Slovenija
Poslanec Levice Franc Trček je na današnji seji DZ-ja od predsednika DZ-ja Mateja Tonina terjal opravičilo, saj naj bi z omenjanjem Boga kršil ustavno načelo ločenosti države in verskih skupnosti oziroma več členov ustave, ob tem pa tudi užalil celo vrsto ljudi. Moj govor je sestavni del svobode govora v tej državi, mu je odvrnil Tonin. Foto: BoBo

DZ: Prva izredna seja nove sestave parlamenta

Ustanovitev treh začasnih odborov
3. julij 2018 ob 12:23,
zadnji poseg: 3. julij 2018 ob 16:31
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Državni zbor se je sestal na prvi izredni seji, na kateri je ustanovil tri začasna parlamentarna delovna telesa, in sicer odbor za zunanjo politiko zaradi tožbe proti Hrvaški, odbor za zadeve EU-ja zaradi vključenosti DZ-ja v proces sprejemanja odločitev na ravni EU-ja in skupni odbor, ki bo lahko obravnaval druge nujne zadeve, na primer prvo novelo zakona o zdravniški službi.

Odbori bodo začasni, saj nameravajo, ko bodo jasni obrisi koalicije, na novo oblikovati delovna telesa in določiti vodstvene funkcije v njih. Za to imajo čas do 22. julija.

Na seji so ob ustanovitvi odborov tudi imenovali njihove predsednike in podpredsednike. V skladu z dogovorom vodij poslanskih skupin pri predsedniku DZ-ja Mateju Toninu je SDS zadržal vodenje mandatno-volilne komisije, LMŠ je prevzel skupni odbor, SD odbor za zunanjo politiko, SMC pa odbor za zadeve EU-ja.

Odbor za zunanjo politiko vodi Matjaž Nemec (SD), odbor za zadeve EU-ja Gregor Perič (SMC), skupni odbor pa Rudi Medved (LMŠ).

Poleg predsednikov so poslanci imenovali tudi podpredsednike novoustanovljenih odborov. Podpredsednika odbora za zadeve EU-ja sta postala Jernej Vrtovec (NSi) in poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža. Podpredsednika odbora za zunanjo politiko sta Ivan Hršak (DeSUS) in Zmago Jelinčič (SNS), za podpredsednico skupnega odbora pa je DZ imenoval Violeto Tomić.

Skupni odbor se bo najprej lotil zdravniške službe
Skupni odbor, ki ga je ustanovil DZ, se bo predvidoma prvič sestal v četrtek dopoldne, ko bo obravnaval predlog dopolnitev zakona o zdravniški službi. S sprejetjem dopolnitev se mudi, saj naj bi odpravile nekatere ovire pri zaposlovanju tujih zdravnikov specialistov v Sloveniji, s čimer naj bi reševali razmere na otroški kardiologiji ljubljanske pediatrične klinike.

Odbor bo prevzel naloge vseh preostalih odborov in komisij DZ-ja, ki še niso bili ustanovljeni, po besedah predsednika odbora Medveda pa je odbor izrazito začasne narave. Ugasnil bo namreč takrat, ko bodo polno izoblikovani vsi odbori in komisije DZ-je.

.

Poslanci so potrdili tudi spremembo v vodstvu mandatno-volilne komisije. Medtem ko na njenem čelu ostaja Jože Tanko (SDS), pa so za podpredsednika namesto Tine Heferle (LMŠ) imenovali poslanca SAB-ja Marka Bandellija.

