V zadnjem času je v Sloveniji vse več ljudi, ki stopajo na duhovno pot in si želijo takih znanj in veščin, ki bi jim pomagali lažje razumeti samega sebe in svet okoli sebe. Foto: Reuters
V zadnjem času je v Sloveniji vse več ljudi, ki stopajo na duhovno pot in si želijo takih znanj in veščin, ki bi jim pomagali lažje razumeti samega sebe in svet okoli sebe. Foto: Reuters

Minil je čas, ko smo duhovnost pojmovali kot nekaj, kar delamo eno uro za sebe. Ljudje si želijo živeti duhovno vsako minuto življenja.

Barbara Škoberne

Duhovna univerza je neprofitna organizacija, ki že 25 duhovnim iskalcem ponuja sistematično izobraževanje in šolanje. V štirih letnikih se slušatelji seznanijo s tistim, kar je skrito našim očem in fizičnim čutilom.

V letošnjem študijskem letu je Duhovno univerzo obiskovalo 200 slušateljev in slušateljic. Njihova povprečna starost je od 35 do 45 let. Predavatelji na Duhovni univerzi so zelo različni in so strokovnjaki s področja naravoslovnih in družbenih ved, vendar je poudarek izobraževanja na Duhovni univerzi predvsem praksa.

Barbara Škoberne, dolgoletna učiteljica na Duhovni univerzi, pravi: "Naši slušatelji si želijo čim več prakse v duhovnem življenju. Minil je čas, ko smo duhovnost pojmovali kot nekaj, kar delamo eno uro za sebe. Ljudje si želijo živeti duhovno vsako minuto življenja in tu jim pomagamo."

Slušatelji in slušateljice prihajajo iz različnih socialnih in družbenih okolij, so tako rekoč vseh starosti in poklicev. Ida, študentka 1. letnika, pravi: "Teme, ki jih obravnavamo, so mi zelo blizu. Vedno sem opazovala naravo in naravne zakonitosti ter skušala razumeti tisto, kar je očem nevidno. Predvsem sem pa vesela, ker je veliko prakse in različnih meditacij, predvsem pa izkušenj učiteljev in sošolcev."

"Našel sem dodatne kamenčke mozaika, ki jih lahko postavim v svoje razumevanje vsakdana, sveta v sebi in sveta okoli nas. To so morda majhni koraki, ampak zame zelo opazni in pomembni," pravi Domen, ki je že absolvent na Duhovni univerzi.

Učiteljica Barbara Škoberne svoje razmišljanje sklene z besedami: "Kako čim uspešneje vključiti duhovnost v vsakdanje življenje, je verjetno vprašanje za milijon dolarjev. Dejstvo pa je, da k nam prihajajo ljudje, ki si resnično želijo korenitih sprememb v svojem življenju in razmišljanju."

Ker v poletnem času na Duhovni univerzi ni predavanj, so se pred leti odločili, da vsem slušateljem, pa tudi drugim zainteresiranim ponudijo pester program duhovnih počitnic. Tako je tudi letos. Zoran Mihajlović z Duhovne univerze, ki raziskuje pomen in smisel počitnic za človekovo duhovno rast, pravi: "Časi počitnikovanja v pasivnem smislu so minili. Ni več dovolj, da se človek le odklopi in ne počne nič. Lahko se celo zgodi, da ob tem celo zapademo v stres ali pa v notranje konfliktne situacije in podobno. Zato je prav poletni čas odličen za stik z naravo in vrnitev k sebi."

Poletne delavnice in seminarji so zelo različni. Jem zdravo in uravnoteženo, S plesom do harmonije in zdravja, Kdo sem in kaj lahko postanem, Intuicija v praksi, Zdravljenje karme so med najbolj obiskanimi. Nataša ima dobre izkušnje z delavnicami, ki so na različnih energijskih točkah Slovenije. "Obiskali smo več teh točk, ki jih v Sloveniji res ne manjka. Med njimi so Cerkniško jezero, Mali plac pri Ljubljani, izvir Krke, Koreno … Na teh krajih smo se skušali odpreti posebni energijski dimenziji narave, ki je zelo skrita, jaz ji pravim pravljična dimenzija. Tu smo doživeli bogate naravne energijske izvire življenja."

Čeprav smo si ljudje zelo različni v medsebojnih odnosih in v vsakdanjih komunikacijah, je delavnica z naslovom Kako do boljše medsebojne komunikacije tudi dobro obiskana. Voditelj Boštjan pravi: "Ne glede na vse naše objektivne človeške slabosti v medsebojnih odnosih in komunikacijah vsi hrepenimo po izpolnjenosti, ljubezni in povezanosti ter se srečujemo s podobnimi izzivi."

Minil je čas, ko smo duhovnost pojmovali kot nekaj, kar delamo eno uro za sebe. Ljudje si želijo živeti duhovno vsako minuto življenja.

Barbara Škoberne