ob 07:49
Kako lahko tožiš poslansko skupino, ki je po vrhu sploh več ni?
Kretenizem od idiotizma!!!
Naš pravni red poleg morale poslancev je res kombinacija za v knjige, kako naj se ne hebe ljudstvo direkt v mozag.
JBT
# 06.08.2018 ob 07:51
In takšni barabini sprejemajo zakone, o katerih nimajo pojma, in s katerimi nam doľočajo, kako moramo živeti.
alah
# 06.08.2018 ob 07:49
Samo še ena opazka. Kljub vsej tej strokovni literaturi, nisem opazil napredka v umskem razvoju SNS.

No ja, pravo imajo očitno bolj v prstu, kot državno odvetništvo...
samogledam
# 06.08.2018 ob 07:42
dokler ne bodo volitve obvezne za vse polnoletne državljane , bodo klovni plačani politiki.
RJSlo
# 06.08.2018 ob 07:38
Na letošnjih predčasnih državnozborskih volitvah se je SNS znova prebil v DZ. Vendar spora glede knjig v DZ-ju ne nameravajo nadaljevati oz. izterjati vračila nikoli vrnjenih knjig, čeprav so bile nabavljene za davkoplačevalski denar. V DZ-ju pravijo, da "poslanska skupina SNS-a, ki je bila ustanovljena ob letošnjem konstituiranju državnega zbora, ni naslednica poslanske skupine SNS-a, ki je delovala v državnem zboru v mandatu 2008–2011".

"Pravne možnosti državnega zbora izhajajo iz odločitve sodišča. V tem postopku je državni zbor zastopalo državno odvetništvo," so še skopo dodali. Državni odvetniki pa so v primeru Jelinčič, kot rečeno, dvignili roke in se predali.
--------------------------------------------------------------------------
No ja. V enem članku toliko neumnosti, da te kap. Hkrati pa lep prikaz realnih dejstev o stanju v državi. Kopirana sta pa dva bisera v članku, čeprav bi jih lahko navedel še nekaj.
BOBERČEK
# 06.08.2018 ob 07:52
Ne se sekirat. Te knjige smo mi vsi kupili in so naše. Torej če si jo kdo želi izposodit ima vso pravico, saj je tudi prispeval zanjo. Samo na vrata Jelinčiča je treba potrkat in si jo izposodit, če je nima on doma, pa mora kot šef stranke vedeti, kje se nahaja in kje jo dobimo.
Gremo v akcijo pa jih zamorimo, da jih bo glava pekla od teh knjig.....
jakosol
# 06.08.2018 ob 08:21
poslanska skupina SNS-a, ki je bila ustanovljena ob letošnjem konstituiranju državnega zbora, ni naslednica poslanske skupine SNS-a, ki je delovala v državnem zboru v mandatu 2008–2011".

Torej Zmago danes ni naslednik Zmaga iz leta 2011. Pa naj to upoštevajo še pri izračunu pokojninske dobe.
peglezn
# 06.08.2018 ob 08:12
No, ta novica je eklatanten primer, kako naši domoljubi nategujejo državo in se pasejo na vaših žuljih.

SNS ni naslednica SNS?
Zmago ima za 10k knjig več, kot jih je imel prej... za njih ni nikoli nič plačal, ampak ni panike. Menda je vse po zakonu. Država ima pa za 10k denarja manj. Sicer menda zaradi nekih knjig, ki pa jih država nima... Menda spet vse po zakonu.
osservatore
# 06.08.2018 ob 08:16
Državni odvetniki, državno pravobranilstvo se je konec lanskega novembra prelevilo v državno odvetništvo, pa očitno niso imeli več volje za pritožbe in nadaljevanje postopka zaradi nevrnjenih knjig.

1. Gre za nesposbno državno odvetništvo.

2. Gre za lopovskega poslanca, s kriminalno zgodovino. Če naštejemo samo znane primere:
- leta 1975 je bil pravnomočno obsojen (3.5 let) za krajo muzejskih zbirk orožja
- zgornja zgodba s knjigami, ki je kraja
- zaradi prejemanja podkupnine je bil dosmrtno izključen iz Seta Evrope (korupcijski škandal v Azerbajđanu)

Jelinčič je sramota za status poslanca.
pietetnik
# 06.08.2018 ob 08:21
Vse se je začelo s knjigo.
V knjižnici ni vrnil knjig, v parlamentu ni vrnil knjig....
Zato je dal natisniti knjigo (v Azerbejdžanu) in povrnil vse stroške...

Evropske institucije so opazile tega "našega bralca" in ga doživljenjsko izključile.
OMNIC
# 06.08.2018 ob 08:04
Ne le, da so obdržali knjige, še sodne stroške je bilo treba poravnati zaradi šalabajzerjev v odvetništvu in DZ. Nacionalni šport v nacionalni stranki - nateg države in volilcev.
PONOS
# 06.08.2018 ob 08:52
Kdor je tega volil nima vse urejeno v podstrešju.
RAZOČARAN
# 06.08.2018 ob 08:08
Prepovedat mu vstop ne samo v evropske institucije, temveč v vse muzeje in knjižnice. Tip ima zelo smolnate roke.
Respect2015
# 06.08.2018 ob 08:54
Kulturni minister :)
Hrk hrk
# 06.08.2018 ob 08:31
Jelinčič knjig ni "nabavil" ,ampak jih je ukradel.
iufhdfewd
# 06.08.2018 ob 08:02
. V DZ-ju pravijo, da "poslanska skupina SNS-a, ki je bila ustanovljena ob letošnjem konstituiranju državnega zbora, ni naslednica poslanske skupine SNS-a, ki je delovala v državnem zboru v mandatu 2008–2011".