VIDEO
1. izredna seja Državnega zbora
G. C., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
jakosol
# 03.07.2018 ob 13:12
Trček ne more iz svoje kože. Obregnil se je ob zaključek Toninovega nagovora ob izvolitvi za predsednika DZ, ko je le-ta končal z mislijo ''Bog živi Slovenijo''. Po Trčkovem mnenju je Tonin kršil 3., 7., 14. in 19. člen URS.
S takimi nebulozami se nekateri ukvarjajo. Očitno je Levica užaljena, ker je izpadla iz koalicijskih kombinacij, kar je povsem pričakovano glede na njihov radikalni program.
GoodFella
# 03.07.2018 ob 14:33
Mislim, da nismo daleč od resnice, če rečemo, da bi za Levico in podobne izrek "Allahu akbar" v parlamentu najbrž bil dosti manj sporen od tega, kar je rekel Tonin. V tem primeru bi dr. Trček verjetno dosti manj krilil z rokami, če sploh.
Applecore
# 03.07.2018 ob 14:27
Kršitev načela ločenosti verskih skupnosti in države zaradi omenjanja Boga? Od kdaj je pa Bog verska skupnost? Saj Tonin ni omenjal Cerkve!
Pa če smo že pri Ustavi: obstaja tako svoboda izražanja (39. člen) in svoboda vesti/veroizpovedi (41. člen)
schmied
# 03.07.2018 ob 15:30
2.
Komú narpred veselo
zdravljico, bratje! čmò zapét'!
Bog našo nam deželo,
Bog živi ves slovenski svet,
brate vse,
kar nas je
sinóv sloveče matere!
Bolek
# 03.07.2018 ob 15:51
Pa še to:

Komú narpred veselo
zdravljico, bratje! čmo zapét'!
Bog našo nam deželo,
Bog živi ves slovenski svet,
brate vse,
kar nas je
sinov sloveče matere!

A bo Trček tudi prepovedal branje Prešerna?
mr. pp
# 03.07.2018 ob 14:50
Narod brez korenin ne bo preživel... Saj nihče ne zahteva, da je Slovenija katoliška država. Ampak zavedati se je potrebno, da ima Evropa in z njo Slovenija krščanske korenine. Sicer pa, gospod Trček, svojega kolega v državnem zboru naučite primernega oblačenja, potem pa gremo naprej... A Kordiš res nima za srajco?
veza
# 03.07.2018 ob 14:45
To me spominja na simultano prevajanje govora B. Clintona v LJ, ko je rekel God bless you, Slovenija, in je prevajalec nekako se izvlekel s srečno Slovenija ali nekaj takega, očitno je Clinton uganil, da ni bilo pravega prevoda in je še nekrat nekako vse ponovil, prevajalec pa vztrajal s srečo, skratka, besede bog ni izrekel.
Osebno verjamem samo v neskončnost, večnost, ne pa v neke človeške predstave o božjih osebah in dogajanjih, če pa nekdo verjame v nekega boga, lahko to tudi izreče.
Bolek
# 03.07.2018 ob 15:40
Apoznate to ?

Bog žívi vas Slovenke, prelepe, žlahtne rožice; ni take je mladenke, ko naše je krvi dekle ...
TinTin
# 03.07.2018 ob 16:58
Trcek se naj briga za bolj vazne stvari v drzavi, kot pa beseda Bog. S to besedo ni bilo nic krsenega. Levica je popolnoma obsedena z religijo...Znano pa je, da Levica zagovarja nesvobodo govora!
Bolek
# 03.07.2018 ob 15:37
za podpredsednico skupnega odbora pa je DZ imenoval Violeto Tomić.
-----
Bog pomagaj...
alah
# 03.07.2018 ob 14:36
Pa če bi rekel, "Amon ra, bog sonca, vrni nam poletje!" bi bilo tudi neustavno?
Virunum
# 04.07.2018 ob 07:02
Trcek je najboljsi primer vseh anomalij nasega volilnega sistema...
paxi
# 04.07.2018 ob 10:57
kaj pa ko trček v parlamentu govori o tovariših in tovarišicah?? pa o svojati in podobnem?
deželan
# 04.07.2018 ob 10:30
Trčeka noti izjava ''Bog živi Slovenijo'' ki je zgolj želja in nima nikakršnih posledic za državljane. Ne moti pa ga zahteva njegove stranke, ki zahteva za vse uvesti pravilo plač 1 : 5 pa naj nam bo pravilo všečno ali ne. Ta zahteva ima neposredno negativne posledice za vse, saj dela krivico marljivim, daje privilegij lenim.
Trčekova ideja je torej ukiniti pravice sodržavljanom izvajati izjave, ki nimajo nobenega učinka in dati ekskluzivno pravico odločanja stranki Levica.
Miša
# 04.07.2018 ob 09:38
Poslanca Levice Franca Trčeka, sem se že naveličal. Nekaj časa se mi je zdel duhovit, sedaj pa teži s svojimi levičarskimi forami. Veliko govori, pove pa nič in krade čas drugim.
yossarian
# 03.07.2018 ob 16:34
Tonin parafrazira Prešerna, "tolerantna" levica pa v paničnem izbruhu besa:)

Kako lepo se je pokazal relativizem ljudi, ki so brez prepričanj in očitno zavidajo tistim, ki jih imajo: smo tolerantni (če nam paše), smo napredni (če nam paše), vse religije so enako vredne (če nam paše), smo za svobodo govora ... skratka, bolj ali manj sprevračanje besed, za to, da se izlije gnev do krščanstva. Pač postmodernistično modrovanje.
Bivši uporabnik
# 03.07.2018 ob 14:34
Mah Levica se spet blamira...
deželan
# 04.07.2018 ob 12:30
albert36

Bog živi ves slovenski svet,
brate vse,
kar nas je
sinov sloveče matere!

Za Levico je Prešeren sporen, ko bodo prišli na oblast lahko pričakujemo sezname kaj je sprejemljivo in kaj ne ! Se nam obljubljajo dogodki, ko se je uničevali in požigalo .... in bomo to morali poimenovati demokracija ?
ZETAC
# 04.07.2018 ob 11:58
A za Trčeka bi bilo potemtakem potrebno prepovedati branje npr. Prešerna, omenjanje Trubarja in številnih drugih velikih Slovencev v javnih ustanovah, ki se ne sramujejo našega porekla in ne zaničujejo naše tradiciji in ki omenjajo Boga....?
Bivši uporabnik
# 03.07.2018 ob 17:56
Zanimivo, ker kolk se spomnim Facebook strani Levice, so se za en verski praznik, ki ga imenujejo Ramadam, prav ponizno poklonili v cestitki in voscenju svojim X vernikom. Kaj podobnega nikoli niso storili za kateri krscanski ali judovski praznik. Ce to storijo izkljucno le za X religijo, potem bi rekel, da je nekdo tu malo neverodostojen.
veza
# 03.07.2018 ob 16:43
Ja, seveda, sedaj se bomo dajali o tem, ali se lahko reče bogdaj ali boživi ali se ne sme, ta čas pa vse stoji, na ministrstvih si praskajo..., vsi vemo kaj, očitno je to ves domet naše politične smetane- zajanšo, protijanši in sedaj še bog je ali ga ni, smešno.
deželan
# 04.07.2018 ob 11:27
paxi
kaj pa ko trček v parlamentu govori o tovariših in tovarišicah?? pa o svojati in podobnem?

Kolikor vemo, je vera z ustavo ločena od oblasti. Po drugi strani socializem ni prepoznan kot religija čeprav to je in v ustavi nimamo zapisano, da mora biti ločen od oblasti.
V času socializma do leta 91, je imelo možnost biti družbeno politično aktiven le 2% državljanov ( le tisti ki so bili člane ZK) vsem ostalim so to pravico preprosto odvzeli. Ne semo niti mimo prepovedi podjetniške iniciative ipd. Zagovornike socializma tako grobo kršenje človekovih pravic ne moti, saj skrbijo la za svoje interese. Kolikor lahko razberemo iz njihovega programa, bi zelo radi ponovno uvedli pravila, ki so usmerjena prosti svobodi posameznika in razlagajo da je to demokracija.
social
# 03.07.2018 ob 22:39
Ni mi razumljivo, kako enaka novica na različnih novičarskih portalih zveni različno. Vsi komentarji si sledijo v enakem slogu, kakor kdo preber. Se kdo kdaj vpraša kaj je resnica ?
bayerncsu
# 04.07.2018 ob 15:49
Levica programsko želi uničiti demokracijo v nov komunizem in se sklicuje na demokracijo ki to ni ,ker je programsko zastopa totalitarni sistem !
Zase zahtevajo človekove pravice za druge omejevanje svobode !
Bog živi ves slovenski svet,
brate vse,
kar nas je
sinov sloveče matere!

''Bog živi Slovenijo''
Prepoved takšnih izražanj v javnosti je bila značilnost nacizma in komunizma !
deželan
# 04.07.2018 ob 11:56
JozekVeseli Tonin bo na koncu sel z levimi.