To se sliši kot hec.A bi bilo zelo narobe če bi rekli da je knjige dolžna stranka SNS in ne poslanka skupina?
gorcin
# 06.08.2018 ob 10:10
Torej Zmago Jelinčič Pozabljivi iz mandata 2008–2011 ni isti Zmago Jelinčič Plemeniti iz sedanjega mandata?
Hladilnik
# 06.08.2018 ob 08:07
totalna blamaža...

Ok, ta poslanska skupina ni enaka prejšnji. Ampak za obema pa stoji ista stranka, ane? Ki ima verjetno neko identifikacijsko številko - matično št.? Sprejet popravek, da se terja stranko, v primeru, da se razpusti, da se izogne takšnim ali podobnim dolgovom, pa se terja zadnjo odgovorno osebo. Pa naj prevzame odgovornost.
yanker
# 06.08.2018 ob 07:56
Naj jih obdrži ZA SLOVENIJO GRE... če nas napadejo jih bo ta prekaljeni borec metal v sovražnika.
reorah
# 06.08.2018 ob 08:40
@Flagellum Dei
Ne. Jeličič je bil v Bovcu z ženo, ki se je spuščala s padalom. In NE jeličnič ni sedel skupaj z Janšo, je pa sedel za isto mizo kot Eva Irgl.

Skupaj z ženo, ki se je spuščala s padalom? Glej no glej, kakšno sočasno naključje! Na fotografijah se prav veselo objema s poslanci SDS in skupaj z njimi poseda pri mizah...
pene
# 06.08.2018 ob 08:35
Ni problem samo nabava omenjenih knjig - iz DZ virov vem, da si je omenjeni poslanec velikokrat izposodil precej vredne knjige iz knjižnice DZja (to še pred letom 2008), ki pa jih je uradno "izgubil". Za kar je plačal nekaj drobiža po ceniku, ki ga imajo za izgubljeno gradivo!!! Predlagam novinarjem, da raziščejo tudi ta problem!
iufhdfewd
# 06.08.2018 ob 08:32
@Flagellum Dei"stranka pravnomočno obsojenega lopova je dobila 25%," - očitno, da vročina povzroča že privide. Jaz ne poznam nobene stranke prvnomočnega obsojenega v parlametnu?!

Janša je bil pravnomočno obsojen leta 2014.To da je potem zadeva zastarala s pomočjo US je bolj zgodba za naivne.Lahko bi rekli da je US vrnilo sojenje na začetek brez nobenih dokazov :)
Rozmarin
# 06.08.2018 ob 08:28
Ko je bil nazadnje poslanec je imel obešen cenik za razne usluge. Gre lahko kdo preverit, če je že obesil novega?
Svit-1
# 06.08.2018 ob 08:05
In take mi volimo!!??
firbec111
# 06.08.2018 ob 10:08
dori

Aja pa še to, 10. 000 EUR je toliko, kot mi na mesec damo za 5 migrantov ...

aja ok pol pa uredu, če dajemo za migrante je tudi uredu, če nas ropajo domačini, sej ni veliko. Super logika
mile952
# 06.08.2018 ob 09:49
Zmago Jelinčič z udbovskim imenoma Padalec in Plesalec je pač nadaljeval to kar dela že celo življenje: goljufa in manipulira. Ni zastonj njegova želja postati Minister za kulturo. Ima izkušnje, bil je že kar zajetno število let v čuzi in ima s kriminalnega vidika podoben pedigre kot njegov idol Josip Broz. Samo še Moj boj napiše pa bo pravi.
KLIPAN
# 06.08.2018 ob 09:24
Toliko o pošteni desnici.
reorah
# 06.08.2018 ob 08:07
Heh, Jelinčič se je udeležil nedavnega tradicionalnega poletnega tabora SDS v Bovcu in je sedel za mizo skupaj z Janšo, Evo Irgl... Potegne?
Zjesenic
# 06.08.2018 ob 13:26
Res je plemenit tale lopov.
gesan
# 06.08.2018 ob 10:19
Država Jelinčiču podarila knjige, za katere so davkoplačevalci odšteli več kot deset tisočakov
--------------------------------------------
Vsa sramota je nakazana že v naslovu!

Piše "država podarila".
On je knjige najprej odtujil!
In to bi bilo potrebno sankcionirat isto kot utaja davka!

Ne gre za nobeno daritev ampak za legalizacijo lopovščine!

In ta država, ki lopovščino kar legalizira, mi pametuje o borbi proti koruptivizma...in bla bla bla.

Sram vas je lahko!
Vse skupaj!
nepokorni
# 06.08.2018 ob 08:47
Umazanec.
unitrode
# 06.08.2018 ob 08:06
Tu nekaj ne razumem: ali so ti "državni odvetniki" zabiti ali pa nesposobni. Vsak pameten gospodar bi jih vrgel na cesto...
gre888
# 06.08.2018 ob 07:54
Očitno je bil prepričan, da ga ne bo več v parlament, ker drugače bi jih sigurno plačal. Ne sam, ampak stranka saj se ni vredno za tak drobiž volivcem zameriti.
maček Tom
# 06.08.2018 ob 07:53
upam, da mu jih ne bodo več posojali …!
Lovec
# 06.08.2018 ob 09:29
Če si nekdo sposodi in ne vrme je to zame kraja.
io
# 06.08.2018 ob 09:05
Meni je on najbolj smdljiva figura v slo političnem prostoru.
123pepe321
# 06.08.2018 ob 08:15
"to je ta, ki ima dosmrtno prepoved delovanja v evropski instituciji."
JJ si ga pa srčno želi v koaliciji...
Sredinski
# 06.08.2018 ob 13:32
A Jelinčičevi volivci sploh kaj razmišljajo?
Kazalo