* Politična desnica, desno krilo in desničarji se v splošnem nanaša na podporo za hierarhično družbo, ki temelji na podpori za naravno pravo ali tradicijo. V preteklosti je bila desnica večinoma sestavljena iz tradicionalinih konservativcev in pa reakcionistov, vendar danes vključuje liberalne konservativce, klasične liberalce in pa krščanske demokrate.

* Politična levica, levo krilo in levičarji v glavnem uporablja za podporo bolj egalitarni družbi.Izraz se je kasneje uporabil za več revolucionarnih gibanj, še posebej za socializem, anarhizem in komunizem kot tudi za bolj reformistična gibanja kot sta socialna demokracija in socialni liberalizem.
Liberalizem lahko pomeni različne stvari v različnih kontekstih, bodisi na levi, bodisi na desni strani. Če je v preteklosti podpora za laissez-faire kapitalizem in prosti trg prihajala iz leve strani, danes v večini zahodnih držav ta stališča prihajajo iz desne. V letih " komunizma" ta del levice postane stranka, ki omejuje in kaznuje vse kar ji ne koristi, postane monopolna.
Danes imamo na našem političnem prizorišču več levih stran a se ob pojavu stranke Levice ta vzame privilegij le njej sami se poimenovati prava levica, kar kaže na željo postati monopolna bolje rečeno bič ljudstvu in privilegije " našim".
TOZD
# 03.07.2018 ob 18:15
@alah
# 03.07.2018 ob 14:36
Pa če bi rekel, "Amon ra, bog sonca, vrni nam poletje!" bi bilo tudi neustavno?

V teh časih bi bilo moderno, če bi namesto: "Bog živi Slovenijo." rekel "Kozmične energije živite naše pipice in korita."
TinTin
# 03.07.2018 ob 17:58
MatijaM...Ne bodi smesen! A je to edina politicna strategija Levice, delati paniko, zaradi Boga? Smesno, res smesno! Brigajte se za bolj pomembne stvari v drzavi kot Bog in kriz! Drugo pa je, sa ne dopuscate, sa bi kdo kritiziral rdeco zvezdo, simbol totalitarizma. Res taprava dvolicnost! Ce ne citiras Marxa, Engelsa, Lenina, Stalina, Kardelja, Macka,...so tvoje besede takoj sovrazne! Kdo koga tukaj izlocuje in razdvja?
TinTin
# 05.07.2018 ob 00:59
Kamut...nad Slovensko ustavo je samo Trcek in Levica....ce se ne ves!?
JPKJ
# 04.07.2018 ob 12:29
Dober je tale Trček! V svojem skromnem peskovniku si je uspel z enim strelom prestreliti obe koleni. Sedaj mora stoje prositi za opravičilo g. Tonina. Opravičilo, da ali ne, ŠEPAVOST MU OSTANE. Morda bo celo poletel med kriljenjem z rokami. Pa lep pozdrav g.BALTAZAR!
samuelcek
# 04.07.2018 ob 09:44
Vedno več ponižujočih fotografij javnih osebnosti na nacionalnem mediju. Vse za "politično foto-satiro", kajne?
Kangler,Jelinčič, Šarec, sedaj Trček...

Če je zasmehovanje uravnoteženo, je dovoljeno, ane? Bruh!
gorenc007
# 03.07.2018 ob 20:09
pa še to; prva pa že izredna, kaj bo šele čez eno leto, če bomo do ke pršli.............
runcajz
# 03.07.2018 ob 18:08
@bolek

Si že kdaj slišal za licencia poetica ? Saj so se včasih tudi pozdravljali z " Bog daj !"
Eno so pesmi, drugo je klicanje nečesa na pomoč , pa naj je to bog ali Bog. Kaj to pomeni, da Tonin nima idej kako naprej s Slovenijo ? Pustite tega vašega boga v miru v nebesih !
galoper
# 03.07.2018 ob 15:23
Poglejte zgodovino človeštva in razvoj oblike oblasti, da vam bo jasno kaj pomeni ločitev cerkve in države.
gorenc007
# 03.07.2018 ob 20:00
a cirkus že gostuje v prestolnici.............
abeoljkc1
# 05.08.2018 ob 17:34
miran kač
# 04.07.2018 ob 21:29
A boste razumeli ali ne , tu ne morem nič, pa v razmislek , tista znana prilika , ko so dali Jezusu kovanec, rekoč , komu pripada, Po razmisleku je Jezus odgovoril : dajte bogu kar je božjega in cesarju , kar je cesarjevega. Kako jasno in kako preprosto. Vzemimo 10 božjih zapovedi prve pripadajo spoštovanju boga , kot najvišje avtoritete stvarstva, četrta zahteva spoštovanje staršev , ostalih 6 . zahteva spoštovanje življenja, nekatere so naravnost zahtevne : ..ne kradi ..ne laži...ne prešuštvuj ...ne želi bližnjega žene in ne želi bližnjega blaga. Pravil (ki se jih načeloma ne drži niti katoliška cerkev , ki se obenem razglaša za najvišjo avtoriteto na verskem področju , podobno je s patriarhi v pravoslavni cerkvi in kalifi in imami v muslimanskem svetu) ko so naravna in življenska in so tista , ki pripadajo bogu. Tu na tem mestu ne mislim načenjati teme o bogu, preprosto ker ima človek svobodno voljo in sam odloča ali veruje ali ne. Dejstvo pa je , da ljudje to že vejo vsaj 2000 let in samo na njih je kako bodo reagirali.
Drugi del : ..dajte cesarju , kar je cesarjevega... pa se jasno nalaga, da ljudje plačujejo davek, davščine, kajti v svobodni volji so ustvarili različne države in različne oblike vladavin in jim za delovanje plačujemo davek.
Še enkrat , nočem odpirati nove teme ali kregarije ,samo preprosto dejstvo je da je življenje prepleteno in so teme občutljive na negiranje ali ločevanje...tu mislim na to ali teh 90 poslancev živi in spoštuje 10 zapovedi (pa verni ali ne ) , kajti ne laži, ne kradi, ne želi bližnjega blaga in seveda tudi ostale, presegajo vso tisto zakonodajo , ki jo sprejemajo, saj te zapovedi so v končni liniji vprašanje vesti , morale in etike....te zadnje 3. pa bi morale biti njihov največji zakon.
Pa res poslanci delajo po vesti , morali in etiki..za dobro vseh ljudi , ki so jim zaupali oblast. predvsem o tem bi morali poslanci se prvo vprašati in potem nekaj povedati. LP M
GORILA
# 04.07.2018 ob 09:29
@Bolek
kaj pa to:
Spet trte so rodile
prijatli, vince nam sladkó,
ki nam oživlja žile,
srcé razjásni in oko,
ki utopi
vse skrbi,
v potrtih prsih up budi!

...pa pravijo, da alkohol ni zdrav...ha ha ha, nimajo pojma, če je pa v Zdravljici drugače napisano!
kamut
# 04.07.2018 ob 15:44
Ko sta se srečala naš zunanji minister Erjavec in sedanja hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić, se je slednja strinjala z Erjavčevo opazko, da je nad parlamentom samo Bog. V tem kontekstu je povsem na mestu Trčkova pripomba, da nad politiki oz. parlamentom ni Bog ampak ustava. Politiki odgovarjajo volivcem po človeški, ne po božji postavi, sicer bi se lahko vsak sebi v prid skliceval na božjo voljo.
STRIC MIRO
# 04.07.2018 ob 19:01
In kaj je povedal narobe, če tako piše v ustavi. Namesto da bi bili veseli kako vsaj nekdo spoštuje ustavo pljuvate po njemu. Pa nisem volil Trčka ampak spoštujem ga zaradi znanja. Vsi bi radi neko spoštovanje zakonov a ni ustava PRVA , ki jo morajo spoštovati politiki.
STANE
# 03.07.2018 ob 15:18
To je podobno,kot bi nekdo "levi"rekel Tito-parija...he,he...
kapljač
# 04.07.2018 ob 22:54
"Trček in Levica opozori na tisto, kar drugi "ne upajo"! Oziroma , da jim ni treba, najdejo petdeset izgovorov, da jim ni treba". ( Kot pjanc, kateremu so vsi drugi in vsaka situacija kriva, da se ga "nažlampa") (poprava)
kapljač
# 04.07.2018 ob 22:50
Trček in Levica opozori na tisto, kar drugi "ne upajo"!
runcajz
# 03.07.2018 ob 18:04
No , pojdite še malo nazaj v zgodovino in ugotovite od kod izvirajo krščanske korenine ?

@ nocik

Klicanje boga v parlamentu nima kaj iskati ! To si naj Tonin privošči v cerkvi, kakor redno zahaja!
Kaj tam tudi reče, "Seja je končana. Se vidimo prihodnjo nedeljo ob 8 uri na redni maši "!
Takega pravnega argumenta ……… Seveda ne, ko pa drugod niso takšni analfabeti parlamentu Boga naj obdržijo v cerkvah in v glavah , če vanj verjamejo ! Kam so šli pa sedaj Luciferji, ko je Frančišek obelodanil, da ni pekla ? Morda veš v kateri literaturi najdemo primerno informacijo ?
albert36
# 04.07.2018 ob 10:52
Popolnoma se strinjam z navedbami poslanca Trčka!!!!!¨!!!!!!
Nič se še ne ve če v parlament pride še kakšen predstavnik arabskih korenin ,kateri bi se zaklinjal na Alaha. Potem bi pa skakali do plafona,ali kako ?????
kapljač
# 04.07.2018 ob 07:48
Mene sicer ni užalil Tonin, ker si svojega boga lahko vtakne kamor si ga hoče, mi pa ni prav, kaj se gre v odnosu do države in večine državljanov. Se obnaša kot da šteje le on sam.
kapljač
# 04.07.2018 ob 07:45
Tonin takoj ko je prevzel malo večjo funkcijo že kaže na to , kako mu godi, da se lahko izživlja!
runcajz
# 03.07.2018 ob 16:23
@ alah

Ne, ne bi, ker večina poslancev sploh ne bi vedela, kdo je Ra bil in kje so ga častili.
Verjemi, pa, da bi pobesneli poslanci SDS in SNS, če bi ti uporabil pozdrav ali vzklik Alah Akbar !

Mimogrede, Toninovo pomanjkanje ideje kako končati nagovor kaže na to, da pač ni primeren za takšno funkcijo in da razen čvekanja ni ravno preveč sposoben ! Bog mu pomagaj, če mu lahko in če bo sploh kaj haska. Verjetno ne !
runcajz
# 03.07.2018 ob 16:15
@AppleCore

Ne nakladaj!
Bog živi Slovenijo, kot je to izrekel Tonin na koncu svojega govora je simbol tistih, ki so združeni v cerkvenem občestvu.To bi ti moralo biti jasno !
Navedena člena nimata nobene veze s tvojo razlago. Bog, razpelo in ostala dekoracija vernikov ne spada v parlament! Ali morda v cerkvah visi na oltarju zastava Slovenije ? Ali kakšen drugi simbol države ? Svoboda izražanja gotovo po tvoje velja tudi v cerkvah, ker so pač v Sloveniji in če bi rekel nekdo vernikom pri maši , naj ne poslušajo pravljic, kadar župnik razlaga zgodbice o čudežih, bi ti dejal, da je pač to svoboda govora v skladu z Ustavo R Slovenije!?!

Ve se, kaj se spodobi in kaj ne, kje da in kje ne, kdo ja in kdo ne , če že ustave ne razum takšen magister politologije, kar Tonin je! Je pa tudi podpiran od slovenskega klera.
ti-ne
# 03.07.2018 ob 16:00
Moj govor je sestavni del svobode govora v tej državi, mu je odvrnil Tonin.

####
Kaj pa če bi kakšen poslanec končal govor z "Alah akhbar"?
alcatraz
# 03.07.2018 ob 14:50
Tonin bo na koncu sel z levimi.

tonin bo zafural še eno lepo priložnost, da se nsi okrepi.
sam zdej je pa dost. tolk zamujenih priložnosti, kot jih je ta stranka imela, da postane vodilna na desnici - vdam se. več si ta stranka niti ne zasluži.
Kazalo